Directorul APIA a fost demis. Este acuzat că a intârziat plata subvențiilor pentru fermieri

Directorul APIA a fost demis. Este acuzat că a intârziat plata subvențiilor pentru fermieri Proteste fermieri. Sursa foto: Facebook

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)a fost demis de ministrul Agriculturii. Florin Barbu a apelat la această măsură, pe fondul întârzierilor la plată a subvenţiilor către fermieri, precum şi din cauza blocajelor din sistem.

Directorul APIA a fost demis de ministrul Agriculturii. Florin Barbu îl acuză pe liberalul Ionuț Lupu de întârzierile legate de plata subvențiilor către fermieri. De asemenea, acesta este considerat răspunzător și pentru blocajele din sistem.

Șeful APIA, demis de ministrul Florin Barbu

Ministrul Agriculturii a semnat ordinul de demitere a șefului APIA. Liberalul este a fost înlăturat din fruntea structurii pentru că nu a grăbit procedura de acordare a subvențiilor către fermieri.

„Am semnat ordinul de demitere al directorului general al APIA, Ionuţ Lupu, în această seară, din cauza întârzierii plăţilor către fermieri şi a blocajului din sistem. Am avut şedinţă în această seară despre plata subvenţiilor şi deblocarea noilor scheme pentru fermieri, dar acesta nici măcar nu a venit în instituţie. Le-am dat termen celor de la APIA ca în două săptămâni să plătim Ajutoarele Naţionale Tranzitorii şi ecoschema PD-04 privind înverzirea", a precizat ministrul Florin Barbu.

Ne puteți urmări și pe Google News
Ministrul Agriculturii,

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Sursa foto: Facebook

Solicitări de la fermieri

Ministru Agriculturii a subliniat că a primit mai multe solicitări în acest sens, din partea fermierilor. De asemenea, acesta a menționat că mulți agricultori au cerut revenirea în funcție a lui Adrian Pintea. În prezent, acesta ocupă funcția de secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Ionuț Lupu este cel care a semnalat tunul de 5 milioane de euro legat de numele liderului PSD, Paul Stănescu. Mai exact,  două societăți cunoscute acestuia au solicitat plata subvenției pentru recoltarea stufului din Delta Dunării. Solicitarea respectivă a fost inclusiv în vizorul Comisiei Europene.

Ionuț Lupu, APIA

Ionuț Lupu. Sursa foto: Facebook

Conducerea APIA, preluată de Cornel Turcescu

După decizia ministrului Barbu, Cornel Turcescu va prelua șefia agenției. Acesta a mai fost la conducere înainte de venirea lui Ionuţ Lupu. Totuși, posturile de conducere ale agenţiilor de plăţi din subordinea MADR vor fi scoase la concurs în curând. Decizia demiterii liberalului a fost semnată deja de ministrul Florin Barbu.