Evenimentul Zilei > Social > Se pregătește un nou vaccin anti-COVID. Folosește tehnologia vaccinului antigripal și e posibil să aibă grad de imunitate mai mare
Se pregătește un nou vaccin anti-COVID. Folosește tehnologia vaccinului antigripal și e posibil să aibă grad de imunitate mai mare

Se pregătește un nou vaccin anti-COVID. Folosește tehnologia vaccinului antigripal și e posibil să aibă grad de imunitate mai mare

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat că a început analiza unui nou vaccin anti-Covid, dezvoltat de Sanofi Pasteur şi GlaxoSmithKline, relatează Reuters.

Decizia de a începe analiza vaccinului, care se numeşte Vidprevtyn, a fost luată în urma rezultatelor preliminare de laborator şi studiilor clinice, a declarat EMA. Studiile clinice la nivel mondial pentru vaccinul de la Sanofi au început deja în luna mai.

Sanofi şi GSK speră să primească aprobările necesare până la sfârşitul anului, după ce studiile preliminare au arătat că oferă un răspuns imun foarte bun, scrie Alephnews.

Vidprevetyn utilizează aceeaşi tehnologie ca unul dintre vaccinurile Sanofi pentru gripa sezonieră. Acesta va fi cuplat cu un adjuvant, o substanță care acționează ca un rapel al vaccinului, realizat de GSK.

Celelalte vaccinuri analizate de EMA în acest moment sunt CureVac, Novavax, Sinovac şi Sputnik-5.

Cum se așteaptă să funcționeze vaccinul?

Se așteaptă ca Vidprevtyn să pregătească corpul pentru a se apăra împotriva infecției cu SARS-CoV-2. Este un vaccin pe bază de proteine ​​care conține o versiune cultivată în laborator a proteinei spike găsită pe suprafața SARS-CoV-2. De asemenea, conține un „adjuvant”, o substanță care ajută la întărirea răspunsurilor imune.
Când unei persoane i se administrează vaccinul, sistemul său imunitar identifică proteina spike ca fiind străină și produce anticorpi împotriva acesteia. Dacă, mai târziu, persoana vaccinată intră în contact cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște proteina virală și va fi gata să apere organismul împotriva virusului.
Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de laboratorul francez Sanofi, în colaborare cu GSK, ar trebui să fie disponibil în decembrie, a declarat la începutul lunii iulie președintele francez al laboratorului.

”Răspuns imun solid”

Vaccinul experimental dezvoltat de Sanofi și GlaxoSmithKline a generat un răspuns imun solid în primele etape ale testelor clinice, ceea ce le va permite să treacă la testele clinice de fază avansată, a anunțat în mai producătorul francez de medicamente.
”Rezultatele interimare ale Fazei a II-a au arătat o seroconversie (apariția de anticorpi n. red.) de 95%-100% după a doua doză în toate grupele de vârstă (18-95 de ani), la toate dozele, cu o toleranță acceptabilă și fără probleme de siguranță”, a transmis Sanofi.
Vaccinul franco-britanic folosește aceeași tehnologie ca cea a vaccinului Sanofi contra gripei sezoniere, combinată cu folosirea unui adjuvant ce mărește eficacitatea vaccinului, fabricat de GSK.
În aprilie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că vaccinurile pe bază de proteine, ca cel dezvoltat de Sanofi și GSK, ”chiar au potențial”, un semnal că UE își construiește o strategie de achiziții pentru următorii doi ani.