„Cu cât mai mult se va transmite acest virus, cu atât vor apărea mai multe variante cu potențialul de a fi chiar mai periculoase decât varianta Delta, cea care provoacă acum atâta suferință”, a spus el.
„Cu cât sunt mai multe variante, cu atât este mai mare probabilitatea ca unul dintre ele să se sustragă de la vaccinuri și să ne ducă pe toți înapoi în timpurile în care nu aveam vaccinuri.

Șeful OMS critică țările dezvoltate că nu fac eforturi mai mari

Potrivit cuvintelor șefului OMS, pandemia de coronavirus este un test, iar comunitatea internațională nu reușește să-l treacă.

„Este o întrebare pe care mi se adresează deseori și pe care o pun oamenii lumii: când se va termina această pandemie? Într-adevăr, pandemia COVID-19 ne-a pus multe problele cu privire la noi înșine; și la lumea noastră”, a spus oficialul Organizației Mondiale a Sănătății în declarațiile făcute la deschidere celei de-a 138-a sesiuni a Comitetului Olimpic Internațional. „Pandemia este un test. Și lumea nu îl trece”.
„În timpul necesar pentru a face aceste observații, peste 100 de persoane își vor pierde viața din cauza COVID-19”, a continuat el. „Și până când flacăra olimpică va fi stinsă pe 8 august, mai mult de 100 de mii de oameni vor pieri”.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că este sigur că motivul pentru care lumea nu este încă în măsură să abordeze pandemia, în ciuda faptului că are toate instrumentele necesare, este lipsa unor angajamente politice reale.

„Guvernele țărilor G20, în special ele, trebuie să-și asumea conducere pentru a asigura extinderea și desfășurarea urgentă a instrumentelor necesare pentru a salva vieți”, a spus el. „Dacă aleg acest lucru, principalele economii ale lumii ar putea pune pandemia sub control la nivel global în câteva luni, împărțind dozele prin COVAX, finanțând ACT Accelerator și stimulând producătorii să facă tot ce este necesar pentru a extinde producția.”

E nevoie de 11 miliarde de doze de vaccin

Vaccinarea a 70% din populația fiecărei țări ar permite nu numai oprirea noii pandemii de coronavirus, ci și relansarea economiei globale, a spus Ghebreyesus.

„Împreună cu șefii Fondului Monetar Internațional, ai Băncii Mondiale și ai Organizației Mondiale a Comerțului, am cerut un efort masiv la nivel mondial pentru a vaccina cel puțin 10% din populația fiecărei țări până în septembrie, cel puțin 40% până la sfârșit a anului și 70% până la jumătatea anului viitor „, a declarat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus în fața Comitetului Internațional Olimpic. „Dacă putem atinge aceste ținte, nu numai că putem pune capăt pandemiei, dar putem reporni și economia globală”.

Potrivit șefului Organizației Mondiale a Sănătății, lumea are nevoie de 11 miliarde de doze de vaccinuri pentru a atinge aceste obiectiv.e

Ca urmare, Tedros Adhanom Ghebreyesus a făcut un apel către companii și companii, spunând că „au o responsabilitate socială”.

„Majoritatea vaccinurilor au fost dezvoltate cu fonduri publice. Multe companii și-au luat angajamente de distribuire a dozelor, dar multe dintre aceste angajamente trebuie încă de îndeplinit”, a spus șeful OMS, adăugând că „cu atâtea vieți în pericol, profiturile și brevetele trebuie să fie pe locul al doilea”.

„Dacă națiunile pot mobiliza puterea industriei pentru război, de ce nu pot face același lucru pentru a învinge acest inamic comun?” s-a întrebat el, potrivit Agenției Tass.