Evenimentul Zilei > International > Arestare ȘOCANTĂ în cazul asasinării lui Kim Jong Nam, fratele dictatorului nord-coreean Kim Jong-un
Arestare ȘOCANTĂ în cazul asasinării lui Kim Jong Nam, fratele dictatorului nord-coreean Kim Jong-un

Arestare ȘOCANTĂ în cazul asasinării lui Kim Jong Nam, fratele dictatorului nord-coreean Kim Jong-un

Poliția din Malaezia a arestat diplomat din cadrul ambasadei nord-coreene în Malaezia este suspect în cazul uciderii lui Kim Jong Nam.

Șeful poliției, Khalid Abu Bakar, a afirmat că un secretar doi al ambasadei și un oficial al liniei aeriene nord-coreene sunt ultimii adăugați pe lista celor suspecți de implicare în uciderea lui Kim pe aeroportul din Kuala Lumpur, săptămâna trecută. Fratele liderului de la Phenian, Kim Jong Un, se pregătea de îmbarcare într-un avion, cu destinația Macao, scrie Agepres. 

Potrivit lui Khalid, diplomatul și celălalt suspect se află încă în Malaezia și au fost chemați să dea declarații. Alți patru suspecți au fugit din țară pe 13 februarie, ziua atactului, iatr poliția malaeziană este "ferm convinsă" că au ajuns la Phenian.

Kim Jong-nam, 46 de ani, a murit în urma unui atac, posibil otrăvit, în aeroportul din Aeroportul Kuala Lumpur, luni. Oficialii din Coreea de Sud şi din SUA au declarat că a fost asasinat de agenţii din Coreea de Nord.

Postul de televiziune Chosun a indicat că fratele vitreg al lui Kim Jong-un ar fi fost otrăvit în timp ce se afla la aeroportul din Kuala Lumpur, de către două femei despre care se crede că lucează pentru autorităţile de la Phenian.

Poliţia din Malaysia a declarat pentru Reuters că un bărbat de naţionalitate nord-coreeană a decedat pe drumul spre spital. Poliţia a precizat că identitatea victimei nu a fost încă verificată.

Kim Jong Nam şi-a petrecut o mare parte din viaţă în afara ţării şi s-a exprimat în mod public împotriva succesiuni dinastice în Coreea de Nord, declarând şi că fratelui său vitreg îi lipsesc calităţile de lider, relatează BBC News online. În anul 2001, Kim Jong Nam a fost prins în timp ce încerca să intre în Japonia folosind un paşaport fals. Acesta a supus autorităţilor că voia să viziteze parcul de distracţii Disneyland de la Tokyo.