Descoperire crucială făcută de arheologi. Se schimbă istoria Americii de Nord
- Stere Gaci
- 26 septembrie 2021, 15:29
Arhelogii britanici și americani au făcut o descoperire uluitoare în Parcul Național White Sands din sudul New Mexico.
Nu vă gândiți la comori fabuloase sau manuscrise de o valoare inestimabilă. E vorba numai despre niște urme de pași lăsate în nămol în urmă cu mii de ani pe fundul unui la care a dipărut între timp.
O teorie revoluționară
Studiul geologic datează aceste amprentele umane cu cel puțin 2.000 de ani, potrivit unei cercetări publicate astăzi în revista Science. Folosind datarea cu Carbon 14 a semințelor descoperie în straturile geologice aflate înaintea sau dedesubtul celor în care se află urmele, oamenii de știință înclină să creadă că e vorba urme mai vechi. Practic, ele ar atesta că oamenii au ajuns pe continentul american cu mii de ani mai înainte decât cred oamenii de știință.
Homo sapiens a ajuns în America de Nord acum 13 000- 16 000 de ani sau mai devreme?
De zeci de ani se consideră că homo sapiens a ajuns pentru prima dată în America de Nord acum între 13.000 și 16.000 de ani în urmă, când topirea gheții din America de Nord a deschis rutele de migrație.
Puțini arheologi susțin, însă, că ar fi descoperit dovezi fiabile despre o prezență umană mai veche de 6.000 de ani.
Amprentele găsite în Parcul Național White Sands din New Mexico par să dateze, însă, de acum 23.000 de ani, ceea ce le-ar transforma în prima „dovadă neechivocă” a faptului că homo sapiens a ajuns în Lumea Nouă mult mai devreme decât credeau istoricii. Dan Odess, consilier științific al Serviciului Parcului Național, consideră că urmele lăsate pe nisipul alb sunt dovezi clare că în America erau oameni în timpul ultimului maxim glaciar.
Majoritatea academicienilor cred că oamenii au migrat din Asia în America pe uscat din Extremul Orient rus spre Alaska, folosind un frum care astăzi este acoperit de apele Mării Bering. În timpul erei glaciare care a început în urmă cu aproximativ 33.000 de ani și s-a încheiat acum aproximativ 16.000 de ani, această rută era, însă, blocată de ghețari. Există și alte dovezi care par, însă, să coboare istoria Americii de Nord cu mii de ani. E vorba de un fragment de unealtă de piatră
despre care se spubne că ar fi fost confecționată acum aproximativ 27.000 de ani, chiar mai devreme decât amprentele. Mulți oameni de știință se îndoiesc, însă, că fragmentul de piatră ar fi fost într-adevăr prelucrat de oameni.
Arheologii spun că fragmentul de piatră găsit în Mexic sugerează că oamenii se aflau în America de Nord în urmă cu aproximativ 27.000 de ani - chiar mai devreme decât amprentele - dar criticii pun la îndoială dacă probele de piatră au fost de fapt făcute de oameni
Cum trăiau oamenii cu 23 000 de ani în urmă?
Cele mai multe dintre urme au fost lăsate de adolescenți și copii mai mici. Mult mai rare sunt urmele adulților.
„Amprentele lăsate la White Sands oferă o imagine a ceea ce se întâmpla, adolescenții interacționând cu copii mai mici, dar și cu adulți”, explică Matthew Bennett, geograf la Universitatea Bournemouth.
„Ne putem gândi la strămoșii noștri ca fiind preocupați de vânătoare și de supraviețuitore, dar ceea ce vedem aici pare să fie legat de joacă și diferitele vârste care se reunesc într-un joc. Ne ajută să-i înțelegem pe acești oameni timpurii.”
Dar urmele lăsate în nisip par să ateste și faptul că oamenii vânau leneși gigantici în acea perioadă. „Aceasta nu este numai o amprentă umană care se suprapune pe urmele unui leneș. Cineva mergea de-a lungul urmelor, lăsându-și intenționat amprenta pe urmele leneșului ", susține antropologul Vance Holliday de la Universitatea din Arizona.Chiar dacă urmașii lor din zilele noastre par inofensivi, leneșii gigantici care trăiau cu mii de ani în urmă treceau de 2 metri înălțime. Mai mult, ghearele lor ascuțite ca briciul puteau spinteca un vânător dintr-o singură lovitură.
Având o înălțime de șapte până la opt picioare, cu gheare ascuțite pentru brici, ar putea eviscera un vânător cu o singură lovitură.
Cum au ajuns primii oameni în America de Nord
Autorii articolului Natura 2020 sugerează că oameni din nord-estul Asiei s-ar putea să fi trecut peste podul terestru al strâmtorii Bering înainte de epoca de gheață. E, însă, la fel de posibil ca primii oameni să fi venit din Asia cu ajutorul unor pirogi, urmând coasta Pacificului pentru a ocoli ghețarii.
Ciprian Ardelean, care a condus săpăturile de la Chiquihuite, susține că este posibil ca acesți primi oameni să reprezinte o „colonizare eșuată” care nu a lăsat „nicio moștenire detectabilă genetic în populațiile de astăzi ”.
Indiferent de momentul în care homo sapiens a ajuns pentru prima dată în America, este în general de acord că a existat un boom al populației cu aproximativ 15.000 de ani în urmă, când dovezi ale prezenței oamenilor încep să se răspândeascp din S.U.A. și Canada, până în America Centrală și de Sud, notează Daily Mail.