Avertisment NATO. "Dacă va exista o agresiune înainte de a deveni membre, nu vom putea apăra Suedia şi Finlanda"

Avertisment NATO. "Dacă va exista o agresiune înainte de a deveni membre, nu vom putea apăra Suedia şi Finlanda" Sursa foto: Dreamstime.com

Preşedintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a precizat că Finlanda şi Suedia, care au solicitat aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, nu pot beneficia de garanţii de securitate, precum articolul 5, în timpul acestui proces.

După agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, îngrijorate pentru securitatea lor, Finlanda şi Suedia au solicitat în mod oficial aderarea la NATO. Cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei au fost discutate în cadrul reuniunii Şefilor de Stat Major ai ţărilor membre NATO, care s-a desfăşurat la Comandamentul NATO de la Bruxelles, unde Turcia a fost reprezentată de către adjunctul Şefului de Stat Major, generalul Yaşar Güler.

După reuniune, preşedintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, şi Comandantul Suprem al Forţelor Aliate ale NATO în Europa, generalul Tod Wolters, au susţinut declaraţii de presă.

Bauer: "Aderarea la NATO necesită un proces"

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat dacă Suedia şi Finlanda, care au solicitat aderarea la NATO vor beneficia de garanţii de securitate, Bauer a răspuns că aderarea necesită un proces, iar pentru ca cele două ţări să devină membre este nevoie de aprobarea tuturor celor 30 de ţări aliate.

Garanţiile care pot fi oferite până la aderare nu sunt identice cu cele din articol 5. În această perioadă, este important ca cele două ţări să beneficieze de garanţii de securitate. Aceste garanţii nu sunt identice cu cele din articol 5, pentru că niciuna dintre ţări nu este încă membră cu drepturi depline. Aşa cum ştim cu toţii, există ţări care au înţelegeri cu Finlanda şi Suedia pentru a le oferi garanţii de securitate, a declarat Bauer a precizat, potrivit Yeni Șafak.com.

"Ucraina va primi atâta sprijin cât va avea nevoie"

Bauer a declarat că au discutat şi despre situaţia din Ucraina, care se confruntă cu atacurile Rusiei, şi că Şeful Statului Major al Ucrainei, Valeriy Zalujniy, a oferit informaţii comandanţilor ţărilor aliate despre situaţia actuală.

Apreciem dorinţa poporului ucrainean de a lupta pentru libertate. Ucraina nu va accepta niciodată ocupaţia rusă. Iar NATO va continua să ofere atâta sprijin Ucrainei cât va avea nevoie.

De asemenea, Bauer a afirmat că Şefii de Stat Major ai ţărilor membre NATO au mai abordat şi alte subiecte în afara Ucrainei şi că în cadrul reuniunii, partenerii Alianţei Nord-Atlantice din regiunea Asia-Pacific au discutat cu reprezentanţii militari din Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Japonia, ocazia cu care au fost abordate toate problemele se securitate globală.

Wolters: "NATO şi-a dublat prezenţa în Europa de Est"

La rândul său, generalul Tod Wolters, a menţionat că are sub comanda sa 42.000 de militari cu înaltă pregătire, 120 de avioane şi 20 de nave de război pregătite pentru a răspunde oricărei situaţii. Wolters a precizat că din cauza tensiunilor cu Rusia, numărul trupelor terestre a crescut de 10 ori, iar numărul componentelor aeriene cu 50%, că SUA au oferit Ucrainei un ajutor militar în valoare de 4 miliarde de dolari şi au instruit armata ucraineană.

Întrebat despre prima convorbire telefonică de la începerea războiului dintre Rusia şi Ucraina, dintre Şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, şi Şeful Statului Major al Rusiei, generalul Valeri Gherasimov, generalul Wolters s-a limitat să declare că doresc evidenţierea eforturilor diplomatice. (RADOR)