Primul pas spre pace în Gaza. ONU a votat rezoluția propusă de Statele Unite

Primul pas spre pace în Gaza. ONU a votat rezoluția propusă de Statele UniteSursa foto: X

Consiliul de Securitate al ONU a votat rezoluția propusă de SUA pentru încetarea războiului din Fâșia Gaza. Rusia a fost singurul stat care s-a abținut la votul pe documentul care ar trebui să pună capăt luptelor.

Rezoluția de încetare permanentă a focului în Fâșia Gaza fost adoptată cu 14 voturi favorabile și o abținere. Documentul are drept scop să pună capăt luptelor din enclava palestiniană în următoarea perioadă.

Consiliul de Securitate a votat pentru pace

Rezoluția propusă de Statele Unite urmărește implementarea a trei faze menite să ducă la încetarea focului. Consiliul de Securitate al ONU „salută noua propunere de încetare a focului anunțată la 31 mai, pe care Israelul a acceptat-o, și invită gruparea Hamas să o accepte, la rândul ei, îndemnând ambele părți să implementeze pe deplin termenii acesteia, fără întârziere și fără condiții”.

Într-o declarație publică, după adoptarea rezoluției, organizația Hamas, care controlează Gaza, a salutat decizia. Reprezentanții structurii palestiniene a salutat propunerile privind o retragere „completă” a Israelului din Gaza. Totodată s-a arătat favorabilă unui schimb de prizonieri și a planului de reconstrucție a Gazei.

Hamas a făcut referire în declarație la revenirea în locuințe a persoanelor strămutate în interiorul fâșiei și la respingerea oricăror schimbări demografice. Organizația palestiniană se opune reducerii suprafeței enclavei palestiniene și susține reluarea ajutorului umanitar.

În acest moment nu este foarte clar, însă, dacă asemenea prevederi au fost incluse în textul rezoluției adoptate de Consiliul de Securitate.

Planul propus de Statele Unite

Planul propus de Statele Unite și votat de Consiliul de Securitate prevede o încetare a focului în trei pași. În prima fază de implementare ar urma o încetare a focului pentru șase săptămâni. Cea de-a doua fază presupune eliberarea ostaticilor răpiți de gruparea teroristă Hamas din Israel, anul trecut. Iar a treia etapă, care ar urma după încetarea ostilităților presupune elaborarea unui plan de reconstrucție în regiune.

Conform textului, votat de Consiliul de Securitate, dacă prima fază, încetarea „imediată şi completă” a focului, eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas şi „schimbul” de prizonieri palestinieni, retragerea armatei israeliene din „zonele populate din Gaza” şi intrarea ajutorului umanitar - durează mai mult de şase săptămâni, încetarea focului va fi menţinută „atâta timp cât negocierile continuă”.

Propunerea de pace a fost formulată de președintele american Joe Biden, la finalul lunii mai. El a afirmat că are un plan de pace, agreat și de Israel, care presupune trei pași. Implementarea fiecăruia dintre aceștia s-ar fi făcut în câte aproximativ 40 de zile. Ulterior, Biden a considerat că s-ar putea trece de la o încetare temporară a focului la o pace durabilă în Gaza.

Americanii plasează în mod clar responsabilitatea principală asupra Hamas de a-l accepta. Este ceea ce se subliniază în proiectul de rezoluţie adoptat de Consiliul de Securitate.

Joe Biden

Joe Biden Sursa foto: X

Votul în Consiliul de Securitate, după decizia CIJ

La finalul lunii mai, Curtea Internaţională de Justiţie a adoptat o decizie menită să pună capăt conflictului din Gaza. Documentul ordona Israelului să-şi oprească ofensiva la Rafah, considerat ultimul bastion al rezistenței Hamas în Gaza.

De asemenea, Algeria a difuzat un proiect de rezoluţie care cerea încetarea imediată a focului în Rafah.

Statele Unite au declarat la acea vreme că un astfel de text „nu ar ajuta”. Americanii au precizat că sunt în favoarea unor negocieri pe teren pentru a ajunge la un armistiţiu.

 

Ne puteți urmări și pe Google News