Apel către cetățenii ucraineni. Autoritățile îndeamnă la calm și luciditate

Apel către cetățenii ucraineni. Autoritățile îndeamnă la calm și luciditate Sursa: arhivă EVZ

Cetățenii ucraineni sunt îndemnați să nu intre în panică deoarece nu sunt semne, deocamdată, că Rusia pregătește un atac.

Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, îi liniștește pe cetățeni, spunând că Rusia nu a format deocamdată un grup de atac la frontieră. Potrivit spuselor sale, nu sunt semne care să indice iminenţa unei ofensive în Ucraina. Drept urmare, a declarat ministrul, ucrainenii nu trebuie „să-şi facă valizele în grabă”. El a lansat un apel la calm și i-a îndemnat pe ucraineni să-și păstreze luciditatea şi să nu intre în panică.

Luni a avut loc o reiuniune a Consiliului pentru securitatea naţională şi apărare. Acesta este un for consultativ de pe lângă preşedinţia Ucrainei, sub conducerea şefului statului, Volodimir Zelenski. Între problemele discutate au fost și măsurile pentru asigurarea securităţii naţionale împotriva ameninţărilor externe şi interne. De asemenea, a fost analizată situația actualei a economiei, cea din sectorul energetic şi aspecte legate de combaterea pandemiei, după cum notează Ukrinform.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa foto. You Tube

Ce ipoteze iau în calcul generalii ucraineni

În vreme ce ministrul Apărării caută să-și liniștească concetățenii, general-locotenentul Olexander Pavliuk, comandantul operaţiunilor Forţelor mixte ucrainene, a declarat că o invazie rusească ar putea avea loc din mai multe direcții. Obiectivul acesteia ar fi ocuparea celor opt regiuni ale țării. Olexander Pavliuk a făcut declarații pentru The Times.

„Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea ordona un atac împotriva Ucrainei dinspre mai multe direcţii simultan şi ocuparea a opt regiuni cheie, inclusiv Nipru, Odesa şi Harkov”, a afirmat el.

Generalul ucrainean a avertizat că un astfel de scenariu de război ar însemna pierderea tuturor capacităţilor militare şi industriale majore, inclusiv accesul la Marea Neagră.

Pavliuk a menţionat că Rusia a desfăşurat 54 de grupuri tactice de luptă, inclusiv 36 de rachete balistice Iskander cu rază medie de acţiune.

Sursa foto. USCC

Ziua care îi îngrijorează pe ucraineni

Oficialul militar a mai spus că data de 20 februarie este menţionată ca fiind cea dupăcare ar fi posibilă o invazie rusă în Ucraina. Atunci, se vor încheia Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, iar în Belarus - exerciţiile militare comune cu armata rusă.

„Este o dată care ne îngrijorează”, a subliniat generalul ucrainean.

Ministerul Apărării ucrainean a declarat anterior că efectivele Forţelor de Apărare Teritorială (TRO, rezerviştii - n.r.) au jur de 10.000 de oameni, dar, în situaţii excepţionale, acestea pot ajunge la peste 130.000 de persoane.

Potrivit sondajelor de opinie, fiecare al doilea bărbat ucrainean este gata să se alăture Forţelor de apărare teritorială, iar în rândul femeilor procentul este de 18%.