Vladimir Putin a comis o „mare greșeală strategică”. Șeful NATO explică ce se va întâmpla în Europa, după decizia liderului de la Kremlin

Vladimir Putin a comis o „mare greșeală strategică”. Șeful NATO explică ce se va întâmpla în Europa, după decizia liderului de la Kremlin Sursă: Photonsk | Dreamstime.com

Vladimir Putin a făcut „o mare greșeală strategică” invadând Ucraina, a transmis, marți, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția. Invazia a condus, în mod paradoxal, la „mai mult NATO” pentru liderul de la Kremlin, având în vedere probabilitatea tot mai mare ca Suedia și Finlanda să fie acceptate în alianța care, acum, are 30 de membri.

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina a reprezentat un punct de cotitură atât pentru securitatea europeană, cât și pentru ordinea internațională a lumii, conflictele militare spulberând pacea în Europa. Totuși, liderul de la Kremlin a făcut o uriașă greșeală din punct de vedere strategic atunci când a dat ordin trupelor să invadeze țara vecină.

Cât l-a costat pe Putin greșeala strategică comisă în Ucraina

În mod paradoxal, ca urmare a războiului, Vladimir Putin primește acum „mai mult NATO la granița sa și mai mulți membri” ai alianței, a spus Jens Stoltenberg, referindu-se la probabilitatea tot mai mare ca Suedia și Finlanda să fie admise în alianță, care are acum 30 de membri.

În calitate de fost prim-ministru al Norvegiei, Jens Stoltenberg a salutat decizia acestora de a solicita aderarea la organism, calificând-o drept „istorică”, și a declarat că orice îngrijorare din partea Turciei, membră NATO, va fi abordată și rezolvată. Aproximativ 96% dintre europeni ar fi protejați de NATO în cazul în care Suedia și Finlanda ar adera, a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vorbind la scurt timp după președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Jens Stoltenberg le-a spus liderilor de afaceri și directorilor executivi că „libertatea este mai importantă decât comerțul liber” și a făcut apel la protejarea valorilor comune mai presus de profit. El a avertizat că relațiile cu regimurile autoritare „ne subminează securitatea”, citând Rusia și China drept exemple.

NATO vrea să evite un război în toată regulă cu Rusia

La trei luni după declanșarea războiului în Ucraina de către Vladimir Putin, Jens Stoltenberg a declarat că sarcina NATO este de a se asigura că „acest război brutal și odios nu escaladează până la un război în toată regula în Europa între NATO și Rusia”. Alianța trebuie să prevină orice „calcule greșite” care ar putea declanșa mecanismul său central de autoapărare colectivă prevăzut de articolul 5, a spus șeful NATO.

Retorica dintre Moscova și Occident a devenit mult mai agresivă, provocând îngrijorări că o confruntare directă între cele două blocuri de putere ar putea fi mai probabilă decât se estima inițial. Rusia a avertizat Occidentul de mai multe ori că riscul unui război nuclear este foarte „real”, după ce a întrerupt livrările de gaze.