Editura Evenimentul si Capital

APOCALIPSA pensiilor vine după 2030. Cum poate fi DEZAMORSATĂ BOMBA SOCIALA produsă de Ceaușescu printr-un DECRET ORIBIL

Generațiile de pionieri ”decreței” erau mândria dictatorului Nicolae Ceaușescu.
Autor: | | 123 Comentarii | 12184 Vizualizari

Generațiile numeroase născute pe vremea lui Ceaușescu vor împovăra peste măsură bugetul de pensii, aflat deja pe deficit. Pentru a nu intra în colaps, sistemul ar avea nevoie de o nouă reformă a pensiilor. ,,Decrețeii” care vor să o ducă la pensie la fel cum o duc părinții lor astăzi să facă bine și să economisească bani la ciorap.

Cele mai multe studii ale experților atrag atenția că la ieșirea din activitate a „decrețeilor” lui Ceaușescu (copii născuți în 1966-1967- 1968) sistemul va claca dacă nu va fi reformat pentru că generațiile care vin din urmă sunt mai firave numeric și nu vor mai fi bani de pensii.

Deja bugetul este pe deficit, iar numărul de angajați este mai mic decât cel al pensionarilor. România are circa 5 milioane de persoane care contribuie la bugetul asigurărilor sociale și 5,4 milioane care beneficiază.

Vom ajunge la aproape 7 milioane de pensionari

După anul 2030, când va fi vârful de sarcină odată cu pensionarea „decrețeilor” numărul de pensionari este posibil să urce la 6,5 milioane, în timp ce numărul ieșirilor naturale din sistem (decese) va fi de 3,5 milioane, potrivit unui studiu coordonat de prof.univ. dr Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române. Aceasta dacă nu luăm în calcul și pensiile speciale și pe cele de urmaș, caz în care numărul pensionarilor ar putea să mai crească cu câteva sute de mii de persoane.

„Vârful pensionărilor va fi atins în 2025 – 2030. Este perioada în care se vor pensiona generațiile «baby-boom- ului» din anii ’60. Chiar dacă după 2045 se preconizează o ușoară diminuare a numărului de pensionari (datorită ratelor scăzute de natalitate din anii ’80 – ’90), în raport cu populația ocupată (sau cu numărul contribuabililor), aceștia rămân majoritari”, explică, la rândul său, Ciprian Pânzaru, conf. univ. dr. la Facultatea de Sociologie a Universității de Vest din Timișoara.

Acesta adaugă că o estimare realizată pornind de la datele actuale, și anume: cota de contribuții pentru asigurările sociale de stat de 31,3%, venitul mediu pe economie de 2.223 lei (la nivelul anului 2013) și pensia medie de 807 lei (2013), arată că, posibilitatea de susținere a pensiilor pentru pensionarii cu limită de vârstă (4 milioane în acest moment) va dispărea în 2015 (din 2020 doar 87% din pensii vor putea fi susținute).

„În ceea ce privește numărul total de pensionari, deja sistemul este pe deficit, la nivelul anului 2010 doar 80% din pensii au putut fi susținute direct din veniturile încasate sub formă de contribuții de la contribuabili”, mai spune acesta.

Avem nevoie de milioane de lucrători migranți

Una dintre soluții ar putea fi atragerea de migranți care să completeze forța de muncă deficitară. „Sistemul de securitate socială din România a fost afectat de plecarea unui segment important de populație activă economic, însă soluția poate veni tot în acest registru, prin atragerea pe viitor de forță de muncă din străinătate”, explică Pânzaru. Totuși, trebuie avut în vedere că această variantă ține foarte mult de evoluția economică a țării.

„Imigranții sunt atrași de state cu economii în expansiune și care pot absorbi forță de muncă. Sunt binecunoscute cazurile recente ale unor state care, pentru a compensa pierderile generate de îmbătrânirea populației, precum și a celor generate de orientarea modestă a autohtonilor spre anumite locuri de muncă, apelează tot la migranți. Este tipul de context în care cei aproximativ 2,7 milioane de migranți români au găsit breșa necesară plecării din țară”, explică Pânzaru.

ALERTA METEO! Ciclonul ajunge AZI in Romania! Jumatate de tara, afectata

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI