Ne oprim astăzi asupra unui caz aparte cules din câmpul mereu fertil al faptului divers, o întâmplare care îndeamnă la meditație, la a pune în balanță două cuvinte care de-a lungul istoriei șiau disputat supremația: Iertare și Răzbunare. Care e mai puternic? Un posibil răspuns se ascunde în moartea îngrozitor de nedreaptă a unui înger de copil. La 3 ani, unchiul pe care îl iubea cum numai sufletele pure pot iubi, i-a tăiat gâtul ca la un pui. Mai poate apărea cuvântul „iertare” într-un text despre această crimă? Ascultând o înregistrare făcută miercuri, 12 decembrie, am înțeles că da.

 

Șeriful din comitatul Clinton

Povestea o reconstituim folosind un document oficial, actul de arestare întocmit de biroul șerifului din comitatul Clinton pe numele lui Emanuel Flutur, un bărbat care abia a împlinit 33 de ani, pe 30 martie anul acesta. Emanuel este acuzat de opt fapte foarte grave, printre care cel de crimă iese în evidență.

Flutur este de loc din județul Suceava, dar a emigrat în America împreună cu frații săi, Simona și Darius. Simona s-a căsătorit tot cu un român, Beni Bulubenchi, au împreună nouă copii și s-au stabilit în Albany, comitatul Clinton, din statul Kentucky. La doar câțiva kilometri, dar în Tennessee, locuiește Darius. Familia e unită și de faptul că sunt membrii activi ai comunității penticostale din zonă.

În ultimul timp, Emanuel locuia cu sora și cumnatul său, într-o casă de pe Beatty Creek Road. Aici, sâmbătă, 8 decembrie, a fost chemată poliția. Avusese loc o crimă.

La ora 6.30, Beni a fost trezit de sistemul de supraveghere din camera unde dormeau cinci dintre cei mai mici copii ai săi. Auzise țipetele Josephinei Mia, fiica lor în vârstă de numai 3 ani. A fugit în camera cu pricina și a dat peste cumnatul său care tocmai îi tăia gâtul fetiței. Beni s-a repezit să-l dezarmeze, dar l-a rănit și pe el, la mână.

Emanuel a fugit, dar a fost prins la scurt timp. În raport scrie că la încarcerare nu i s-au putut face celebrele poze fațăprofil pentru că era prea violent.

Fetița a fost dusă imediat la un spital din Albany, dar starea ei era gravă, așa că a fost transferată la un spital de copii din Fayette. Aici avea să moară duminică dimineață. Decesul s-a constatat la 5.23.

 

Primul proces. Cauțiunea

Marți, 11 decembrie, Emanuel Flutur este prezentat unui judecător, pentru a i se stabili cauțiunea. Cele opt capete de acuzare cuprindeau, pe lângă crimă și rănirea tatălui victimei, și patru fapte de punere în pericol a vieții unui copil. E vorba de cei patru frați ai Josephinei care erau în dormitor în timpul crimei.

Cauțiunea a fost stabilită la un cuantum de un milion de dolari, o sumă imposibil de strâns sau împrumutat de rudele criminalului. Dar cine ar fi vrut să îl împrumute?

Familia nu are bani, Beni și Simona au organizat o subscripție publică pentru a strânge 70.000 de dolari, sumă care le e necesară pentru a o duce pe micuță în Michigan, pentru a o înmormânta acolo. Până acum au strâns puțin peste 61.000 de dolari.

La proces a venit și fratele mai mare al mamei îndoliate și al criminalului. Darius a șocat spunând reporterilor că el și familia sa l-au iertat pe Emanuel.

Reproduc acum o nouă declarație a lui Darius: „Bună, eu sunt fratele mai mare al lui Emanuel și-l cunosc pe fratele meu foarte bine. Fratele meu nu e rău și își iubește nepoatele și nepoții. Nu ar face rău unei muște. Suferă de o boală mentală și diavolul s-a folosit de mintea slabă ca să-i facă asta nepoatei mele. Dumnezeu ne-a spus în avans că o mare tragedie va veni peste familia noastră. Doar cu o noapte înainte de asta, Emanuel le citea copiilor cărți. A râs și s-a jucat cu ei.”

Miercuri seară, la Biserica românească Bethel, din Gallatin, Tennessee, s-a oficiat o slujbă de priveghi, după ce trupul micuței a fost autopsiat în capitala statului Kentucky, Frankfort.

Am urmărit întregul ceremonial, cuvântările pastorilor, prietenilor familiei, vecinilor care nu sunt neapărat membri ai comunității penticostale. Toți au căutat cuvinte din Biblie care să vorbească despre Iertare și despre Iubirea aproapelui. Nimeni nu a spus ceva despre răzbunare, ură sau pedeapsă.

Dar din discursuri am înțeles că nu se vorbea despre o iertare așa cum a fost înțeleasă din primele lor declarații. Nimeni nu se va opune procesului, procedurilor judiciare sau să se facă planuri de plată a cauțiunii pentru ca Emanuel să scape apoi de răspundere. Nu, Iertarea din discursuri era de fapt împăcare cu sine, descărcarea de ura care, natural, pune stăpânire pe tine după ce ești martorul unei asemenea fapte.

Tatăl micuței ucise: Și dacă astăzi ne vedeți un pic zâmbind

Beni Bulubenchi a spus: „Aș vrea să vă spun câteva cuvinte înainte ca emoțiile să pună stăpânire pe mine și să nu mai pot vorbi. Aș vrea să vă mulțumesc tuturor, din toată inima, pentru dragostea și ajutorul vostru. Am simțit durerea voastră și rugăciunile voastre. Aș vrea să vă spun ceva ce am învățat de la Josephine. Era o ființă foarte fericită. Chiar și atunci când o pedepseam, plângea un pic, stătea un pic supărată. Poate știți o fotografie cu mine cântând la chitară și cu ea dormind în spatele meu. Atunci era pedepsită, dar a găsit un refugiu, s-a rezemat de mine, cel care o pedepsisem, și a adormit. Chiar dacă pedeapsa era să stea pe un scaun, plângea un pic și apoi zâmbea dacă mă apropiam de ea. Și dacă astăzi ne vedeți un pic zâmbind e pentru că avem ceva de la Josephine și de la Dumnezeu. Atunci când ne pedepsește să ne îndreptăm, noi tot la El ne întoarcem și astăzi Îi mulțumesc că a găsit o cale”.

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: