Ce trebuie să facă fermierii dacă nu vor să piardă subvențiile APIA în 2023. Adrian Pintea a venit cu explicații

Sursa foto: Arhivă EvZ

Anul acesta subvențiile APIA se acordă, în principiu, pe același criterii ca până acum, însă fermierii trebuie să dea atenție anumitor detalii, pentru a se asigura că își vor primi banii și anul acesta.

În acest context, directorul general al APIA, Adrian Pintea, a dat câteva informații importante privind cererile de plată aferente anului 2023 și detaliile la care trebuie să fie atenți fermierii.

Toți cei interesați trebuie să știe că cererile pentru subvențiile APIA se vor depune în aceeași perioadă ca în anii trecuți, 1 martie – 15 mai. Fermierii pot opta în continuare pentru semnătura electronică, fără a fi nevoie să se mai deplaseze la sediul APIA de care aparțin.

Pașii pe care fermierii trebuie să îi urmeze în acest an

„Este un exercițiu nou, dar fermierii trebuie să știe că, în esență, nu sunt foarte mari modificări. La unele scheme s-a schimbat denumirea, la unele anumite condiții, dar schema de plată de bază este cam aceeași, pe același principiu se merge.

Se lucrează intens la dezvoltarea sistemului informatic. Cererile se vor primi în aceeași perioadă, 1 martie – 15 mai fără penalități, 16 mai – 9 iunie cu penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Până atunci, cu siguranță va fi gata și sistemul informatic”, a spus directorul APIA.

Potrivit acestuia, cei care vor să semneze electronic trebuie să descarce cererea de pe aplicația IPA Online și, cel mai important, trebuie să anunțe funcționarul că dorește să semneze electronic, tocmai pentru ca și funcționarul să-și aplice semnătura electronică.

Termenul de semnare a cererilor este 1 septembrie

În cazurile în care sunt fermieri noi, care nu au mai aplicat până acum pentru subvențiile APIA, tot ce au de făcut este să se prezintă în perioada indicată la centrul APIA de care aparțin.

„De asemenea, în urma convențiilor pe care le avem cu băncile comerciale, în momentul când beneficiarul a depus cerere la APIA, banca ne transmite contul IBAN, iar fermierul nu trebuie să se mai deplaseze pentru asta. Dacă un fermier are o cerere identică cu cea din 2022, cererea iese pretipărită din sistemul informatic, se verifică dacă corespund datele și trebuie doar să o mai semneze.

Atenționez fermierii că, deși cererea se depune online, de comun acord cu funcționarul APIA, până la efectuarea plății trebuie semnată cererea de plată. Nicio cerere care nu este semnată nu va intra la plată. Termenul de semnare a cererilor este 1 septembrie, până atunci trebuie semnate toate”, a explicat șeful APIA, Adrian Pintea, potrivit agro-tv.ro.