Klaus Iohannis: Uitarea trecutului conduce la repetarea greşelilor istoriei
- Andrei Arvinte
- 17 noiembrie 2024, 18:06
Păstrarea memoriei victimelor războaielor şi totalitarismului, precum şi a celor prigoniţi pentru credinţa lor, pentru căutarea dreptăţii şi a libertăţii, este "o datorie şi o formă de justiţie'", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis duminică, la sediul Bundestagului, Parlamentul Federal al Republicii Federale Germania, în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Comemorării victimelor războiului şi ale dictaturii.
"Astăzi omagiem împreună memoria victimelor războaielor, ale tiraniei şi ale violenţei din toate naţiunile. Este însă şi un prilej pentru a reflecta asupra provocărilor şi ameninţărilor prezente, poate cele mai îngrijorătoare de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Graniţele, etniile, culturile pălesc când ne oprim să ne amintim sacrificiul celor care s-au jertfit în trecut pentru libertatea, drepturile şi demnitatea noastră. Realizăm, o dată în plus, cât de multe avem în comun ca europeni şi cât de mult putem construi împreună, într-o Europă liberă şi democratică".
Nu trebuie să uităm trecutul
Klaus Iohannis face apel la memoria colectivă, pentru a nu repeta greșelile trecutului.
"Trebuie să avem permanent în minte că uitarea trecutului conduce la repetarea greşelilor istoriei sau la perpetuarea injustiţiei. Această uitare reprezintă un pericol din ce în ce mai mare, pe măsură ce generaţiile care au trăit direct ororile războiului sau ale regimurilor totalitare nu mai sunt printre noi".
El şi-a exprimat admiraţia pentru grija cu care statul german înţelege să se aplece asupra cunoaşterii corespunzătoare a istoriei, în special de către generaţiile tinere.
"Şi în România depunem eforturi serioase pentru ca tinerii să înveţe în şcoli despre greşelile trecutului şi să fie conştienţi de ele, pentru a nu le repeta. Şi, vorbind de tineri, consider emblematic faptul că Ziua Comemorativă, 17 noiembrie, coincide anul acesta cu Ziua Internaţională a Studenţilor", a afirmat Klaus Iohannis.
Comemorări importante
Totodată, el a menţionat că anul acesta se comemorează 80 de ani de la Debarcarea din Normandia şi 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, momente de cotitură pentru continentul european, subliniind şi faptul că de 35 de ani, România este o ţară liberă, în urma Revoluţiei din decembrie 1989.
"Nu doar elita intelectuală, ci întreaga naţiune română, în ansamblul său, s-a orientat dintotdeauna în mod natural către valorile occidentale, reprezentate astăzi de Uniunea Europeană şi NATO. După secole de conflicte, Uniunea Europeană, marele proiect al păcii de după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost întemeiată din dorinţa reconcilierii între naţiunile europene.Valorile noastre democratice şi modelul nostru economic au devenit o sursă de inspiraţie pentru vecini şi parteneri internaţionali, deopotrivă", a precizat Klaus Iohannis.
"Rămânem alături de poporul ucrainean"
El a atras atenţia că, din păcate, se constată că teama "unor regimuri totalitare de atractivitatea valorilor europene" a făcut ca Uniunea Europeană să fie percepută ca "o ameninţare", subliniind că România a avertizat din timp asupra riscului pentru securitatea Europei reprezentat de agresivitatea regimurilor dictatoriale, precum cel rus.
"Vedem această realitate revoltătoare în agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Rămânem alături de poporul ucrainean, care s-a opus cu curaj şi eroism invaziei dictate de la Kremlin, sfidând forţa şi brutalitatea imperialismului rus. Sprijinul statelor noastre şi al comunităţii internaţionale este vital pentru a asigura în final o pace justă şi durabilă, în deplin acord cu Carta ONU şi cu dreptul internaţional.
România a avertizat din timp asupra riscului pentru securitatea Europei reprezentat de agresivitatea regimurilor dictatoriale, precum cel rus. Aceste riscuri sunt şi un motiv important pentru care pledăm pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova, cel mai afectat stat de acest război, după Ucraina. Rămânem, de asemenea, ferm angajaţi alături de Ucraina şi din Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană", a subliniat Klaus Iohannis.
Germania, partenerul României
El a reliefat importanţa unei Uniuni Europene "mai puternică şi mai solidară", adaptată provocărilor viitorului, pentru a face faţă ameninţărilor de astăzi, exprimându-şi convingerea că, în continuare, Germania se va implica puternic în efortul de revitalizare a încrederii şi ataşamentului faţă de proiectul de pace european.
"Vă asigur că Germania va găsi, în continuare, în România un partener profund dedicat valorilor europene, gata să lucreze cu dumneavoastră pentru întărirea Uniunii Europene şi pentru ca aceste valori ale libertăţii şi democraţiei să fie protejate şi acceptate, atât în vecinătate, cât şi la nivel global ", a transmis Klaus Iohannis.
Europa graniţelor deschise
În acelaşi timp, el a evidenţiat faptul că relaţiile dintre cele două ţări se găsesc la "un maxim istoric, la nivel politic, economic, cultural, şi, mai ales, interuman" .
"Este elocventă, în acest sens, instituirea în România, începând din primăvara acestui an, a zilei de 21 aprilie drept'Ziua Prieteniei Româno-Germane. (..) Aşa cum germanii din România au contribuit la construcţia României moderne, la fel românii din Germania, o comunitate care a atins aproape un milion de persoane, contribuie astăzi la bunăstarea Germaniei. Europa unită, a graniţelor deschise, a permis această evoluţie esenţială pentru relaţia dintre ţările noastre", a afirmat şeful statului român.
Importanţa păstrării memoriei victimelor războaielor
În încheierea discursului său, preşedintele Iohannis a subliniat importanţa păstrării memoriei victimelor războaielor, ale totalitarismului, precum şi a celor prigoniţi pentru credinţa lor, pentru căutarea dreptăţii şi a libertăţii.
"Păstrarea acestei memorii este o datorie şi 'o formă de justiţie' - ca să evoc aici motto-ul celebru al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, creat în incinta fostei închisori comuniste de la Sighet, unde au pierit mare parte din elitele României. Am încredere că vom reuşi să insuflăm şi generaţiilor viitoare această datorie a memoriei şi a justiţiei. Este singurul fel în care putem asigura construirea unui viitor mai bun, fără a repeta greşelile trecutului!", a mai spus Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis efectuează o vizită în Republica Federală Germania, în perioada 15-18 noiembrie.