Reporterul RRA Doina Saiciuc a transmis aseară că “secretarul apărării Mark Esper a plecat ieri către Orientul Mijlociu și Bruxelles, unde se va întâlni săptămâna viitoare la NATO cu omologul turc și cu miniștrii apărării din celelalte țări aliate, la câteva zile după încheierea fragilului acord de încetare a focului în nordul Siriei, anunțat joi.

Într-o declarație înaintea plecării, Mark Esper a arătat că va discuta cu ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, și cu ceilalți omologi aliați, o soluționare politică durabilă a situației din Siria și viitorii pași în campania anti ISIS. Vineri, într-o convorbire telefonică, Esper i-a cerut lui Akar ca Turcia să se asigure că luptătorii ISIS nu evadează din centrele de detenție din nord-estul regiunii și că populația de acolo, inclusiv cea kurdă, este protejată.

Şeful Pentagonului a reafirmat, potrivit propriilor declarații, poziția Statelor Unite că Turcia trebuie să respecte total termenii acordului prin care a acordat 120 de ore luptătorilor kurzi să se retragă din zona desemnată drept zonă de siguranță de-a lungul graniței Siriei cu Turcia. Kurzii au fost parteneri cheie ai forțelor americane în lupta împotriva grupului Stat Islamic. Mark Esper a declarat că trupele americane continuă să se retragă din nord-estul Siriei și că nici o forță terestră a Statelor Unite nu va participa la implementarea și monitorizarea zonei sigure”.

“Şeful Pentagonului a fost audiat împreună cu șeful Marilor State Majore Interarme, generalului Mark Milley, într-o sesiune cu ușile închise, clasificată în comisiile pentru servicii armate ale Senatului și Camerei Reprezentanților. Relațiile tensionate ale Statelor Unite cu Turcia ridică un semn de întrebare sensibil, altfel rareori dezbătut public.

Ar trebui ca Statele Unite să își mute bombele nucleare pe care le are la baza aeriana turcească Incirlik? Experții spun că este o chestiune dificilă și complexă din mai multe motive, inclusiv din acela că politica Statelor Unite este de a nu recunoaște public locațiile armelor nucleare în străinătate. Este, cu toate acestea, aproape un secret deschis că Statele Unite au 50 de bombe B61 sub pază grea la baza aeriană din sudul Turciei, Incirlik. Este probabil ca șeful Pentagonului să discute la Bruxelles și problema nucleară cu omologul turc”, susține RRA, citat de Rador.