Război în Israel, ziua 224. Bătălii aprige în nordul Gazei, în timp ce ajutoarele încep să sosească

Război în Israel, ziua 224. Bătălii aprige în nordul Gazei, în timp ce ajutoarele încep să sosească Război în Israel. Sursa foto: Arhiva EVZ

Război în Israel, ziua 224. Confruntări violente au avut loc în nordul Fâșiei Gaza, în timp ce începeau să sosească ajutoare pe un chei construit de SUA.

Forțele israeliene au luptat cu combatanții Hamas în străzile înguste din Jabalia vineri, fiind unele dintre cele mai intense lupte de când au revenit în zonă acum o săptămână. În sud, militanții au atacat tancurile care se adunau în jurul orașului Rafah.

Război în Israel, ziua 224. Tensiunile cresc în nordul Fâșiei Gaza

Rezidenții au raportat că vehicule blindate israeliene au ajuns până în piața centrală din Jabalia, cea mai mare dintre cele opt tabere de refugiați din Gaza, și că buldozerele demolau case și magazine în calea lor.

Israelul a declarat că forțele sale au curățat deja orașul Jabalia cu mai multe săptămâni în urmă. Totuși, săptămâna trecută, Israelul a anunțat că se întoarce la Jabalia pentru a preveni regruparea grupului islamist Hamas în acel oraș.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe măsură ce confruntările continuau, armata americană a anunțat că camioanele au început să descarce ajutoare pe țărm de la un chei temporar construit în larg, primul care a ajuns în enclava asediată pe cale maritimă.

Hamas

Teroriștii Hamas. Sursa foto: X (Twitter)

În același timp, Națiunile Unite au declarat că finalizează planurile pentru distribuirea ajutoarelor, subliniind că convoaiele de camioane pe uscat - afectate în această lună de asaltul asupra orașului Rafah - sunt cea mai eficientă modalitate de a livra ajutoarele.

Peste 60 de militanți uciși în ultimele zile de IDF

Război în Israel, ziua 224. Forțele de apărare israeliene (IDF) au afirmat că trupele au eliminat peste 60 de militanți în zilele recente și au descoperit un depozit de arme în apropierea unui complex de adăposturi, în ceea ce au descris drept o „ofensivă la nivel de divizie” în Jabalia.

În același timp, Națiunile Unite au declarat că finalizează planurile pentru distribuirea ajutoarelor, subliniind că convoaiele de camioane pe uscat - afectate în această lună de asaltul asupra orașului Rafah - sunt cea mai eficientă modalitate de a le livra.

Potrivit ministerului sănătății din enclavă, cel puțin 35.303 de palestinieni au pierit în urma conflictului, în timp ce agențiile de ajutorare au emis semnale cu privire la foametea generalizată și riscul de apariție a bolilor.

În condițiile în care sistemul medical din teritoriu a fost afectat grav, medicii au fost nevoiți să efectueze intervenții chirurgicale, inclusiv amputări, fără a dispune de anestezice sau analgezice, datorită colapsului total al sistemului medical.

În același timp, Israelul a declarat vineri că forțele sale au salvat corpul a trei ostatici din Gaza, fără a spune unde au fost găsiți aceștia.

„Shani Louk, Amit Buskila și Yitzhak Gelernter au fost uciși de Hamas în timp ce încercau să scape de festivalul de muzică Nova pe 7 octombrie și corpurile lor au fost luate în Gaza”, a declarat Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei, potrivit Reuters.

Război în Israel, ziua 224. Israel argumentează necesitatea ofensivei din Gaza la Curtea Internațională de Justiție

Israel a susținut necesitatea operațiunii sale militare din Gaza la Curtea Internațională de Justiție vineri și a solicitat judecătorilor să respingă cererea Africii de Sud de a opri acțiunile în Rafah și de a se retrage din teritoriul palestinian.

Gilad Noam, un oficial din Ministerul Justiției al Israelului, a denumit cazul Africii de Sud, care acuză Israelul de încălcarea Convenției privind Genocidul, drept „complet disociat de realitatea faptelor și circumstanțelor”.

Război în Israel

Război în Israel. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Convenția cere tuturor țărilor să acționeze pentru a preveni genocidul, iar CIJ, cunoscută și sub numele de Curtea Mondială, care soluționează dispute între state, a concluzionat că acest lucru oferă Africii de Sud dreptul de a-și susține cazul.

În deciziile anterioare, instanța a respins solicitările Israelului de respingere a cazului și a ordonat Israelului să prevină actele de genocid împotriva palestinienilor, dar fără a merge până la a-i ordona să oprească complet asaltul.