Afirmația a fost făcută de prefectul de Cluj, Mircea Abrudean după ce opt persoane din Dej, judeșul Cluj, au fost testate în data de 2 iunie, și au ieșit pozitiv.

La retestarea de a doua zi, ca urmare a unor suspiciuni apărute, cele opt probe pozitive, de miercuri, 3 iunie 2020, au devenit, joi, 4 iunie 2020, negative. A fost efectuată o a treia retestare a celor opt persoane, iar rezultul a venit tot negativ. ”Au fost ceva probleme cu aparatul de testare. De aceea am cerut retestarea persoanelor în cauză pentru că mi s-a părut ciudat că erau nou oameni fără legătură între ei, din aceeași zonă, și care erau infectați. S-a recalibrat aparatul până la urmă și testele au ieșit negative. Opt erau negativi, în timp ce a noua persoană a fost pozitivă”.

Suspciunea a apărut în cursul zilei de miercuri, când medicii epidemiologi de la Dej au pus o serie de întrebări legate de cele opt persoane, despre care s-a afirmat că sunt infectate cu temutul coronavirus chinezesc. Cifra a fost confirmată și de Grupul de Comunicare Strategică care a comunicat, în cursul zilei de miercuri, pe statistica națională acest fapt. Nici una dintre aceste persoane nu se cunoșteau între ele și nici nu au intrat în contact una cu alta, în ultimele 30 de zile. În plus, numele acestora nu figurau în nici o anchetă epidemiologică, pentru a putea ridica oferi o explicație a infectării.

Pentru aceste motive s-a emis un ordin pentru retestarea acestora la 24 de ore de la prima testare și nu la șapte zile, așa cum prevăd protocoalele medicale Institutului Național de Sănătate Publică și a Ministerul Sănătății.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj Napoca, loc unde s-au efectuat cele opt probe fals pozitive, medicul Irina Filipescu a declarat că nu știe nimic despre acest subiect. ”Mă voi informa la conducerea spitalului și vom reveni cu informații. Sunați într-o oră”, a spus medicul.

În funcție de poziția celor de la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj Napoca, EvZ va reveni cu noi amănunte.