LIVE TEXT. Război în Ucraina. Ziua 90. 200 de cadavre descoperite în Mariupol. Un alt oraș din Donețk a căzut în mâinile rușilor. FOTO

LIVE TEXT. Război în Ucraina. Ziua 90. 200 de cadavre descoperite în Mariupol. Un alt oraș din Donețk a căzut în mâinile rușilor. FOTO Sursă: Oleksandr Korzh | Dreamstime.com

Război în Ucraina. Ziua 90. Volodimir Zelenski a solicitat ajutorul urgent al Occidentului, după ce, potrivit ultimelor estimări ale oficialilor de la Kiev, Rusia ar avea în regiunea Donbas de 20 de ori mai multe echipamente militare decât Ucraina. Dezastrul pe care l-ar putea provoca forțele armate ruse aici ar putea să fie multe mai mare decât ce a fost surprins în ultimele zile la Mariupol. Patru morți au fost raportați în Severodonețk și încă un oraș din Donețk a fost cucerit de ruși. Iată ultimele actualizări privind războiul din Ucraina!

Polonia a trimis „un număr foarte mare” de tancuri în Ucraina

UPDATE 53: Polonia a trimis un „număr foarte mare” de tancuri în Ucraina, a informat președintele polonez Andrei Duda. În timpul Forumului Economic Mondial de la Davos, șeful de stat a declarat că acest transfer a redus capacitățile de apărare ale Poloniei.

„Ne bazăm pe sprijinul comunității, care este NATO, și ne bazăm pe sprijinul SUA și, de asemenea, al Germaniei”, a spus el.

În luna aprilie 2022, premierul polonez Mateusz Morawieci a recunoscut pentru prima dată că Polonia a trimis tancuri în Ucraina. Nu au fost publicate detalii, dar rapoartele mass-media sugerează că au fost furnizate tancuri T-72 din epoca sovietică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Duda a declarat că armata poloneză folosește acum multe tancuri germane Leopard 2.

„Dacă am fi sprijiniți de aliații noștri germani cu un lot de tancuri care să le înlocuiască pe cele pe care le-am dat Ucrainei, am fi foarte recunoscători. Am avut o astfel de promisiune, auzim că Germania nu este dispusă să îndeplinească această promisiune, este o mare dezamăgire pentru noi”, a spus președintele Andrei Duda.

Soarta Ucrainei se decide în bătălia din estul țării

UPDATE 52: Am relatat anterior cuvintele unui purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, care a declarat că atacul Rusiei asupra Ucrainei a intrat în faza „cea mai activă”. Oleksandr Motuzianik a mai spus că bătăliile care se desfășoară în est ar putea determina viitorul țării.

„Situația de pe frontul de est este extrem de dificilă, deoarece soarta acestei țări poate că se decide acolo chiar acum”, a declarat Oleksandr Motuzianik, într-o intervenție televizată.

Rusia încearcă să încerce să încercuiască trupele ucrainene în două orașe situate de-a lungul râului Siverski Doneț - Severodonețk și Lisichansk.

Rușii au bombardat o fabrică de azot din Severodonețk

UPDATE 51: Forțele ruse au bombardat o fabrică de azot din Severodonețk, din estul Ucrainei, provocând moartea a patru persoane, potrivit guvernatorului regional din Luhansk, Serghei Haidei.

Acesta a declarat că Rusia și-a concentrat toate resursele pentru a captura Severodonețk și Lisichansk, „dar nu a făcut aproape niciun progres în ultimele trei luni”. Astfel, „ei continuă să bombardeze orașele, în special locurile unde se adună oamenii”, a declarat Serghei Haidei într-o postare pe Telegram.

„În această dimineață, rușii au deschis din nou focul asupra uzinei de azot, unde, toată lumea știe acest lucru, fuseseră amenajate mai multe adăposturi antiaeriene. Patru persoane au murit în urma acestui incident”, a spus guvernatorul regional.

Serghei Haidei a declarat că un civil a fost rănit mortal de focul rusesc în centrul Severodonețk.

Între timp, site-ul Centrului de informații pro-rebel din Luhansk a raportat, citând un „martor ocular”, că uzina a fost bombardată de artileria ucraineană.

Acesta a precizat că „mai mulți muncitori au fost uciși și alți câțiva au fost răniți, potrivit informațiilor preliminare”.

82% dintre ucraineni se opun concesiilor teritoriale

UPDATE 50: Aproximativ 82% dintre ucraineni consideră că Ucraina nu ar trebui să cedeze niciun teritoriu ca parte a unui acord de pace cu Rusia, potrivit unui nou sondaj realizat de unul dintre cei mai importanți institut de sondaje din țară.

Marea majoritate a declarat că nu susține concesiile teritoriale, chiar dacă acestea ar prelungi războiul și ar crește amenințarea la adresa independenței Ucrainei, potrivit sondajului realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev.

Doar 10% dintre cele 2.000 de persoane intervievate au considerat acceptabil ca Ucraina să cedeze teritorii pentru a obține pacea, în timp ce 8% au fost indecise.

Potrivit sondajului, 77% dintre ucrainenii care trăiesc în teritoriile ocupate de Rusia s-au opus oricărei concesii de teren.

Guvernul ucrainean a declarat în mod constant că nu va ceda niciun teritoriu Moscovei.

Războiul din Ucraina a intrat în cea mai activă fază

UPDATE 49: Campania militară a Rusiei în Ucraina a intrat în faza cea mai activă, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.

Forțele ruse încearcă să încercuiască trupele ucrainene în două orașe situate de-a lungul râului Siverski Doneț, în estul Ucrainei - Severodonețk și Lisicansk.

Ucraina spune că forțele rusești nu au renunțat la încercările de a traversa râul.

UPDATE 48: Stare de urgență în Ungaria! Premierul Viktor Orban a explicat introducerea acesteia prin necesitatea de a oferi guvernului „spațiu de manevră și capacitatea de a răspunde imediat” la consecințele războiului din Ucraina.

Rusia susține că a îndepărtat toate minele din portul din Marea Azov

UPDATE 47: Forțele rusești au finalizat înlăturarea minelor din portul Mariupol din Marea Azov, a informat Ministerul Apărării de la Moscova.

La începutul războiului, Rusia a acuzat Ucraina că a amplasat mine pentru a proteja porturile și a declarat că mai multe sute de explozibili s-au rupt de cabluri și au fost îndepărtați - Kievul a respins ulterior această acuzație ca fiind dezinformare.

„Minele au fost îndepărtate de pe teritoriul portului și din apele din apropiere”, a precizat Ministerul Apărării de la Moscova într-un comunicat de presă.

Rusia a declarat victoria în Mariupol săptămâna trecută, după o bătălie de luni de zile pentru a cuceri orașul portuar ucrainean. Ultimii luptători care apărau uzina siderurgică Azovstal din oraș s-au predat, la luni de zile după ce trupele s-au refugiat în uriașul complex, împiedicând Rusia să stabilească un control complet asupra orașului.

UPDATE 46: Germania intenționează să înlocuiască cărbunele rusesc cu livrări din Africa de Sud

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că se intenționează să se renunțe complet la cărbunele rusesc la sfârșitul acestei veri.

Ucraina va primi rachete anti-navă Harpoon

UPDATE 45: Ucrainei i se trimit arme mai avansate care îi vor mări raza de acțiune pentru prima dată de la începutul războiului, după ce Danemarca s-a angajat să trimită țării rachete anti-navă Harpoon fabricate în SUA și un lansator. Armele ar putea fi folosite pentru a îndepărta marina rusă de porturile din Marea Neagră, permițând astfel reluarea exporturilor de cereale și produse agricole.

Ucraina a cerut arme mai avansate, cum ar fi sisteme de apărare aeriană, rachete anti-navă și rachete cu rază lungă de acțiune, dar până acum majoritatea ajutoarelor au fost acordate pentru sisteme cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi arme antitanc Javelin și artilerie.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că este „deosebit de recunoscător” Danemarcei pentru furnizarea de arme „pentru a ajuta Ucraina să-și apere coasta”.

Mai multe alte țări au fost dispuse să trimită Harpoons în Ucraina, au declarat oficiali americani și surse din Congres, citate de BBC, adăugând că nicio națiune nu a dorit să fie prima sau singura națiune care să trimită Harpoons, temându-se de represalii din partea Rusiei dacă o navă este scufundată cu un Harpoon din stocul lor.

Blogger rus, arestat în contumacie din cauza opiniilor despre război

UPDATE 44: La Moscova, un blogger și autor de cărți de bucate a fost arestat pentru că a încălcat legile lui Vladimir Putin care interzic „lipsa de respect” față de guvernul și armata Rusiei - dar există o problemă.

Veronika Belotserkovskaia, în vârstă de 51 de ani, nu mai locuiește în capitala rusă și nici în țară. Ea locuiește în Franța, ceea ce înseamnă că a fost arestată în contumacie și riscă să fie urmărită penal dacă se va întoarce vreodată în Rusia.

Vedeta rețelelor de socializare, care are aproape 950.000 de urmăritori pe Instagram, a fost pusă anterior pe lista de urmăriți federali din Rusia după ce a împărtășit o serie de postări în care l-a acuzat pe președintele Vladimir Putin că a transformat „băieții cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani ... în carne tocată pentru ambițiile sale imperiale”, trimițându-i la război.

Născută în Odesa, Belotserkovskaia este bine cunoscută în înalta societate moscovită, făcând parte din grupuri frecventate de înalte personalități, potrivit BBC.

În martie, ea a devenit una dintre cele trei rusoaice acuzate în temeiul noilor legi care prevăd o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare, marcând o escaladare a represiunii Kremlinului împotriva retoricii anti-război.

UPDATE 43: Polițiștii de frontieră din Polonia și Lituania continuă să înregistreze încercări de a intra ilegal pe teritoriul UE dinspre Belarus. Gărzile de frontieră ale celor două țări au desfășurat un total de 70 de migranți ilegali veniți din partea Belarusului în ultimele 24 de ore.

UPDATE 42: Biserica Ortodoxă Rusă analizează o propunere a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, de a-l canoniza pe generalul Imperiului Rus Alexandru Suvorov ca sfânt, relatează TASS.

UPDATE 41: Primul tren cu cereale din Ucraina a ajuns în Lituania. Apoi, încărcătura va merge în portul Klaipeda pentru a fi încărcată pe navele comerciale.

UPDATE 40: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Moscova nu a văzut încă un plan de pace italian pentru Ucraina, dar că speră să îl primească pe canale diplomatice.

Săptămâna trecută, ministrul italian de externe, Luigi Di Maio, a prezentat un plan de pace în patru etape pentru a pune capăt conflictului din Ucraina și a declarat că l-a discutat cu secretarul general al ONU, António Guterres, în timpul unei vizite la New York.

Planul prevede încetarea focului la nivel local pentru a permite evacuarea civililor, demilitarizarea liniilor de front, posibila neutralitate a Ucrainei, un acord între Rusia și Ucraina cu privire la viitorul Crimeei și al Donbasului și crearea unui nou pact de securitate european și internațional.

Luigi Di Maio a declarat că planul a fost propus și înalților oficiali reprezentând națiunile G7.

„Nu l-am văzut încă, sperăm că ne va fi livrat prin canale diplomatice și ne vom familiariza cu el”, a spus Dmitri Peskov astăzi, în timpul conferinței de presă.

Anterior, fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a respins planul Italiei într-un lung mesaj publicat pe Telegram.

UPDATE 39: Ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, îndeamnă partenerii să accelereze livrările de arme și muniții.

UPDATE 38: În timpul îndepărtării molozului unei clădiri de apartamente din Mariupol, au fost găsite aproximativ 200 de cadavre, a informat consilierul primarului Peter Andriușcenko.

Sursă: Twitter

Sursă: Twitter

Ucraina va face parte, în cele din urmă, din UE

UPDATE 37: Ministrul francez pentru Europa, Clément Beaune, a declarat că este „convins” că Ucraina va face parte în cele din urmă din Uniunea Europeană, dar că acest lucru va dura ceva timp.

La începutul acestei luni, președintele Franței, Emmanuel Macron, a sugerat crearea unei noi „comunități politice europene” care ar crea o nouă structură ce ar permite o cooperare mai strânsă cu țările care doresc să devină membre ale UE.

Clément Beaune, care la începutul acestei săptămâni a declarat că ar putea dura între 15 și 20 de ani pentru ca Ucraina să adere la UE, a declarat astăzi reporterilor, citat de Reuters:

„Știm cu onestitate că este nevoie de timp și în acest timp nu ne putem permite să așteptăm pur și simplu. Trebuie să cultivăm speranța europeană. Proiectul comunității politice europene nu ar fi o alternativă”.

Următorul pas ar fi discutarea detaliilor inițiativei cu partenerii europeni, a adăugat Clément Beaune.

UPDATE 36: Presa rusă anunță că Mariupol și Saint Petersburg vor deveni orașe gemene.

Guvernatorul Beglov a mai spus că „Mariupol și Sankt-Petersburg sunt legate de o istorie și un viitor comun”.

UPDATE 35: Parlamentul Rusiei va lua în considerare eliminarea limitei superioare de vârstă pentru înscrierea în armată, un alt semn că țara se confruntă cu un deficit de infanterie pentru a-și continua ofensiva în Ucraina.

În prezent, rușii cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani și străinii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani pot încheia un prim contract cu armata. Un proiect de lege aflat pe ordinea de zi a Dumei de Stat din camera inferioară ar ridica complet această limită superioară de vârstă.

Doi membri ai partidului de guvernământ Rusia Unită, care au introdus legea, au declarat că această măsură ar permite armatei să utilizeze abilitățile profesioniștilor mai în vârstă.

„Pentru utilizarea armelor de înaltă precizie, operarea armelor și a echipamentelor militare, sunt necesari specialiști de înaltă calificare profesională. Astfel de specialiști dobândesc, de obicei, competențele necesare atunci când ajung la vârsta de 40 de ani”, se arată într-o notă care însoțește proiectul de lege.

Experții militari spun că Rusia se confruntă cu pierderi nesustenabile de trupe și echipamente în Ucraina, după o serie de eșecuri militare care au forțat Moscova să își reducă obiectivele de război.

UPDATE 34: Rusia a ocupat 20,7% din teritoriul Ucrainei. În prezent, ocupanții au pus stăpânire pe aproximativ 125.000 de metri pătrați din teritoriul ucrainean.

În același timp, pe 23 februarie 2022, 43.300 de kilometri pătrați sau 7% din teritoriul ucrainean a fost ocupat temporar.

UPDATE 33: „Sarcinile operațiunii speciale din Ucraina vor fi îndeplinite, Rusia nu aleargă după termene limită”, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, pentru ziarul Argumente și Fapte.

UPDATE 32: Mai multe informații despre problema aprovizionării cu cereale a Ucrainei și despre potențialele consecințe ale dificultăților de a le scoate din țară. Președintele Poloniei a spus că războiul ar putea provoca penurii de alimente în Africa de Nord care, la rândul lor, vor conduce la o migrație în masă spre Europa.

„Dacă se va dovedi că există foamete în Africa de Nord... atât Spania, cât și întreaga Europă de Sud vor avea o problemă uriașă de migrație. Astăzi ar trebui să ne concentrăm pe faptul că Ucraina este capabilă să își exporte cerealele”, a declarat Andrei Duda, în cadrul unui panel la Forumul Economic Mondial de la Davos.

UPDATE 31: Marea Britanie nu intenționează să trimită nave de război britanice pentru a ajuta la scoaterea exporturilor de alimente, cum ar fi cereale, din portul ucrainean Odesa, blocat, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, potrivit agenției de presă Reuters.

Ideea unui „coridor de protecție” de la Odesa a fost evocată de ministrul de externe lituanian și de ministrul britanic de externe Liz Truss, potrivit Times, cu posibilitatea ca o „coaliție a celor dispuși” să furnizeze nave.

Purtătorul de cuvânt a declarat că Marea Britanie va continua să lucreze „intensiv” cu partenerii internaționali pentru a relua exportul de cereale pe fondul blocadei „josnice” a lui Vladimir Putin. Dar au precizat că Marea Britanie nu va desfășura nave de război în Marea Neagră.

Anterior, secretarul britanic pentru Transporturi, Grant Shapps, a avertizat că penuria de alimente ar putea provoca mai multe morți decât războiul.

UPDATE 30: Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează că Rusia a mutat un complex Iskander-M în regiunea Brest din Belarus.

UPDATE 29: Patru geniști ruși s-au aruncat în aer pe o mină în timp ce curățau uzina Azovstal, relatează consilierul primarului din Mariupol, Piotr Andriușcenko.

Trupele rusești au cucerit orașul Svitlodarsk din Donețk

UPDATE 28: Forțele ruse au preluat controlul asupra orașului Svitlodarsk din districtul Bakhmut din regiunea ucraineană Donețk, potrivit oficialilor ucraineni și Republicii Populare Donețk - o zonă din estul Ucrainei controlată de rebeli, formată de separatiștii pro-ruși.

Armata rusă a intrat în oraș în această dimineață, a declarat șeful administrației militare ucrainene din Svetlodar, Serghei Goshko, pentru un post de radio ucrainean.

„În prezent, ei își întind cârpa pe clădirea administrativă”, a spus Serghei Goshko, referindu-se la steagul rusesc.

Înainte de începerea războiului, Svitlodarsk avea o populație de 11.000 de persoane.

Ucraina spune că „hoții” ruși îi vând grânele în străinătate

UPDATE 27: Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitri Kuleba, susține că „hoții ruși” fură grânele ucrainene pentru a le vinde în străinătate, precizând că acestea sunt încărcate pe nave, care vor trece apoi prin Bosfor - calea navigabilă îngustă care desparte partea europeană de cea asiatică a Turciei - pentru a fi vândute mai departe.

„Fac apel la toate statele să rămână vigilente și să refuze orice astfel de propuneri. Nu cumpărați ce este furat. Nu deveniți complici la crimele rusești”, a declarat ministrul ucrainean al Afacerilor Externe.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia că folosește alimentele ca armă în războiul din Ucraina, explicând că Moscova confiscă cereale și blochează navele pe teritoriul pe care îl controlează. Consecințele deja se văd - creșterea prețurilor globale la alimente, îngrășăminte și energie.

UPDATE 26: Potrivit Forbes, forțele armate ruse au pierdut echipamente militare în valoare de 13 miliarde de dolari de la începutul războiului din Ucraina până în prezent.

Columbia va instrui soldații ucraineni în tehnici de deminare

UPDATE 25: Columbia va trimite o echipă de soldați în Europa pentru a instrui trupele ucrainene în domeniul deminării, a anunțat Ministerul Apărării pe site-ul său.

Ministrul Apărării, Diego Molano Aponte, a precizat într-un mesaj postat pe Twitter că unsprezece ingineri militari columbieni se vor deplasa într-o țară europeană vecină, nedeclarată, membră a NATO, pentru a instrui o parte dintre soldații ucraineni cu privire la perfecționarea procedurilor tactice de înlăturare a minelor și a altor explozibili.

Columbia este una dintre cele mai minate țări din lume. Decesele sunt încă frecvente, o consecință a deceniilor de lupte între guvern și grupurile armate.

UPDATE 24: Marea Britanie ia în considerare trimiterea de nave de război în Marea Neagră pentru a escorta și proteja navele care transportă cereale din Ucraina, relatează The Times.

UPDATE 23: Președintele filipinez Rodrigo Duterte: „Mulți spun că atât eu, cât și Vladimir Putin suntem criminali. Eu v-am spus de mult timp, filipinezilor, că eu chiar ucid. Dar eu omor criminali, nu omor copii și bătrâni”.

Liderul opoziției ruse spune despre Putin că e nebun

UPDATE 22: Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi, l-a condamnat pe președintele Vladimir Putin într-o audiere în direct la tribunal, numindu-l un „nebun” care a declanșat un „război stupid” în Ucraina.

„Acesta este un război stupid pe care l-a început Putin al vostru. Un război construit pe minciuni. Un nebun și-a băgat ghearele în Ucraina și nu știu ce vrea să facă cu ea - e un hoț nebun”, le-a spus Alexei Navalnîi judecătorilor de la Curtea de Apel din Moscova, cu care a luat legătura în mod virtual, dintr-o instituție de corecție.

Alexei Navalnîi a fost condamnat anterior de un tribunal la nouă ani într-o colonie cu regim strict pentru fraudă și sfidare a instanței. Kremlinul a respins în repetate rânduri acuzațiile lui Alexei Navalnîi la adresa lui Vladimir Putin, despre care spune că a câștigat numeroase alegeri corecte în Rusia începând cu anul 2.000 și rămâne de departe cel mai popular politician al țării.

UPDATE 21: Locuitorii din așezarea Tyotkino, regiunea Kursk, au scris o scrisoare către Vladimir Putin pentru a se plânge de presupusele atacuri din partea Ucrainei. Ei cer o mai bună securitate la graniță.

UPDATE 20: În timp ce Vladimir Putin susține în continuare că nu există nicio intenție de a ocupa Ucraina, un steag rusesc a fost arborat pe piața principală din Melitopol.

UPDATE 19: Ucraina a interzis circulația în apropierea graniței cu Belarus, potrivit agenției de presă Nexta.

Restricțiile rămân în vigoare până la sfârșitul legii marțiale, a informat administrația regională Rivne.

Cel mai mare atac în Donbas de după al Doilea Război Mondial

UPDATE 18: Ofensiva rusă din regiunea ucraineană Donbas este „cea mai mare ofensivă pe teritoriul european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, potrivit ministrului ucrainean de externe, Dmitri Kuleba.

Kuleba i-a îndemnat pe aliații Ucrainei să accelereze furnizarea de arme și muniții către țară, în special sisteme multiple de lansare a rachetelor (MLRS), artilerie cu rază lungă de acțiune și transportoare blindate de personal (APC).

„Ofensiva rusă din Donbas este o bătălie nemiloasă”, a declarat Dmitri Kuleba, adăugând că este prea devreme pentru a concluziona că Ucraina are deja toate armele de care are nevoie.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a informat că a efectuat lovituri aeriene asupra unui depozit de arme din regiunea Donbas de est, folosit pentru a stoca obuze pentru obuzierele americane M777, un tip de armă de artilerie care trage obuze asupra țintelor pe traiectorii înalte.

Informațiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Rusia bombardează Severodonețk continuu

UPDATE 17: Severodonețk, din estul regiunii Donbas, se află încă sub controlul Ucrainei, în ciuda bombardamentelor forțelor rusești asupra orașului, a afirmat guvernatorul regional.

Rusia și-a reorientat efortul de război către Donbas - format din regiunile Luhansk și Donețk - și mulți cred că președintele Vladimir Putin ar putea revendica victoria în război dacă Moscova preia controlul asupra regiunii.

Dacă Rusia cucerește Severodonețk, va controla aproape tot Luhanskul.

Guvernatorul regional Serghei Haidai a scris pe Telegram că „rușii și-au concentrat aproape toate forțele, și anume 25 de grupuri tactice de batalioane, pentru a cuceri orașul”.

Forțele rusești bombardează centrul orașului „haotic și neîntrerupt”, în timp ce în satele din jur au loc bătălii, a precizat el.

Patru civili au fost uciși într-un bloc de blocuri înalte ca urmare a bombardamentelor de luni, a precizat el. Informațiile nu au putut fi verificare în mod independent.

„Este foarte dificil să evacuăm oamenii”, a mai transmis guvernatorul regional.

Oficiali suedezi și finlandezi vor vizita Turcia

UPDATE 16: Delegații la nivel înalt din Suedia și Finlanda urmează să sosească marți seară în Turcia pentru discuții cu ministrul de externe cu privire la cererile lor de aderare la NATO, relatează canalul de știri NTV.

Vizita are loc în urma obiecției gazdei față de aderarea celor două țări la NATO.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat anterior că niciuna dintre cele două țări nu ar trebui să se deranjeze să viziteze pentru a încerca să convingă Turcia de candidaturile lor.

Fără sprijinul tuturor membrilor NATO - inclusiv al Turciei - Suedia și Finlanda nu pot adera la alianța militară.

Ce le cere Putin părinților morților de pe nava Moskva 

UPDATE 15: Părinților recruților de pe crucișătorul Moskva li se cere să semneze declarații că fiii lor „au murit în urma dezastrului”, relatează Novaya Gazeta.

UPDATE 14: Începând cu data de 24 februarie, forțele armate ruse au lansat 1.474 de lovituri cu rachete împotriva Ucrainei, a anunțat președintele Volodimir Zelenski.

Au avut loc peste 3.000 de lovituri aeriene ale avioanelor și elicopterelor din Rusia, a mai spus președintele ucrainean.

Criza alimentară ar putea provoca mai mulți morți decât războiul

UPDATE 13: Lipsa de cereale și alimente din cauza războiului din Ucraina ar putea avea consecințe grave la nivel global, a avertizat ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps.

„Ar putea fi multă foamete și chiar de o amploare care ar putea eclipsa numărul celor implicați în războiul în sine”, a declarat ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, pentru Sky News.

Secretarul de stat pentru transporturi s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, ministrul infrastructurii Oleksander Kubrakov, pentru a discuta despre modalitățile de exportare a cerealelor din țară după ce Rusia a blocat principalele porturi maritime ale Ucrainei.

Dificultățile din jurul exporturilor de alimente au făcut ca prețurile globale să crească vertiginos de la începutul războiului, în condițiile în care Rusia și Ucraina produceau aproximativ 30% din oferta mondială de grâu înainte de conflict.

„Este greu de supraestimat cât de mult Ucraina a fost și este coșul de pâine al lumii”, a adăugat Grant Shapps.

Vicepremierul ucrainean Iulia Sviridenko a cerut ajutor pentru a crea un „pasaj sigur” care să permită cerealelor blocate în Ucraina să fie exportate din țară, avertizând că blocada ar putea duce în curând la foamete în lume.

UPDATE 12: Latvia, Estonia, Lituania și Slovacia vor cere UE să direcționeze activele rusești înghețate de UE pentru a finanța reconstrucția Ucrainei. a relatat Reuters cu referire la textul unei scrisori comune care va fi prezentată miniștrilor de finanțe din UE pe 24 mai.

UPDATE 11: Rusia ar putea înființa o bază militară în orașul ocupat Herson, a transmis Reuters, citând mass-media ruse.

UPDATE 10: Ministrul de externe al Rusiei a afirmat că Moscova ar lua în considerare ofertele Occidentului de restabilire a legăturilor, dar deocamdată se va concentra pe dezvoltarea relațiilor cu China.

Serghei Lavrov a acuzat țările occidentale că au îmbrățișat „rusofobia” de când Moscova a lansat „operațiunea militară specială” în Ucraina, așa cum definește Kremlinul invazia sa.

„Dacă (Occidentul - n.r.) vrea să ofere ceva în ceea ce privește reluarea relațiilor, atunci ne vom gândi serios dacă vom avea nevoie de asta sau nu”, a declarat Serghei Lavrov, adăugând că Rusia „trebuie să înceteze să mai fie dependentă în vreun fel de livrările” venite din Europa și SUA.

Obiectivul Moscovei este acum de a dezvolta în continuare legăturile cu China, a spus ministrul rus. Rusia se va baza „doar pe noi înșine și pe țările care s-au dovedit a fi de încredere și care nu dansează pe muzica altor cimpoieri”, a spus el.

„Dacă țările occidentale se vor răzgândi și vor propune o anumită formă de cooperare, atunci vom putea decide”, a mai spus șeful Ministerului de Externe de la Moscova.

UPDATE 9: Numărul militarilor americani din Europa a crescut cu 30% în cele trei luni de război din Ucraina, a declarat Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, Mark Milley.

Anterior, armata americană avea aproximativ 78.000 de militari în Europa, iar acum 102.000.

Joe Biden vorbește despre o oră întunecată în istoria mondială

UPDATE 8: Lumea „navighează într-o oră întunecată din istoria noastră comună”, odată cu invazia Rusiei în Ucraina, a declarat Joe Biden în fața aliaților asiatici. Războiul este o „problemă globală”, subliniind importanța apărării ordinii internaționale, a spus președintele american.

Joe Biden s-a întâlnit la Tokyo cu liderii Japoniei, Australiei și Indiei, în prima sa vizită în Asia în calitate de președinte.

Cele patru țări cunoscute colectiv sub numele de Cvadruplu discută despre preocupările economice și de securitate, inclusiv despre influența crescândă a Chinei în regiune, precum și despre diferendele lor cu privire la invazia rusă.

Premierul japonez Fumio Kishida a fost ecoul comentariilor lui Joe Biden, afirmând că un astfel de război nu ar trebui să aibă loc niciodată în Asia.

Joe Biden a promis că SUA va colabora cu aliații pentru a conduce răspunsul global, reiterând angajamentul lor de a apăra ordinea internațională și suveranitatea „indiferent de locul în care au fost încălcate în lume”.

Până în prezent, India este singurul membru al Cvadruplului care a refuzat să critice direct Rusia pentru război. În remarcile sale de deschidere de la summit-ul de marți, premierul indian Narendra Modi nu a menționat problema.

Masacru în curs de desfășurare în Donbas

UPDATE 7: După cum am relatat anterior, Rusia își intensifică operațiunile în regiunea Donbas din estul Ucrainei și încearcă să închidă unele dintre orașele cheie. Într-un discurs video, președintele Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse au organizat un „masacru” în Donbas, încercând să distrugă „tot ceea ce trăiește” în regiune.

„Nimeni nu a distrus Donbasul la fel de mult cum o face acum armata rusă”, a declarat Volodimir Zelenski.

Severodonețk, cel mai mare oraș aflat sub control ucrainean în provincia Luhansk, a cunoscut recent unele dintre cele mai dificile lupte de până acum, deoarece forțele rusești încearcă să încercuiască orașul.

Naționaliștii ruși critică eșecurile militare

UPDATE 6: Naționaliștii ruși critică din ce în ce mai mult eșecurile „operațiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina și cer noi acțiuni, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din SUA.

Veteranii și analiștii militari solicită din ce în ce mai mult o mobilizare suplimentară „pe care Kremlinul probabil că nu vrea și nu poate să o urmărească pe termen scurt”, a informat Institutul pentru Studiul Războiului.

Adunarea tuturor ofițerilor ruși, o asociație independentă a veteranilor pro-ruși, i-a cerut președintelui Vladimir Putin „să recunoască faptul că forțele rusești nu mai sunt doar de-nazitice în Ucraina, ci duc un război pentru teritoriile istorice ale Rusiei și pentru existența acesteia în ordinea mondială”, relatează reprezentanții institutului american.

Ofițerii ar fi cerut, de asemenea, pedeapsa cu moartea pentru dezertorii ruși.

Adunarea a declarat că Moscova nu a reușit să își atingă obiectivele în trei luni de zile, mai ales după o traversare eșuată a unui râu în care un batalion rusesc și-a pierdut aproape toate vehiculele blindate în această lună.

Acest eveniment „i-a șocat pe observatorii militari ruși și i-a determinat să pună la îndoială competența Rusiei”, a transmis, anterior, Institutul pentru Studiul Războiului.

Rusia își intensifică luptele în Donbas

UPDATE 5: Rusia își sporește intensitatea operațiunilor în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, a informat Ministerul britanic al Apărării. Forțele ruse încearcă să încercuiască Severodonețk, Lischansk și Rubinie.

A existat o rezistență puternică din partea ucrainenilor, forțele ocupând poziții defensive bine săpate, a mai transmis Ministerul Apărării din Marea Britanie.

„Cu toate acestea, Rusia a obținut unele succese localizate, datorate în parte concentrării unităților de artilerie”, se mai arată în documentul amintit.

Capturarea de către Rusia a Severodonețk ar însemna ca întreaga regiune Luhansk să fie plasată sub ocupație rusă, potrivit ministerului britanic.

În curând, UE va impune embargo asupra petrolului

UPDATE 4: Uniunea Europeană este aproape de a ajunge la un acord privind un embargo asupra importurilor de petrol rusesc, a declarat ministrul german al economiei la postul de televiziune ZDF.

„Vom ajunge la un progres în câteva zile”, a spus șeful Ministerului Economiei din Germania, Robert Habeck.

El a adăugat însă că o astfel de interdicție nu ar afecta imediat Rusia, deoarece creșterea prețurilor petrolului la nivel mondial a făcut ca aceasta să câștige mai mult pentru volume mai mici.

În schimb, a spus Robert Habeck, UE și SUA iau în considerare o propunere de plafonare a prețurilor globale la petrol - o „măsură neobișnuită”, a recunoscut el. Totuși, aceasta nu poate fi ignorată, fiindcă „acestea sunt vremuri neobișnuite”, a spus oficialul de la Berlin.

Rusia furnizează 40% din gazele naturale și 27% din petrolul importat de UE - UE plătește acestei țări aproximativ 400 de miliarde de euro pe an pentru aceste livrări.

De asemenea, UE a anunțat planuri pe termen lung de trecere la surse de energie verde pentru a nu se mai baza în totalitate pe petrolul și gazele rusești.

UPDATE 3: Volodimir Zelenski a anunțat că este dispus să se întâlnească cu liderul de la Kremlin, dar doar dacă vor discuta despre încheierea războiului pe care l-a declanșat în Ucraina.

„Nu doresc să mă întâlnesc cu intermediari, iar acest lucru nu se va întâmpla. Nu voi accepta să mă întâlnesc decât cu președintele și există o singură temă de discuție: încheierea războiului. Doare el poate lua această decizie”, a declarat Volodimir Zelenski.

