Editura Evenimentul si Capital

Arestarea lui Berna: Lucrări la bulevarde, străzi sau metrou, făcute doar pe hârtie de Tehnologica Radion

Autor: | | 11 Comentarii | 1770 Vizualizari

Theodor Berna a subcontractat lucrări de execuţie sau de reparaţii la bulevarde, străzi sau metrou ale Tehnologica Radion unor firme "fantomă", care nu aveau muncitorii şi utilajele necesare, pe care le plătea în baza unor facturi, fără ca lucrările să fi fost executate, potrivit motivării arestării.

Theodor Berna, care controlează companiile de construcţii Tehnologica Radion şi Teloxim Con, a fost arestat preventiv în 19 august, de Tribunalul Prahova, într-un dosar în care este cercetat alături de mai mulţi oameni de afaceri, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de peste o sută de milioane de euro.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Prahova care a decis arestarea lui Berna prezintă, în motivarea deciziei, numeroase documente din care rezultă că bulevarde şi străzi din Capitală sau tronsoane de metrou figurau cu lucrări de execuţie doar pe hârtie, în realitate, societatea Tehnologica Radion subcontractând către firme fantomă, fără utilaje şi muncitori sau care nu aveau un astfel de obiect de activitate. Pentru formularea acestor acuzaţii, anchetatorii prezintă documente transmise de Inspectoratul Teritorial de Muncă sau de organele fiscale.

Firme paravan

Potrivit procurorilor, în perioada 2008-2013, administratorul Tehnologica Radion, Theodor Berna, "a desfăşurat, în numele şi pe seama societăţii relaţii comerciale nereale cu terţe societăţi comerciale cu comportament inadecvat sau cu comportament de tip fantomă, în urma cărora a înregistrat în contabilitate facturi fictive privind achiziţia de bunuri şi servicii, în baza acestora efectuând plăţi către acestea, sume de bani ce ulterior au fost retrase în numerar de administratorii societăţilor şi predaţi acestuia".

"Prin manoperele dolosive desfăşurate de către administratorul Theodor Berna, s-a stabilit la această dată că bugetul consolidat al statului a fost influenţat negativ cu suma de 73.848.922 de lei respectiv 29.027.444 de lei - impozit pe profit şi 44.821.478 de lei - TVA", se arată în motivare. Acest prejudiciu fiscal rezultă din relaţiile comerciale derulate şi înregistrate în contabilitate între Tehnologica Radion şi societăţile comerciale Teloxim Con, Proiect Alfa Capital, A., C.M.I. şi D.C., susţin anchetatorii.

Vraişte în documente

Astfel, în perioada 2008-2011, Teloxim Con a emis către Tehnologica Radion 46 de facturi în valoare totală de 238.732.795 de lei şi TVA aferentă de 51.136.995 lei, al căror obiect a constat în servicii reprezentând manoperă şi lucrări privind reparaţii ale unor străzi, amenajare şi modernizare sistem rutier, reabilitare termică blocuri, fără a avea situaţii de lucrări care să justifice concretizarea acestora, arată judecătorul, care face referire la documentele aflate în dosarul transmis de procurori. De asemenea, Tehnologica Radion a emis 27 de facturi în valoare totală de 235.011.653 de lei şi TVA aferentă de 51.383.906 lei, care au fost evidenţiate ca achiziţii în cheltuielile Teloxim Con, în facturi fiind notate, la denumirea bunurilor şi serviciilor, "reabilitare şi modernizare drumuri".

Firme fără angajaţi

"Atât în cazul serviciilor şi lucrărilor facturate de SC T.C. SRL, cât şi în cazul celor facturate de către SC T.R. SRL, nu au fost prezentate situaţii de lucrări care să justifice realitatea şi concretizarea acestora", se arată în motivare. Judecătorul menţionează, citând documentele anchetatorilor, că din adresele emise de Inspectoratele Teritoriale de Muncă teritoriale se mai reţine că, în perioada 2012 - 2013, principalii furnizori declaraţi de Teloxim Con au fost societăţi cu un comportament fiscal inadecvat, care nu aveau posibilitatea efectuării lucrărilor, prestării serviciilor sau livrării bunurilor, nu aveau personal angajat, nu deţineau active în patrimoniu şi care nu au declarat şi nu au achitat obligaţii faţă de bugetul statului.

