Orbán: Numai o țară care își păstrează caracterul național poate avea succes

Orbán: Numai o țară care își păstrează caracterul național poate avea succesViktor Orban. Sursa foto: x.om

În urmă cu cinci ani erau doar șapte, dar acum sunt douăsprezece universități ungare printre cele mai bune din lume, a declarat Viktor Orbán la predarea clădirii renovate a Universității de Medicină Veterinară, din Budapesta.

Orbán: Scopul maghiarilor este ca universitățile lor să fie printre cele mai bune din lume

Conform sperantelor premierului, în 2025, economia va intra din nou pe traiectoria de creştere şi vor fi generate resursele necesare pentru dezvoltarea în continuare a universităţii.

„Potrivit proverbului, căprioara-minune ne-a condus în Bazinul Carpatic. Basmele copilăriei mele m-au învățat să protejez și să vindec animalele. Supraviețuirea noastră a depins de cât de bine cunoaștem animalele”, a spus Viktor Orbán la predarea clădirii renovate a Universității de Medicină Veterinară din Budapesta.

Premierul a apreciat faptul că știința animalelor din Ungaria este și astăzi renumită în întreaga lume, iar universitatea este dovada pentru cât de departe putem merge dacă învățăm să ne cultivăm moștenirea de o mie de ani la nivel global.

În opinia sa, fiecare cetăţean maghiar poate fi pe bună dreptate mândru că universitatea se numără printre cele mai bune 150 din lume, dar scopul maghiarilor este ca universitățile să fie printre cele mai bune din lume.

Orbán: Ordinea mondială liberală a ajuns la final

Acum cinci ani erau doar șapte, dar acum sunt douăsprezece universități ungare în topul primelor cinci procente din lume, a subliniat premierul, care a amintit: Nu vom permite ca studenţii să fie împiedicaţi de Bruxelles din cauza protejării suveranităţii noastre, de aceea a fost creat programul Pannonia.

De acum încolo este disponibil un suport care le permite profesorilor și cercetătorilor care studiază aici să aibă performanțe peste medie în ceea ce privește rezultatele cercetării, publicațiile internaționale și dezvoltarea de brevete.

Viktor Orbán a precizat: Ordinea mondială liberală a ajuns la final, în viitor doar acele ţări pot avea succes care au caracter național. Ungaria vrea să fie conectată la toate centrele economice ale lumii, iar marii câştigători ai acestei conectări vor fi universitățile ungare.

Ungaria se pregătește să aşeze rolul său pe noi baze şi în spaţiul internațional. Nu vrem să mergem pe calea trasată de alții, ci vrem să profităm de propria noastră istorie, de propria noastră structură economică și de propria noastră cultură, a mai afirmat premierul, a cărui speranță este că războiul se va încheia în 2025, economia ungară va fi pusă pe o traiectorie de creștere și vor fi generate resursele pentru dezvoltarea în continuare a universității.

Schimbarea modelului a avut succes

Péter Sótonyi, rectorul universității, a declarat în discursul său rostit la ceremonia de deschidere că clădirile, care au fost inițial predate în 1880, au fost renovate pentru 7,3 miliarde de forinţi. Reabilitarea a avut loc fără întreruperea cursurilor.

Este important să se mențină protecția animalelor în direcția corectă, care ar fi condusă de ONG-uri într-o direcție greșită, a subliniat rectorul, care a amintit: Cursurile au început în 1787, iar după mai multe transformări, Universitatea de Medicină Veterinară a devenit din nou independentă la 1 iulie 2016.

Rectorul a precizat, totodată, că schimbarea de model la universitate, criticată de mulți, este o poveste de succes, întrucât numărul studenților a crescut în ultimii ani. El a considerat că este rușinos că universitatea nu poate participa la programele Orizont și Erasmus, potrivit Magyar Nemzet.

Traducerea: Rozália Gănciulescu /RADOR RADIO ROMÂNIA//rganciu/eradu/cciulu

Ne puteți urmări și pe Google News