Grosul cerealelor exportate din Republica Moldova ajunge în România. Piața a evoluat spectaculos în ultimii ani

Grosul cerealelor exportate din Republica Moldova ajunge în România. Piața a evoluat spectaculos în ultimii aniCereale. Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova. Tot mai multe cereale din Basarabia au ajuns, în ultimii ani, pe piața Uniunii Europene, după cum o arată datele oficiale. Conform delegației Uniunii Europene la Chișinău. în patru ani, exporturile de cereale din R. Moldova, în țările UE au crescut de opt ori.

Republica Moldova exportă din ce în ce mai multe cereale în spațiul Uniunii Europene

Este vorba despre o evoluție de la 36,2 milioane de dolari în 2020 - până la 292,2 milioane de dolari în anul 2023. Anul trecut s-a înregistrat cel mai mare volum de cereale plecate la export, în România, suma fiind de 247 de milioane de dolari.

Uniunea Europeană

Uniunea Europeană. Sursa foto: arhivă EVZ

De asemenea, tot la acest capitol, în Grecia au fost exportate cereale în valoare de 18,4 milioane de dolari, în Italia de 16,7 milioane de dolari, în Spania de 2,9 milioane de dolari și Portugalia de 2 milioane de dolari, conform radiochisinau.md.

Un proiect de lege care ar schimba lucrurile

Altfel, în urmă cu două săptămâni, s-a discutat despre proiect de lege propus de deputatul Alex Trubca. Care ar putea reașeza datele agriculturii din Moldova. Politicianul își dorește ca importul de grâu, porumb și floarea-soarelui în Basarabia să primească acceptul în baza licențelor pe tot parcursul acestui an, după cum a anunțat reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari.

Slusari a lansat critici către administrația Ministerului Agriculturii, din cauza lipsei de acțiune în modificarea legislației naționale conform propunerilor făcute anterior. Pentru că asta ar fi putut evita situații de criză și incertitudine în sectorul agricol. „Este inacceptabil să permitem astfel de întârzieri și să nu existe responsabilitate pentru astfel de erori majore”, a spus Slusari.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii nu au dat o replică la aceste acuzații, la vremea respectivă. Dar, preocupările legate de eficiența administrației și de transparența deciziilor rămân de actualitate în fața unei inițiative legislative care ar putea reașeza politica importurilor agricole în Basarabia.