Joe Biden, anunț istoric! Casa Albă a decis ce se va întâmpla cu Suedia și Finlanda, țări ce vor în NATO

Joe Biden, anunț istoric! Casa Albă a decis ce se va întâmpla cu Suedia și Finlanda, țări ce vor în NATOJoe Biden condamnă "atacul brutal" asupra scriitorului Salman Rushdie Sursa: CNN

Joe Biden spune că Finlanda și Suedia au „sprijinul deplin, total și complet” al SUA în încercarea de a adera la NATO. Președintele american, flancat de prim-ministrul Suediei Magdalena Andersson și de președintele Finlandei Sauli Niinistö, a făcut anunțul istoric în urma întâlnirii la Casa Albă cu dei doi oficiali.

Președintele Joe Biden a salutat joi liderii Finlandei și Suediei la Casa Albă și a spus că ambele țări au „sprijinul deplin, total și complet” al SUA după ce cele două națiuni și-au depus cererile oficiale de a deveni membre NATO.

„Astăzi, sunt mândru să salut și să ofer sprijinul puternic al Statelor Unite pentru cererile a două mari democrații și a doi parteneri apropiați și foarte capabili să se alăture celei mai puternice alianțe defensive din istoria lumii”, a spus Biden. în timp ce sta alături de președintele finlandez Sauli Niinistö și de prim-ministrul suedez Magdalena Andersson.

Finlanda și Suedia fac NATO mai puternică

Cererile Suediei și Finlandei de a adera la NATO vin ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a stârnit preocupări de securitate în regiune. Cercetările lor de a adera la alianță marchează o evoluție dramatică în securitatea și geopolitica europeană. Sullivan a numit cererile Finlandei și Suediei de a adera la alianță „un moment decisiv în securitatea europeană”.

„Două națiuni cu o lungă tradiție de neutralitate se vor alătura celei mai puternice alianțe defensive din lume și vor aduce cu ele capacități puternice și un istoric dovedit ca parteneri de securitate”, a spus el.

Atât Finlanda, cât și Suedia îndeplinesc deja multe dintre cerințele pentru a fi membre NATO, care includ un sistem politic democratic funcțional, bazat pe o economie de piață; tratarea corectă a populațiilor minoritare; angajamentul de a rezolva conflictele pe cale pașnică; capacitatea și disponibilitatea de a aduce o contribuție militară la operațiunile NATO; și angajarea față de relații și instituții democratice civilo-militare.

Toți cei 30 de membri NATO trebuie să dea aprobarea unanimă pentru a intra în alianță

Dar, în timp ce mulți membri NATO și-au exprimat sprijinul pentru ca Finlanda și Suedia să se alăture alianței, mișcarea a fost întâmpinată cu rezistență de către Rusia și Turcia, un membru NATO. Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că intrarea Finlandei și Suediei în NATO nu va crea o amenințare pentru Rusia, dar „extinderea infrastructurii militare în acest teritoriu va determina cu siguranță răspunsul nostru”.

Iar Ministerul rus de Externe a declarat luni că Rusia „va fi obligată să ia măsuri de răzbunare, atât de natură militaro-tehnică, cât și de altă natură, pentru a opri amenințările la adresa securității sale naționale care apar în acest sens”. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat săptămâna aceasta că nu va aproba aderarea Suediei și Finlandei.

Sullivan a declarat miercuri că Casa Albă este „încrezătoare” că cererile de aderare la NATO vor fi aprobate, în ciuda preocupărilor Turciei. În schimb Joe Biden a părea optimist miercuri că Turcia îşi va schimba poziţia.

Când a fost întrebat cum va convinge Turcia să susțină candidaturile Finlandei și Suediei pentru aderare, Biden a spus reporterilor: „Liderii Finlandei și Suediei vin să mă vadă joi. Cred că vom fi bine”, relatează CNN.