Putin vrea să declare victorie împotriva Ucrainei până la toamnă. Se pregătește un asalt fatal asupra Kievului: „Îi vom doborî până la urmă”

Putin vrea să declare victorie împotriva Ucrainei până la toamnă. Se pregătește un asalt fatal asupra Kievului: „Îi vom doborî până la urmă” Sursă: Mahdi Bemani Naeini | Dreamstime.com

În ciuda faptului că nu a reușit să captureze Kievul la începutul războiului declanșat în Ucraina, Kremlinul se pare că ia în considerare un al doilea asalt asupra capitalei, în timp ce trupele rusești par a fi pe punctul de a cuceri întreaga regiune Donbas. Surse au declarat pentru presa internațională că progresele din est și prezicerile că Moscova poate câștiga un război de uzură împotriva Kievului și a aliaților săi occidentali au reînviat speranțele administrației Vladimir Putin că o victorie pe scară largă este posibilă în Ucraina înainte de sfârșitul anului.

Două surse apropiate Kremlinului și o altă sursă din cadrul administrației Vladimir Putin au declarat că liderii Rusiei au praguri „minime” și „maxime” în Ucraina pentru a declara o „operațiune militară specială” de succes și finalizată.

Minimul necesar pentru declararea victoriei este capturarea completă a regiunii Donbas, pe care trupele ruse aproape că au realizat-o deja. Potrivit unor estimări recente, guvernul ucrainean controlează în continuare doar cinci procente din regiunea Luhansk și mai puțin de jumătate din regiunea Donețk.

Când vrea Putin să declare victorie împotriva Ucrainei

Obiectivul maxim al Kremlinului rămâne cucerirea Kievului. Asaltul inițial al Moscovei asupra capitalei ucrainene nu a avut rezultatul dorit în martie, după care trupele ruse s-au retras, lăsând în urmă dovezi ale numeroaselor și șocantelor crime de război. Încă de la începutul războiului, experții militari au evaluat încercarea Rusiei de a cuceri orașul ca fiind evazivă, având în vedere forța militară insuficientă desfășurată împotriva Kievului. Dar sursele de la Kremlin spun că liderii de vârf ai Rusiei nu au abandonat acest obiectiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Îi vom doborî pe ucraineni până la urmă. Totul se va termina probabil până la toamnă”, a declarat o sursă pentru ziarul rusesc Meduza.

Alții au declarat pentru Meduza că această încredere s-a răspândit nu doar la Kremlin, ci și în conducerea Rusiei Unite, partidul politic aflat la conducerea țării. Secretarul Consiliului General, Andrei Turchak, vizitează în mod regulat Donbasul și chiar a ridicat steagul rusesc deasupra clădirii administrative dintr-un orășel din regiunea ucraineană Zaporojie, după ce trupele rusești au capturat-o.

Țarul politicii interne a Kremlinului și noul om de bază în Donețk și Luhansk, Serghei Kirilenko, a vizitat, de asemenea, Donbasul. Surse au declarat că acesta pregătește în continuare referendumuri care vor oferi Rusiei motive tehnice pentru a anexa teritoriile ocupate. Kirilenko descrie în mod public invazia Rusiei în Ucraina ca pe o „luptă cu nazismul și fascismul”.

Strategia Kremlinului pentru a doua ofensivă asupra Kievului

Sursele nu au putut spune cum evaluează liderii militari din cadrul Departamentului Apărării perspectivele unui nou atac asupra Kievului. Cu toate acestea, așa cum s-a raportat anterior, liderii militari ruși s-au resemnat, se pare, cu faptul că capitala Ucrainei nu poate fi „capturată cu puțină vărsare de sânge”, ceea ce înseamnă că orice a doua ofensivă ar presupune o nevoie de mai multe trupe.

Se pare că Kremlinul consideră că are spațiu de manevră în acest caz. De exemplu, Rusia ar putea începe să trimită în masă soldați recrutați în luptă. În timp ce rapoartele despre recruți ruși care luptă și mor au persistat de la începutul războiului din februarie, rămâne un eveniment destul de rar, spun analiștii militari.

„Până în prezent, luptă în principal soldați prin contract. Sunt suficienți pentru o înaintare relativ lentă prin Ucraina. Dar poți folosi recruți dacă ai nevoie să te miști mai repede. Este o armată, până la urmă”, a declarat o sursă cu legături apropiate de Kremlin.

Aceeași sursă a avertizat, totuși, că administrația Vladimir Putin nu va anunța o mobilizare generală. Oficialii de la Kremlin se tem că o astfel de escaladare publică ar putea submina sprijinul pentru autorități și ar putea afecta popularitatea președintelui rus.

Occidentul nu va putea sprijini la nesfârșit Ucraina

În plus, oficialii de la Kremlin sunt sceptici că națiunile occidentale pot susține sprijinul financiar și militar masiv acordat Ucrainei dacă războiul se prelungește.

„Mai devreme sau mai târziu, Europa va obosi să mai ajute. Este vorba atât de bani, cât și de producția de arme de care au nevoie pentru ei înșiși. Mai aproape de toamnă, vor trebui să negocieze cu Rusia pe gaz și petrol, înainte de sosirea sezonului rece”, a declarat o sursă, sub protecția anonimatului.

În acest moment, poate că se pare că nu se întâmpla mare lucru pe front, având în vedere situația forțelor armate ruse, care capturează câteva așezări minore și întâmpină diverse probleme. Însă acest lucru rămâne doar la nivel de aparență, potrivit uneia dintre sursele publicației rusești citate.

„Se simte așa doar pentru că ucrainenii nu s-au predat imediat, așa cum mulți credeau că vor face. Deci, da, Blitzkrieg-ul a eșuat, iar anumite erori de calcul sunt evidente. Dar asta nu înseamnă că victoria nu este posibilă. Rusia are în mod clar mai multe resurse decât Ucraina fără sprijinul Occidentului”, a explicat o altă sursă cu legături apropiate de administrația Vladimir Putin.

Între timp, retorica oficială a Kremlinului cu privire la obiectivele Rusiei în Ucraina rămâne vagă și deschisă interpretărilor. Ministerul Apărării afirmă în continuare că obiectivul principal al „operațiunii militare speciale” este „eliberarea Donbasului”, deși trupele ruse s-au înrădăcinat deja dincolo de aceste granițe, în regiunile ucrainene Herson și Zaporizhia. Recent, președintele Vladimir Putin a semnat chiar un ordin executiv prin care a accelerat procesul de acordare a cetățeniei ruse locuitorilor din aceste zone.

La parada de Ziua Victoriei de la Moscova, din data de 9 mai, Vladimir Putin a repetat: „Toate planurile sunt puse în aplicare”. El a mai oferit asigurări că „rezultatul va fi atins”, fără a oferi alte explicații. Anterior, președintele a descris obiectivele Rusiei ca fiind „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei, orice ar însemna acest lucru.