Evenimentul Zilei > International > Liderii de operațiuni speciale din SUA se gândesc la tactici revoluționare. Sistemul va fi reformat din temelii
Liderii de operațiuni speciale din SUA se gândesc la tactici revoluționare. Sistemul va fi reformat din temelii

Liderii de operațiuni speciale din SUA se gândesc la tactici revoluționare. Sistemul va fi reformat din temelii

În timpul unei audieri la Senat la sfârșitul lunii aprilie, liderii de operațiuni speciale din SUA au oferit o perspectivă asupra modului în care comunitatea de operațiuni speciale din SUA se pregătește pentru provocările viitoare.

Adversarii apropiați – în mare China și Rusia – sunt principalele amenințări la adresa securității naționale a SUA, iar armata SUA, inclusiv Comandamentul pentru Operații Speciale din SUA, se adaptează în consecință.

Când au fost întrebați cum trecerea de la operațiunile de contraterorism și contra insurgență la competiția marilor puteri afectează deciziile lor de planificare și investiții, comandanții au subliniat o trecere  la operațiunile de sprijin.

Liderii Comandamentului pentru Operațiuni Speciale ale Forțelor Aeriene ale SUA și Comandamentului Naval Special de Război, în special, și-au descris dorința pentru comenzile componentelor de operațiuni speciale de a sprijini mai îndeaproape filiala mamă – Forțele Aeriene și Marina.

Șeful AFSOC a continuat spunând că este util să „permitem mai mult răspîndirea serviciului nostru” și să îl ajutăm „să fie eficient”.

„Deci cred că pentru AFSOC este mult de făcut în zona de apărare aeriană integrată, precum și în zona misiunii contra-spațiale”, a adăugat Slife.

Contraamiralul US Navy Hugh Howard III, comandantul NSW, a declarat că echipajele sale Navy SEAL și Navy Special Warfare Combatant-Craft se întorc la sprijinirea Marii Marine și la extinderea „lanțului de ucidere”.

Pe parcursul a 20 de ani de luptă împotriva teroriștilor și insurgenților în Orientul Mijlociu, Africa şi alte locuri, forțele de operațiuni speciale ale SUA au preluat conducerea, cu forțele convenționale ale armatei americane sprijinindu-le.

Liderii operațiunilor speciale privesc, de asemenea, în viitor, și în special în domeniile cibernetice și spațiale, care sunt din ce în ce mai importante pentru facilitarea operațiunilor în alte domenii și chiar doar ca domenii singulare de război.

Astăzi, aproape toate unitățile de operațiuni speciale, inclusiv unitățile de misiune specială de nivel 1 ale Comandamentului Comun pentru Operații Speciale, au anumite capacități cibernetice interne. Unitățile de operațiuni speciale se concentrează, de asemenea, pe domeniul informațional și pe dezvoltarea și influențarea publicului țintă.

În trecerea de la combaterea terorismului la competiția dintre marile puteri, accentul „trebuie să se schimbe de la detectarea, identificarea și țintirea micilor rețele teroriste subterane la capacitatea de a oferi inițial o descurajare printr-o gamă largă și formidabilă de parteneriate cu aliații noștri militari, nu numai cei din Pacific, ci de pe tot globul”, a declarat pentru Insider, un fost comandant al Marinei Raider, Fred Galvin.

Galvin este autorul cărții „A Few Bad Men”, o relatare non-ficțiune despre prima desfășurare de luptă a Operațiunilor Speciale Marine în Afganistan și despre modul în care au depășit atacurile din toate părțile.

„SOCOM are o sarcină mare în modelarea fiecărei etape a viitoarei lupte prin impunerea de costuri concurenților noștri în timpul, fazelor de criză și conflict”, a spus Galvin.

Deși operatorii speciali americani vor pregăti în continuare forțele partenere și vor ajuta armatele străine să-și pluseze capacitățile, concurența existentă înseamnă probabil că acești operatori vor desfășura „angajamente mai directe față de preponderența misiunilor de consiliere și asistență care au avut loc în ultimii 20 de ani, „, a spus Galvin.

sursa: businessinsider.com