Netanyahu a anunțat dizolvarea cabinetului militar, după demisia lui Gantz

Netanyahu a anunțat dizolvarea cabinetului militar, după demisia lui Gantz Netanyahu/ Sursa foto: Arhiva EVZ

Cabinetul de Război al Israelului a fost dizolvat în urma demisiei ministrului Benny Gantz din guvern pe 9 iunie, conform portalului Ynet. Dizolvarea cabinetului a fost făcută aseară, prin anunțul făcut de premierul Benjamin Netanyahu, în consiliul de de securitate al Israelului, că „organul de decizie restrâns”, creat la 11 octombrie pentru a gestiona campaniile împotriva Hamas și Hezbollah a fost desființat oficial.

Cabinetul militar făcea parte din acordul de coaliție cu Gantz

Potrivit ziarului Times of Israel, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a mai declarat, la reuniune  cabinetului restrâns pe probleme de securitate, din 16 iunie, că crearea cabinetului militar de urgență „făcea parte din acordul de coaliție cu Gantz.". „După plecarea Gantz, nu va mai exista un astfel de organism”, a adăugat premierul.

Netanyahu a făcut această declarație ca răspuns la solicitarea ministrului israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, de a-l include în cabinetul militar de urgență, după demisia lui Gantz, notează ziarul.

Netanyahu a pierdut singura forță centristă din coaliția sa

Benny Gantz şi-a anunţat demisia din guvern, în urmă cu o săptămână, respectiv duminică, pe 9 iunie,  după ce i-a dat un ultimatum rivalului său în legătură cu situaţia din Gaza.

Ne puteți urmări și pe Google News
Benny Gantz, generalul care ar putea să-l răstoarne pe Netanyahu

Demisie la nivel înalt în Israel. Sursa Foto: Arhiva EVZ

„Netanyahu ne împiedică să ne îndreptăm către adevărata victorie. De aceea părăsim astăzi (duminică, n.r.) guvernul de urgenţă, cu inima strânsă, dar cu încredere deplină”, a declarat Gantz, într-o conferință de presă televizată.

Benjamin Netanyahu a pierdut astfel singura forță centristă din coaliția de extremă-dreapta care sprijinea cabinetul său, aflat acum în dificultate pe fondul războiului care durează de luni de zile în Fâșia Gaza, informează Reuters. Blocul centrist condus de Benny Gantz care a contribuit la câștigarea sprijinului pentru guvern în Israel și în străinătate, într-un moment de presiune diplomatică externă și presiune internă din partea străzii, tot mai mare, după opt luni de război în Gaza.