Armistiţiul va avea loc între orele 7:00 şi 14:00 GMT în întreaga enclavă palestiniană, cu excepţia părţii situate la est de oraşul Rafah, în sudul enclavei, "unde confruntările sunt încă în curs şi este menţinută o prezenţă militară israeliană", precizează textul armatei israeliene.

Şeful operaţiunilor militare israeliene în Cisiordania şi Gaza, generalul Yoav Mordechai, a avertizat în comunicat că "dacă armistiţiul este încălcat, armata va răspunde prin tiruri contra originii tirurilor palestiniene".

Un alt armistiţiu în scop umanitar a fost anunţat şi în data de 26 de iulie, valabil pentru 12 ore, însă Israelul a avertizat atunci că, în timpul acestui armistițiu, armata sa va continua să localizeze și să distrugă tunelurile subterane prin care acuză Hamas că își inflitrează teroriștii.

De asemenea, în data de 31 iulie, secretarul american John Kerry a anunţat că Israel şi Hamas au acceptat un armistiţiu de 72 de ore pentru încetarea focului în Fâşia Gaza, care urma să intre în vigoare vineri dimineaţă, de la ora 8:00. Cu toate acestea, în aceeaşi zi, armistiţiul a fost rupt după ce un soldat al armatei israeliene a fost dat dispărut, guvernul israelian aruncând vina pe mişcarea palestiniană Hamas. Duminică, armata israeliana a anunţat că militarul este mort.

Israel şi Hamas se află în a 28-a zi de conflict, care a debutat în data de 8 iulie. De atunci şi până astăzi, 1822 de palestinieni şi-au pierdut viaţa, armata israeliană efectuând 4.686 de lovituri în Fâşia Gaza.