CEC Bank a decis, în urmă cu două luni, închiderea a 15 conturi bancare deschide de Horațiu Potra și a patru dintre societățile acestuia. Banca a susținut că există riscuri de fraudă de spălare a banilor și finanțare a terorismului. Cu toate acestea, Potra contestă decizia băncii.
Horațiu Potra are conturile blocate
CEC Bank l-a înștiințat atât pe Horațiu Potra, cât și pe cele patru firme pe care le administrează, GHP Legion Africa Role SRL, AO Futuro SRL, Ralflore SRL și PFA Horațiu Potra, că tote cele 15 conturi dechise de acesta la CEC Bank vor fi închise în curs de 60 de zile de la primirea notificării.
Reprezentanții băncii i-au solicitat acestuia să le comunice în ce conturi deschise la alte bănci îi pot transfera sumele deținute la CEC Bank.
„Măsura închiderii conturilor a fost luată în conformitate cu „Condițiile Generale de Afaceri” care guvernează relația cu clienții: banca poate bloca toate conturile clientului și poate restricționa accesul clientului la servicii, inclusiv servicii online, în cazul în care nu mai sunt îndeplinite cerințele de cunoaștere a clientelei sau ca măsuri adoptate pentru prevenirea/ combaterea/ înlăturarea oricăror riscuri la care banca ar putea fi expusă ca urmare a desfășurării relației de afaceri cu clientul, precum riscuri legale, de fraudă, de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului, operaționale, de conformitate, reputaționale sau de încălcarea a regimurilor sancționatorii naționale sau impuse de Uniunea Europeana, Organizația Natiunilor Unite, SUA sau Marea Britanie”, au explicat reprezentanții CEC Bank.
Horațiu Potra deschide un proces împotriva CEC Bank
Astfel, Horațiu Potra a deschis un proces împotriva CEC Bank SA și CEC Bank din Mediaș. De asemenea, el mai cerut, pe 10 octombrie, Tribunalului Sibiu o ordonanță președențială prin care instanța să suspende efectele deciziei bancare până la soluționarea problemelor.
Fostul luptător al Legiunii Franceze susține că este „o persoană onorabilă, fără antecedente penale și fără vreun istoric negativ în relația cu entitățile bancare din România”. Acesta cosndieră că decizia CEC Bank este abuzivă și nelegală și a mai invocat că banca nu a dorit să-i ofere o explicație clară.
Conform documentelor de la dosar, în toate cele 15 conturi deschise se afla suma de 500.000 de euro.
Reprezentanții bănci au explicat că în această situație nu este vorba de o indisponibilizare a sumelor, Potra având posbilitatea să transfere sau să retragă bani oricând.
Are doar conturi la CEC Bank
Fostul luptător al Legiunii Francezea a susținut în fața judecătorilor că cele trei societăți și PFA-ul pe care îl administrează nu au alte conturi decât pe cele deschise la CEC Bank.
Tribunalul Sibiu a respins, pe 27 noiembrie, solicitarea acestuia privind emiterea unei ordonanțe președențiale prin care CEC Bank să fie obligată să reia relațiile de afaceri și să deblocheze conturile până la soluționrea problemelor.
Decizia Tribunalului din Sibiu, contestată
„Reclamanții justifică urgența prin faptul că blocarea conturilor bancare îi împiedică să acceseze fondurile necesare pentru efectuarea unor plăți esențiale și urgente cu utilitățile, salariile sau obligațiile fiscale, aspect care generează un risc imediat și concret de neîndeplinire a obligațiilor financiare.
Instanța reține, în primul rând, că sumele de bani existente în conturile curente nu sunt indisponibilizate, reclamanții având posibilitatea de a solicita restituirea acestora sau de a transfera disponibilitățile bănești existente sau o parte dintre acestea în alte conturi bancare astfel încât să poată efectua plăţile scadente până la soluţionarea dosarului de fond.
Prin cererea de chemare în judecată s-a arătat că persoanele juridice reclamante nu dețin conturi bancare deschise la alte unități, însă acesta nu constituie un impediment serios, din moment ce acestea au posibilitatea de a solicita deschiderea unor conturi curente la alte unităţi bancare. Nu s-a arătat faptul că o astfel de operaţiune ar fi imposibilă sau ar crea dificultăţi majore reclamanţilor. Astfel, printr-o minimă diligenţă, reclamanţii pot evita sau limita producerea de prejudicii constând în neîndeplinirea obligațiilor financiare”, au susținut judecătorii.
Bărbatul a contestat decizia Tribunalului Sibiu, doasarul fiind înaintat Curții de Apel Alba Iulia, unde primul termen este programat pe 14 ianuarie.