Evenimentul Zilei > International > Situație dramatică în Ucraina. Vladimir Putin, aproape de victorie în Donbas. Apelul lui Zelenski
Situație dramatică în Ucraina. Vladimir Putin, aproape de victorie în Donbas. Apelul lui Zelenski

Situație dramatică în Ucraina. Vladimir Putin, aproape de victorie în Donbas. Apelul lui Zelenski

Rusia continuă să avanseze în zona Donbas și se pregătește de asaltul final. Președintele Ucrainei, dar și Departametul de Stat al SUA, au declarat că armata rusă este aproape să cucerească provincia separatistă. SUA iau în calcul să trimită Ucrainei lansatoare multiple de rachete.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a recunoscut, în discursul său de vineri noaptea, că armata sa pierde teren în Donbas și că situația din zonă este foarte dificilă în acest moment. Zelenski a mai anunțat că Rusia și-a intensificat atacurile și a sporit numărul militarilor mobilizați în zonă, pregătind se pare ofensiva finală.

„Trebuie să ne creștem apărarea, să ne creștem rezistența, iar Donbasul va fi din nou al Ucrainei. Chiar dacă Rusia va aduce toată suferința și ruina în Donbas, vom reconstrui fiecare oraș, fiecare comunitate. Nu există o alternativă reală“, a declara Volodimir Zelenski.

SUA ia în calcul trimiterea de rachete în Ucraina

Și Departamentul de Apărare al SUA a anunțat, vineri, că Rusia continuă să avanseze în Donbas. Pentagonul nu exclude posibilitatea de a oferi armatei ucrainene lansatoare multiple de rachete.

Confirmarea că un astfel de ajutor militar este luat în calcul la Washington a venit din partea purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care a menţionat la o conferinţă de presă că Departamentul american al Apărării are cunoştinţă de faptul că armata ucraineană are nevoie de sisteme de artilerie cu rază lungă de acţiune. Totul, după ce Rusia şi-a concentrat ofensiva militară în partea de est a Ucrainei şi a început să facă progrese acolo, transmite agenția EFE.

Ucraina trebuie să câștige războiul

Președintele Zelenski a făcut un nou apel la Europa pentru furnizarea de armament care să ajute țara să respingă ofensiva rusă. Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a pledat pentru sprijinirea pe termen lung a Ucrainei, în timpul unei vizite la Praga, dar nu a dat detalii despre un viitor ajutor militar.

„Trebuie să fim pregătiţi pentru a sprijini Ucraina pe termen lung, căci angajamentul nostru este de a apăra libertatea şi democraţia. Acum nu este timpul să ne mulţumim doar cu atât. Nu ar trebui să se vorbească despre încetarea focului sau liniştirea lui Putin. Trebuie să ne asiguram că Ucraina câştigă, că Rusia se retrage şi că nu vom mai vedea niciodată acest tip de agresiune rusă. Trebuie să ne asigurăm că bravul popor ucrainean are armele necesare pentru a se apăra“, a declarat Liz Truss, potrivit agenției DPA.