Armata israeliană recunoaște că eradicarea Hamas din Gaza este o misiune imposibilă

Armata israeliană recunoaște că eradicarea Hamas din Gaza este o misiune imposibilă Teroriștii Hamas. Sursa foto: X (Twitter)

Miercuri seară, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a recunoscut într-un interviu pentru postul de televiziune Canal 13 că eradicarea Hamas din Fâșia Gaza este o misiune imposibilă și că islamiștii vor rămâne acolo, dacă nu se va găsi o alternativă.

Distrugerea Hamas este o iluzie

"Această acțiune de a distruge Hamas, de a face Hamas să dispară, pur și simplu induce publicul în eroare", a spus Hagari în interviu, la opt luni și jumătate după începerea războiului în enclava palestiniană. "Hamas este o idee, Hamas este un partid. Are rădăcini în inimile oamenilor; oricine crede că putem elimina Hamas greșește", a continuat el.

Cuvintele sale au dezlănțuit furia Biroului prim-ministrului Benjamin Netanyahu, care într-un comunicat a amintit că "unul dintre obiectivele războiului (este) distrugerea capacităților militare și guvernamentale ale Hamas", scrie ziarul spaniol La Razon.

Desigur, Forțele de Apărare ale Israelului sunt angajate în această operațiune", adaugă comunicatul, care evocă nevoia unei "victorii absolute" atât de des repetată de Netanyahu pe tot parcursul acestui război, în care au murit deja peste 37.400 de locuitori din Gaza.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, Armata i-a răspuns lui Netanyahu și, într-o declarație militară în ebraică a asigurat că forțele sale au lucrat "zi și noapte" de la începutul războiului pentru a atinge acele obiective și că vor continua să facă acest lucru.

"Comandanții și subalternii lor luptă cu hotărâre și perseverență pentru a distruge capacitățile militare și infrastructura guvernamentală și organizațională a Hamas din Gaza, un obiectiv militar clar", a spus purtătorul de cuvânt.

"În cuvintele sale, purtătorul de cuvânt (Hagari) s-a referit la distrugerea Hamas ca la o ideologie și o idee și a spus-o clar și explicit. Orice altă declarație scoate lucrurile din context", se clarifică în nota militară.

Acesta este, cel puțin, al treilea episod de fricțiuni din ultimele săptămâni între armată și Netanyahu.

Războiul din Gaza nu poate fi câștigat

Deja luna trecută, Hagari a lăsat să se înțeleagă că războiul nu poate fi câștigat și că Armata va trebui să se întoarcă constant în zonele eliberate anterior, în absența unui plan postbelic.

Daniel Hagari

Purtătorul de cuvânt al Armatei Israeliene. Foto: Captură ecran

"Nu există nicio îndoială că o alternativă guvernamentală la Hamas va crea presiune asupra acestei mișcări, dar aceasta este o chestiune care corespunde nivelului politic", se lamenta atunci Hagari.

În urmă cu câteva zile, Armata a anunțat încetarea ostilităților, pentru un total de unsprezece ore pe zi, pe o porțiune de drum din sudul Gazei pentru a facilita intrarea ajutorului umanitar.

La scurt timp după aceea, Netanyahu a numit această pauză parțială "de neconceput" și a anunțat într-un comunicat că nu va afecta luptele de la Rafah.

"Pentru a atinge obiectivul de a distruge capacitățile Hamas, a trebuit să iau decizii care nu sunt întotdeauna acceptate de liderii militari", a declarat Netanyahu în acest sens în timpul ședinței cabinetului de duminica trecută. Traducerea: Rador Radio România