Evenimentul Zilei > International > Arheologii au descoperit rămășițele umane ale victimelor sifilisului care datează din secolul al XVI-lea
Arheologii au descoperit rămășițele umane ale victimelor sifilisului care datează din secolul al XVI-lea

Arheologii au descoperit rămășițele umane ale victimelor sifilisului care datează din secolul al XVI-lea

Arheologii au descoperit rămășițele a 42 de oameni care datează din secolul al XVI-lea, dintre care mulți au murit de sifilis. Cadavrele au fost găsite într-un cimitir de lângă un spital peruvian vechi de secole, numit Hospital Real de San Andres.

Descoperiri arheologice

Scheletele descoperite în curtea din Lima au fost îngropate doar la aproximativ 30 cm sub pământ, dar au rămas nedescoperite timp de secole. Spitalul Real de San Andres a fost construit în 1552 și este cel mai vechi spital din America de Sud.

Construit special pentru pacienții spanioli, medicii spitalului au fost unii dintre primii ai secolului care au fost instruiți la locație. Spitalul a fost construit lângă o biserică pentru a permite pacienților să fie aproape de Dumnezeu, iar presa notează că Spitalul Real de San Andres găzduia și oameni bolnavi mintal.

Pacienții spitalului ar fi fost plasați pe coridoarele clădirii, astfel încât să poată asculta Liturghia care avea loc la biserică. Cele mai multe dintre scheletele găsite erau masculine și, în afară de sifilis, probabil au murit din cauza deformărilor craniului. Experții au sugerat că situl ar putea conține rămășițe de mumii incași. Înainte de cucerirea spaniolă, incașii au condus regiunea andină din America de Sud.

De asemenea, au fost găsite o criptă subterană și bucăți de ceramică prehispanică, care cel mai probabil datează din Imperiul Incan. În jurul gâtului unuia dintre cadavrele dezgropate a fost descoperită și o cruce. Héctor Walde, arheolog șef al municipiului Lima, a declarat: „Oamenii care nu au supraviețuit tratamentului au fost îngropați aici. Ritualul și religiozitatea din Lima au fost foarte puternice.”

Săpături începute în urmă cu 20 de ani

Cu privire la perspectiva găsirii relicvelor Incașe, Walde a adăugat: „Deși nu este obiectivul inițial al acestui proiect, nu negăm interesul de a putea găsi mumiile regale în timpul săpăturilor”. Eulalia Sánchez, un vânzător local, a declarat: „Pe tot blocul sunt foarte multe afaceri. Nu știam că există un cimitir înăuntru.”

Viceregele Andres Hurtado de Wildoso, un ofițer militar spaniol, a fondat spitalul, care a fost proiectat în formă de cruce. Alte structuri de pe amplasament includ o farmacie, o secție de psihiatrie, birouri, o grădină și cimitirul.

Dovezile cimitirului au fost descoperite pentru prima dată când au început săpăturile în urmă cu 20 de ani, dar a fost nevoie de două decenii pentru ca rămășițele să fie găsite. A fost descoperită și o fântână din secolul al XIX-lea, precum și o structură boltită și o „groapă de gunoi colonială”, potrivit Uniland News.