În motivare se mai arată că bulevarde şi străzi din Bucureşti trebuiau reparate prin contractele încheiate de Tehnologica Radion cu Teloxim Com şi alte firme subcontractoare, însă după verificări a rezultat că lucrările nu puteau fi executate, din cauza faptului că subcontractorii nu aveau angajaţi şi nici utilajele necesare.

"Aşa cum am precizat anterior, Teloxim Con a făcut obiectul unei inspecţii fiscale parţiale, prin care au fost analizate şi achiziţiile de bunuri şi servicii ale acestuia. Din verificarea efectuată a rezultat că Teloxim Con a înregistrat achiziţii de servicii («lucrări de reabilitare a sistemului rutier în ... - strada Buzeşti», «lucrări de reabilitare sistem rutier drumuri - strada Gării de Nord», «lucrări reabilitare cale rulare tramvai - Străpungere Buzeşti-Berzei», «reparaţii străzi - sector 2 ...») în baza unui numar de 18 facturi în valoare totală de 13.432.793 lei, din care valoare fără TVA de 10.832.897 de lei şi TVA aferentă de 2.599.895 de lei, având înscrise ca emitent societatea D.C.. Tranzacţiile sus-menţionate au avut la bază 18 contracte...", potrivit documentului citat, citat de Mediafax.

Lucrări neefectuate

Din verificarea efectuată la Teloxim Con asupra modului de aplicare efectivă a obiectului contractelor menţionate, înscrise în facturile partenerilor, a rezultat că facturile având înscris ca emitent societatea D.C. nu au fost însoţite de situaţii de lucrări din care să rezulte o prezentare analitică a modului de realizare efectivă a lucrărilor contractate.

Totodată, din verificarea efectuată la Tehnologica Radion rezultă că aceasta a înregistrat de la Teloxim Con 18 facturi în valoare totală de 19.189.703 de lei. Acestea reprezintă, în fapt, refacturarea către Tehnologica Radion a serviciilor înscrise în facturile înregistrate în evidenţa contabilă de către Teloxim Con ce au menţionat ca emitent societatea D.C.

Se juca cu milioane de lei

Anchetatorii au concluzionat că, având în vedere că în urma verificării la Teloxim Con s-a reţinut că există suspiciuni asupra realităţii operaţiunilor înscrise în facturile înregistrate în evidenţa contabilă a acestei societăţi ce au ca emitent societatea D.C., rezultă în consecinţă că şi asupra serviciilor refacturate către Tehnologica Radion există suspiciuni în ceea ce priveşte prestarea serviciilor către aceasta de către firma înscrisă în facturi. Referitor la modul de achitare a contravalorii serviciilor înscrise în facturi, anchetatorii ca arătat că deşi Tehnologica Radion a stins datoria către Teloxim Con în contul acestor facturi prin compensarea cu creanţa de încasat conform contractului de cesiune de creanţă încheiat între cele doua firme şi persoana Theodor Berna, în acelaşi timp a efectuat, în perioada 2 octombrie 2012 - 20 august 2013, şi viramente ce totalizează 14.111.950,83 lei direct către societatea DC.

Pe documentele de plată sunt înscrise ca explicaţii menţiunea "plata pt Teloxim Con", numerele şi datele facturilor ce au menţionat ca emitent societatea D.C., fapt ce conduce la concluzia că Tehnologica Radion avea cunoştinţă încă de la data efectuării plăţilor către această societate despre faptul că nu Teloxim Con (societate înscrisă în facturile ce se regăsesc în evidenţa contabilă a Tehnologica Radion) este executantul lucrărilor contractate, a mai notat judecătorul în motivare.

ULTIMA ORA. Cu cine STA IN CELULA Radu Mazare!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI