Radiațiile de la nivel național sunt în limite normale. Anunțul făcut de CNCAN

Radiațiile de la nivel național sunt în limite normale. Anunțul făcut de CNCAN Radioactiv. Sursa foto: arhiva EVZ

Nivelul de radiații de la nivelul țării noastre este în limitele normale, nefiind înregistrate depășiri nici pe teritoriul Ucrainei, potrivit unui comunicat de luni al Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).

CNCAN a precizat că la nivel național au fost înregistrate valori normale ale nivelului de radiații și prin urmare nu ar fi motive de îngrijorare.

Precizările vin ca urmare a apariției în spațiul public a tot mai multe informații ce vizează cea mai mare centrală nucleară din Europa, centrala de la Zaporojie.

„Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale. Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații”, se arată în comunicatul CNCAN.

Ne puteți urmări și pe Google News

În continuare, Comisia a menționat că se urmărește constant situația nivelului de radiații, iar specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24 de ore din 7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Centrala Zaporojie reprezintă un risc real de dezastru nuclear

Organismul de supraveghere nuclear al ONU a cerut încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina și a avertizat despre un „risc foarte real de dezastru nuclear”.

Rafael Mariano Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA), s-a declarat „extrem de îngrijorat” de rapoartele privind bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie.

Îngrijorarea a venit în momentul în care Ucraina a declarat că părți ale instalației au fost „grav avariate” de atacurile militare rusești. Loviturile armate din jurul centralei reprezintă un riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai, a mai spus Grossi.

De asemenea, secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut luni ca inspectorii internaţionali să aibă acces la centrala nucleară de la Zaporojie după ce Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat cel mai mare obiectiv atomic din Europa în weekend.

„Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaş”, a mai declarat secretarul ONU într-o conferinţă de presă în Japonia, unde a participat sâmbătă la Ceremonia Memorială a Păcii de la Hiroshima pentru a comemora 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume, potrivit Agerpres.