Șeful Executivului a vizitat, joi, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

„Am efectuat o vizită la Institutul ‘Cantacuzino’ pentru a vedea, alături de domnul ministru al Apărării şi de domnul ministru al Sănătăţii, situaţia de la Institut. Ne-am pus la curent cu situaţia şi cu proiectele Institutului ”Cantacuzino”. În privinţa laboratorului unde se fac testări pentru COVID, laboratorul are o capacitate de 500 de teste pe zi, care poate fi crescută în funcţie de necesităţi”, a afirmat Ludovic Orban.

El a precizat că această capacitate de testare ar putea creşte până la 1.000 de teste pe zi.

Premierul a adăugat că a vizitat şi laboratorul de biosecuritate unde se află în pregătire producţia unui vaccin antigripal.

„Am vizitat laboratorul de biosecuritate, care este funcţional deja. Sigur, mai sunt nişte aparate, nişte echipamente care sunt în curs de montare şi el poate deveni pe deplin operaţional. Există mai multe proiecte la ”Cantacuzino”, reluarea producţiei vaccinului antigripal.

Practic, mai există un singur echipament lipsă, recoltatorul de lichid alantoid, care se extrage din ouăle embrionare. Odată cu achiziţionarea acestui echipament, se poate trece la pregătirea liniei de fabricaţie, pentru a putea produce din nou vaccin antigripal”, a spus Orban.

El a precizat, însă, că scoaterea pe piaţă a unui nou vaccin antigripal va fi posibilă anul viitor, având în vedere procedurile de testare şi avizare prin care trebuie să treacă.

Premierul a vorbit şi despre un alt produs aflat în curs de pregătire, care va fi lansat pe piaţă – „un imunomodulator care reglează nivelul de anticorpi din organism”.

„De asemenea, este un proiect mare, care urmează să fie finanţat din fonduri europene, prin care se va urmări ca obiectiv capacitatea de producere a vaccinului tetravalent care se va face într-o altă locaţie, nu în această locaţie a Institutului Cantacuzino „, a mai spus Orban, citat de Agerpres

Întrebat care este, la acest moment, capacitatea de testare la nivel naţional pentru COVID-19, premierul a precizat: „Capacitatea nominală, ca să spun aşa, este de aproximativ 8.000 de teste astăzi, în 61 de locaţii, 61 de centre în care operează astfel de tipuri de aparate. Obiectivul nostru este să creştem în continuare această capacitate de testare, astfel încât să putem testa oricât este necesar, conform protocolului, conform procedurii care este reglementată de Institutul Naţional de Sănătate Publică”.