Evenimentul Zilei > International > Arestări în lanț la Ankara. 56 de persoane, reținute presupuse legături cu clericul Fethullah Gulen, orchestratorul puciului din 2016
Arestări în lanț la Ankara. 56 de persoane, reținute presupuse legături cu clericul Fethullah Gulen, orchestratorul puciului din 2016

Arestări în lanț la Ankara. 56 de persoane, reținute presupuse legături cu clericul Fethullah Gulen, orchestratorul puciului din 2016

56 de persoane, dintre care 48 de soldaţi, au fost arestate de către autoritățile turce, după ce împotriva lor au foast lansate acuzații că ar avea presupuse legături cu clericul Fethullah Gulen (aflat în SUA), în legătură cu care Ankara are motive să creadă că a orchestrat tentativa de puci eşuată din 2016 împotriva preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, relatează luni cotidianul Hurriyet, citat de agenţia Reuters.

Potrivit publicaţiei, cei 56 fac parte din rândul a 89 de persoane a căror arestare a fost ordonată în cadrul unei investigaţii pe care și-au pus semnătura procurori din Istanbul.

Autorităţile turce au arestat 56 de persoane, dintre care 48 de soldaţi, pentru presupuse legături cu clericul Fethullah Gulen, aflat în SUA şi pe care Ankara îl acuză că a orchestrat tentativa de puci eşuată din 2016 împotriva preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, relatează luni cotidianul Hurriyet, citat de agenţia Reuters.

Autorităţile au apelat la astfel de măsuri împotriva celor suspectaţi că ar fi susţinători ai lui Gulen în mod constant după puciul din 2016, în care şi-au pierdut viaţa 250 de persoane. Clericul a respins orice implicare în tentativa de puci.

Turcia a arestat 160.000 de persoane şi a demis din posturi de la tentativa de puci aproape acelaşi număr de funcţionari, indica în martie biroul ONU pentru drepturile omului. Din numărul respectiv, peste 50.000 au fost puşi oficial sub acuzare şi sunt ţinuţi în detenţie în perioada proceselor.

Aliaţii occidentali ai Turciei au criticat represaliile, care au avut loc în condiţii de stare de urgenţă, ce a fost declarată la scurt timp după puci şi care a fost ridicată în iulie 2018.

Criticii lui Erdogan îl acuză că se foloseşte de puciul eşuat ca pretext pentru a reduce la tăcere disidenţa. Ankara a afirmat în schimb că măsurile sunt necesare pentru a combate ameninţările la adresa securităţii naţionale.