Arhivele Naționale încă nu au primit toate documentele din timpul mandatului lui Trump

Arhivele Naționale încă nu au primit toate documentele din timpul mandatului lui Trump sursa: arhivă EVZ

Administrația Națională a Arhivelor Statului a informat Congresul că încă nu deține toate înregistrările de la oficialii de la Casa Albă pe care ar fi trebuit să le primească în temeiul Legii înregistrărilor prezidențiale la sfârșitul administrației Trump.

„Știm că nu avem custodia pentru tot ce ar trebui”, a declarat Debra Steidel Wall, arhivistul interimar al SUA, într-o scrisoare trimisă Comisiei de Supraveghere a Camerei. În scrisoarea adresată deputatului din New York, Carolyn Maloney, președintele comisiei, Wall a spus că Arhiva Națională urmărește mesajele trimise de mai mulți angajați nenumiți ai Casei Albe care au desfășurat afaceri oficiale pe conturile de mesagerie personală.

„Angajații de la Casa Albă au desfășurat afaceri oficiale folosind conturi de mesagerie electronică neoficială care nu au fost copiate sau redirecționate în conturile lor oficiale de mesagerie electronică”, a spus Wall, citând Secțiunea 2209 din Legea privind evidențele prezidențiale.

Această secțiune a legii cere personalului președintelui și vicepreședintelui să copieze sau să trimită mesajele către un cont oficial de mesagerie electronică în cel mult 20 de zile de la crearea sau transmiterea lor. Arhiva Națională a spus că, deși a reușit să obțină astfel de înregistrări de la foști oficiali ai Casei Albe, va continua să „urmeze” returnarea unor tipuri similare de înregistrări de la alții.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se va „consulta cu Departamentul de Justiție” dacă „să inițieze o acțiune pentru recuperarea înregistrărilor eliminate ilegal”. Scrisoarea a citat un proces intentat de Departamentul de Justiție în august împotriva lui Peter Navarro, care a fost consilier comercial în administrația Trump, care l-a acuzat că „a păstrat în mod greșit” dosarele prezidențiale.

sursa: Donald Trump Facebook

DOJ a pretins că Navarro a încălcat Legea privind evidențele prezidențiale. Potrivit plângerii, Navarro a folosit un cont pentru a trimite și a primi comunicări și nu le-a copiat în contul său oficial. Scrisoarea se referea la ancheta în curs a Departamentului de Justiție pentru a stabili dacă fostul președinte Donald Trump a predat toate dosarele prezidențiale.

Neînregistrarea documentelor

Arhivele Naționale au încercat să recupereze documente clasificate de la Trump mai mult de un an înainte ca FBI să-și percheziționeze casa din Florida, Mar-a-Lago, pe 8 august. Peste 11.000 de înregistrări guvernamentale, inclusiv cel puțin o sută de documente clasificate, au fost confiscate în cadrul raidului. Într-o declarație, Maloney a spus: „Este scandalos că aceste documente nu au fost înregistrate timp de 20 de luni după ce fostul președinte Trump a părăsit mandatul. Fostul președinte Trump și personalul său au arătat o desconsiderare totală față de statul de drept și securitatea noastră națională, eșuând să returneze înregistrările prezidențiale așa cum prevede legea”, potrivit Business Insider.