Secretele din jurul Stonehenge-ului vechi de 5.000 de ani, descoperite într-un excrement fosilizat

Secretele din jurul Stonehenge-ului vechi de 5.000 de ani, descoperite într-un excrement fosilizat

Misterul de la Stonehenge îi derutează pe arheologi de zeci de ani, dar o imagine detaliată a oamenilor care au vizitat situl de aproximativ 5.000 de ani iese încet la lumină. Mai multe secrete care înconjoară misterul de la Stonehenge ar fi putut fi dezvăluite în sfârșit după ce arheologii au descoperit un excrement antic.

Arheologii au dezgropat un scaun fosilizat din sit, despre care se crede că a fost construit cu aproximativ 5.000 de ani în urmă, ceea ce înseamnă că britanicii antici trăiau din organe. Cercetările sugerează, de asemenea, că au hrănit câinii cu resturi.

S-a descoperit că excrementele au ouă de tenie, un parazit care pătrunde în organism prin consumul de carne insuficient gătită, ceea ce sugerează că a mâncat organele interne ale vitelor, cum ar fi inima, rinichii, ficatul și limba.

Deși este o descoperire relativ uluitoare, o „căptușeală” de argint poate fi găsită în descoperirea secundară. Resturile din hrana delicioasă pentru paraziți au fost date câinilor, care s-au infectat și ei. În mod evident, deși nu este partea principală a poveștii, se scoate la lumină faptul că potăile sunt cei mai buni prieteni ai omului de milenii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-adevăr, urme de alsacieni au fost găsite anterior lângă Stonehenge. Descoperirea este cea mai timpurie dovadă din Marea Britanie în care a fost identificată și specia gazdă care a produs fecalele parazite.

Autorul principal, dr. Piers Mitchell, de la Universitatea din Cambridge, a declarat: „Este prima dată când paraziții intestinali au fost recuperați din Marea Britanie neolitică, iar găsirea lor în mediul Stonehenge este cu adevărat ceva relevant.

„Tipul de paraziți pe care îl găsim este compatibil cu dovezile anterioare pentru ospățul de iarnă cu animale în timpul construcției Stonehenge”. De fapt, la mai puțin de două mile se află Zidurile Durrington, o așezare din epoca de piatră din jurul anului 2500 î.Hr. despre care se crede că a găzduit oamenii care au ridicat Stonehenge.

Arheologii au analizat 19 bucăți de bălegar, sau „coprolit”, descoperite în comunitatea Wiltshire, care au fost păstrate de peste 4.500 de ani. S-a descoperit că cinci mostre conțin ouă de viermi paraziți, iar patru (una dintre ele umană) provin de la o specie cunoscută sub numele de capilariide.

Secretele din jurul Stonehenge-ului s-au aflat

Acest lucru sugerează că persoana a mâncat plămân sau ficat crud sau insuficient gătit de la un animal care era deja infectat, de aceea ouăle parazitului au călătorit direct prin corp. Coautorul Dr. Evilena Anastasiou, tot de la Cambridge, a spus: „Găsirea ouălor de viermi atât în coproliți umani, cât și în coproliți de câini indică faptul că oamenii mâncaseră organele interne ale animalelor infectate și, de asemenea, și-au hrănit câinii cu resturi”.

Profesorul Mike Parker Pearson, de la University College London, care a excavat zidurile Durrington între 2005 și 2007, a adăugat: „Aceste noi dovezi ne spun ceva nou despre oamenii care au venit aici pentru sărbătorile de iarnă în timpul construcției Stonehenge.

„Cărnurile de porc și de vită au fost fripte sau fierte în vase de lut, dar se pare că organele nu au fost întotdeauna atât de bine gătite. „Populația nu mânca pește de apă dulce la Durrington Walls, așa că trebuie să fi luat viermi de la așezările lor de acasă”.

Stonehenge datează de 5.000 de ani, dar a fost construit în mai multe etape. Cercul unic a fost ridicat la sfârșitul neoliticului sau epocii de piatră, aproximativ 2500 î.Hr, potrivit mirror.co.uk.