EXCLUSIV. Prin ce diferă războiul din Ucraina de alte războaie? Cristoiu despre momentul istoric pe care îl trăim (VIDEO)

EXCLUSIV. Prin ce diferă războiul din Ucraina de alte războaie? Cristoiu despre momentul istoric pe care îl trăim (VIDEO) Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

La 90 de zile de la începutul conflictului Rusia-Ucraina, jurnaliștii Ion Cristoiu și Robert Turcescu au realizat un podcast fără egal dedicat acestui eveniment pe care fondatorul EVZ îl asociază unui moment istoric, aducând și argumente.

În podcastul EVZ Play transmis de la 12.00, live, pe canalul de YouTube Evz-Capital și pe pagina de Facebook evz.ro, maestrul Cristoiu a tras concluzii în premieră despre ce se întâmplă în acest război neobișnuit, spunând cu voce tare ceea ce alții nu au nici măcar curajul să rostească în șoaptă.

Cum au justificat americanii în mod fals războaiele lor

Astfel, reputatul jurnalist a făcut o analogie între războaiele care au marcat ultimele 3 decenii și conflictul militar declanșat de Rusia. „Ar trebui să ne constituim deja în istorie. Gândiți-vă ce o să scrie istoricii peste 20 de ani. Desigur că și atunci o să fie păreri pro și contra. Acum ne întoarcem la marile enigme ale acestui mare 24 februarie (n.r. - data izbucnirii războiului din Ucraina). Enigma constă în felul următor: în post-decembrism avem 3 mari asemenea evenimente, adică: agresarea a unei țări mici sau mijlocii de către o super-putere. Am avut primul război din Golf în care SUA a scos pe irakieni din Kuwait.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trebuie să-l raportăm (n.r. - războiul din Ucraina) la celelalte 3 mari asemenea evenimente. Scopul asumat al intervenției din Irak a fost cu aprobarea ONU (...)

A doua intervenție a fost al doilea război din Golf (foto sus) în care s-a creat o coaliție multinațională în 2003. A fost pregătită mediatic serios și pregătită diplomatic. E foarte important. Și primul război din Golf și al doilea război din Golf au fost realizate de americani cu o justificare cu multe elemente de falsitate. În cazul celui de-al doilea război din Golf au fost 400.000 de militari, cea mai mare parte americani. Urmarea a fost răsturnarea și punerea unui regim marionetă și crearea unei autonomii a Kurdistanului. A treia intervenție a fost în 1999, NATO împotriva Serbiei. A avut drept scop renunțarea de către Serbia la un teritoriu național, adică Kosovo. Ultimul a fost Afganistan din 2011, care a avut drept scop răsturnarea regimului taliban. S-a instalat un regim marionetă”, a explicat Cristoiu.

Diferența față de ultimele 3 mari războaie: lipsa de motivare a Rusiei

Partea cea mai interesantă a agresiunii Rusiei vine din lipsa de motivație reală a lui Vladimir Putin, comparativ cu conflictele sus menționate, apreciază publicistul. Rușii au fost atent pregătiți cu două narative cheie, naziștii ucraineni și faptul că Marea Rusie trebuie să recupereze ceea ce s-a pierdut din cauza președintelui Gorbaciov, cel care în mentalul popular a produs decăderea Rusiei.

Ion Cristoiu

„Acum comparați cu Ucraina. Din punct de vedere al motivelor, al pregătirii lipsește motivarea. E doar o motivare de ochii lumii. Nu există nicio pregătite prealabilă, de aceea ne-a luat toți prin surprindere (n.r. - războiul din Ucraina). Primul mare lucru neliniștitor este faptul că în niciun moment Putin nu s-a gândit să justifice față de ruși războiul din Ucraina. De ce? Pentru că puțin le pasă de rusofobia de pe planetă”, a conchis jurnalistul Ion Cristoiu în podcastul EVZ Play.