UPDATE 2: Presa rusă susține că prizonierii de război de la uzina siderurgică Azovstal vor fi judecați de un tribunal din Mariupol.

Agenția de presă rusă Interfax a relatat, citând surse anonime, că apărătorii ucraineni luați prizonieri de la oțelăria Azovstal vor fi judecați de un tribunal din Mariupol.

UPDATE 1: Primarul orașului Harkov a anunțat reluarea circulației metroului, după ce sistemul subteran a fost folosit timp de luni de zile pentru adăpostirea civililor de atacurile din timpul războiului.

„Toate liniile vor fi puse în funcțiune”, a declarat primarul Ihor Terekhov, într-o alocuțiune televizată la CNN, precizând că, în ceea ce privește transportul feroviar, acesta nu va avea loc la fel de des ca înainte de război.

Locuitorii celui de-al doilea oraș ca mărime din județ s-au refugiat și la calea ferată când Rusia a atacat pentru prima dată în februarie 2022, dar oficialii au declarat că cei care au căutat refugiu au fost relocați.

Totuși, dacă este nevoie, a spus Ihor Terekhov, „oamenii pot folosi metroul ca adăpost antiaerian, în special pasajele subterane ale acestuia”.

Știre inițială: Război în Ucraina. Ziua 90. Regizorul ucrainean Serghei Loznița, recent distins la Festivalul de Film de la Cannes cu Premiul l’Oeil d’or pentru cel mai bun documentar din toate secțiunile, a declarat că intenționează să realizeze un documentar despre războiul declanșat de Rusia în țara sa.

Serghei Loznița pregătește un documentar despre războiul din Ucraina

Deși acuză crimele din țara sa, Serghei Loznița a luat apărarea cineaștilor ruși, despre care a susținut că nu trebuie boicotați ca replică împotriva războiului dorit de Vladimir Putin. Cultura, în general, prin definiție, se opune războiului, a explicat regizorul ucrainean.

„Nu m-am întors încă în Ucraina de când a început războiul, dar bineînțeles că intenționez să mă duc acolo și vreau să și fac un film despre atrocitățile care au loc în acest moment acolo”, a declarat cineastul Serghei Loznița pentru Reuters.

Cum arată orașul Mariupol, după bombardamentele rușilor

Trecerea forțelor armate ruse prin oricare oraș ucrainean este, fără doar și poate, marcantă. Acum, după ce ultimii luptători de la uzina Azovstal s-au predat, au apărut noi imagini care arată amploarea distrugerilor de la Mariupol.

Sursă: Twitter

Fotografiile, în care apar cartiere rezidențiale distruse, datează din 22 mai 2022.

Sursă: Twitter

Rusia are de 20 de ori mai multe arme decât Ucraina în Donbas

Forțele armate ruse ar putea să bombardeze mult mai grav regiunea Donbas, unde potrivit președintelui Volodimir Zelenski, Rusia a plasat de 20 de ori mai multe echipamente militare decât Ucraina.

Șeful de stat a declarat în timpul unui discurs că Ucraina are nevoie de mai multă artilerie cu rază lungă de acțiune pentru a evita moartea a sute de mii de oameni. De altfel, în ziua anterioară a războiului, șeful Pentagonului a anunțat că un total de 20 de state au anunțat noi ajutoare militare și în domeniul securității, care includ donarea de muniție de artilerie, sisteme de apărare de coastă și tancuri și alte vehicule blindate, pentru Ucraina.

Printre statele despre care am amintit se numără și Danemarca. Ea a fost de acord să furnizeze un lansator Harpoon și rachete pentru „a ajuta Ucraina să-și apere coasta”.

De asemenea, Republica Cehă a fost de acord să trimită un „sprijin substanțial” Ucrainei, inclusiv „o donație recentă de elicoptere de atac, tancuri și sisteme de rachete”, a declarat Lloyd Austin în cadrul unei conferințe de presă.

Trei morți și șase răniți în urma atacurilor din Donețk

În noaptea de luni spre marți, bombardamente ale rușilor au fost semnalate în districtul Sinelnikîivsk din Pavlohrad, Dnipropetrovsk. Potrivit șefului consiliului regional, inamicii au apelat la rachete pentru a ataca regiunea. Momentan, nu au fost înregistrate victime umane, distrugerile având loc doar la nivel de infrastructură.

Tot în noaptea de luni spre marți, presa internațională a scris despre mai mulți oameni uciși pe data de 23 mai în regiunea Donețk. Potrivit guvernatorului Pavlo Kirilenko, trupele rusești au ucis trei persoane civile în satele Soledar, Adamivka și Zoria. Alte șase persoane au fost rănite.

Andrei Yermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski, a declarat, citând surse rusești, că peste 2.000 de copii dintr-un total de 232.000 deportați de Rusia, sunt fie orfani, fie separați de părinții lor.