Evenimentul Zilei > International > Apărarea antiaeriană saudită a interceptat o rachetă deasupra capitalei Riyadh
Apărarea antiaeriană saudită a interceptat o rachetă deasupra capitalei Riyadh

Apărarea antiaeriană saudită a interceptat o rachetă deasupra capitalei Riyadh

Forțele saudite au interceptat duminică seara o rachetă, chiar deasupra capitalei Riyadh. Se pare că este vorba de un atac al rebelilor Huthi, la fix trei ani după începutul intervenției coaliției militare conduse de saudiți în Yemen.

Martorii au declarat că au văzut explozii și lumini puternice pe cer, fără a exista informații imediate despre posibile victime.
"Forțele de apărare antiaeriană ale Arabiei Saudite au interceptat o rachetă în nord-estul Riyadhului", conform unui reportaj al canalului de stat, Al-Akhbariya.
Începând cu luna noiembrie, rebelii Huthi, susținuți de Iran, au lansat mai multe rachete înspre teritoriul Arabiei Saudite, despre care forțele saudite susțin că au fost interceptate în totalitate.
La 4 noiembrie, Arabia Saudită a oprit din fașă un atac cu rachete asupra aeroportului internațional din Riyadh. Prințul Moștenitor Mohammed bin Salman, care este și Ministru al Apărării, a declarat că atacul rebelilor "echivalează cu un act de război" care implică Iranul.
Militanții Huthi au respins forțele pro-guvernamentale din capitala Yemenului în septembrie 2014, după care au preluat controlul unor teritorii întinse în tara cea mai săracă din Peninsula Arabiei.
Ca urmare a acestei ofensive, coaliția condusă de saudiți a intervenit militar în Yemen, începând cu 26 martie 2015, pentru a ajuta guvernul să-i respingă pe rebelii huthi, de religie șiită.
De atunci, aproximativ 10.000 de persoane au fost ucise, alte 53.000 fiind rănite în Yemen, țară care se confruntă și cu mai multe focare de holeră și difterie.
Organizația Națiunilor Unite declară că nivelul de trai din Yemen, țară grav afectată de război, a atins un nivel catastrofal, dat fiind că aproximativ 8,4 milioane de oameni se confruntă cu situații de foamete iminentă.
Numeroasele runde de discuții de pace, sub egida ONU, nu au reușit să pună capăt vărsării de sânge în Yemen.
Militanții Huthi vor ține un mare miting în localitatea Sanaa, pentru a marca trei ani de la începutul războiului.