Evenimentul Zilei > International > „Ar depăşi Cernobîl sau Fukushima!” Ambasadorul ucrainean la AIEA, avertisment despre centrala nucleară Zaporojie
„Ar depăşi Cernobîl sau Fukushima!” Ambasadorul ucrainean la AIEA, avertisment despre centrala nucleară Zaporojie

„Ar depăşi Cernobîl sau Fukushima!” Ambasadorul ucrainean la AIEA, avertisment despre centrala nucleară Zaporojie

Evgheni Zimbaliuk, ambasadorul Ucrainei pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că un eventual accident nuclear la centrala din Zaporojie, oraș ocupat de ruși, ar fi mai devastator decât cele produse la Cernobîl și Fukushima.

Ambasadorul ucrainean la AIEA, Evgheni Zimbaliuk, a vorbit luni, 8 august 2022, despre posibilele urmări ale unui accident nuclear asupra centralei din Zaporojie, care s-ar solda cu consecințe devastatoare pentru întregul continent european, spune oficialul ucrainean.

Un posibil accident nuclear la Zaporojie

„Ceea ce se va întâmpla pe o rază de 40 sau 50 de kilometri în jurul centralei categoric nu ar fi comparabil cu Cernobîl sau Fukushima. Terorismul nuclear al Rusiei necesită un răspuns puternic din partea comunităţii internaţionale”, deoarece un accident nuclear în Zaporojie ar veni cu „consecinţe uriaşe nu doar pentru Ucraina – probabil toată Ucraina va fi contaminată -, ci şi pentru întreaga Europă”, a transmis Evgheni Zimbaliuk, ambasadorul Ucrainei pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Totuși, spun specialiștii în domeniu, comparativ cu centralele Cernobîl sau Fukushima, cea din  Zaporojie se bucură de o protecție sporită, grație unui circuit de răcire separat, dar și a unui înveliş special cu rol de protecţie, dar care nu ar rezista în caz de atac militar ţintit.

Evgheni Zimbaliuk a declarat că au exista atacuri asupra centralei din Zaporojie pe 5 și 6 august 2022, atunci când au fost avariați mai mulţi senzori de monitorizare a nivelului de radiaţii, motiv pentru care acum nu mai poate fi măsurate radiaţiile pe toată suprafaţa centralei. Tot ambasadorului ucrainean la AIEA a mai informat și că Ucraina a cerut o misiune de monitorizare a AIEA în țara sa, dar și o misiune de observatori militari internaţionali.

Rusia acuză Ucraina de bombardarea centralei nucleare

De altfel, Rusia a anunțat că este de acord să permită deplasarea unei misiuni a AIEA, acuzând Ucraina că blochează o astfel de misiune, vrând „să ia Europa ostatică”, prin bombardarea centralei nucleare, conform declarației purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

„Ţintind cu piesele de artilerie reactoarele în funcţiune şi depozitele de combustibil nuclear folosit, ucrainenii se ţintesc singuri”, a transmsi oficialul Moscovei, care a și avertizat că „în fiecare zi situaţia devine mai periculoasă”. „Liderii ONU şi ai AIEA, din nou şi din nou, nu îndrăznesc să menţioneze direct sursa ameninţării. Ei îşi demonstrează lipsa voinţei de a arăta cu degetul spre Kiev”, a continuat Zaharova, care spune și că autoritățile de la Moscova trimit informări periodice către AIEA cu privire la starea centralei de la Zaporojie.

Centrala nucleară este sub controlul trupelor ruse încă de la începutul invaziei militare în Ucraina, deși personalul centralei este ucrainean. În ultimele zile, multiple instalaţii ale centralei au fost ținte ale obuzelor și rachetelor, cu privire la care nu este clar de unde au fost lansate, conform Știrileprotv.ro.