LIVE TEXT. Război în Ucraina. Ziua 94. Putin ține cu dinții de Donbas. Un blindat australian Bushmaster din dotarea trupelor ucrainene a fost distrus de ruși. Ce i-au cerut Scholz și Macron lui Putin
- Sabina Popescu
- 28 mai 2022, 20:35
Război în Ucraina. Ziua 94. În primele zile din cea de-a patra lună a războiului, forțele rusești își intensifică ofensiva asupra orașului Lugansk, din regiunea Donbas din estul Ucrainei. De la invazia Moscovei de la sfârșitul lunii februarie, sprijinul occidental a ajutat Ucraina să țină piept avansurilor vecinului său în multe zone, inclusiv în capitala Kiev. Rusia se concentrează acum pe securizarea și extinderea câștigurilor sale în Donbas și pe coasta de sud. Oficialii de la Kiev acuză Rusia de furt după ce o navă a fost încărcată cu metal de la Mariupol cu destinația Rostov-pe-Don. Pe de altă parte, președintele Volodimir Zelenski estimează că țara sa va pierde sute de mii de vieți până va reuși să elibereze toate teritoriile ocupate de Rusia. Iată ultimele actualizări privind războiul din Ucraina! Emmanuel Macron și Olaf Scholz au discutat cu Vladimir Putin și l-au sfătuit să înceapă negocierile cu Zelenski.
UPDATE 15: Ucraina a pierdut peste 50 de sportivi, în războiul pe care l-a declanșat Rusia la 24 februarie. Informația a fost prezentată de ministrul ucrainean al Tineretului şi Sportului, Vadim Gutzeit. El a precizat că mulți dintre cei care au participat la diferite competiții își apără ţara cu arma în mână.
“Peste 50 de sportivi au murit în cele peste 90 de zile de război al Rusiei împotriva Ucrainei. (...) Toată lumea vine ca să ne apere. Unii sunt în apărarea teritorială, alţii în Forţele Armate, alţii în estul Ucrainei. Vreau să le mulţumesc tuturor apărătorilor Ucrainei”, a afirmat Gutzeit.
Zilele trecute, Oleg Prudky (foto), dublu campion ucrainean la box, a murit într-una din confruntările în care a fost implicat în prima linie a frontului. În vârstă de 30 de ani, el s-a numărat printre sportivii care s-au alăturat forțelor de apărare încă de la începutul războiului cu Rusia.
UPDATE 14: Cel puțin o persoană a murit, iar alte șase au fost rănite în urma unui bombardament în orașul-port Mikolaiv din sud-estul Ucrainei. Anunțul a fost făcut de administrația regională de stat. Mikolaiv se află sub controlul guvernului ucrainean, dar nu este departe de linia de front unde au loc lupte între forțele ucrainene și cele rusești.
UPDATE 13: Emmanuel Macron și Olaf Scholz i-au cerut lui Vladimir Putin să elibereze luptătorii care au fost în oțelăria Azovstal și care au fost luați prizonieri. De asemenea i-au spus să aibă „negocieri serioase" cu Zelenski.
"Președintele Republicii și cancelarul german au cerut eliberarea a aproximativ 2.500 de apărători ai Azovstal făcuți prizonieri de război de către forțele ruse", a informat președinția franceză după convorbirea telefonică dintre cei trei.
UPDATE 12: Trupele rusești au distrus un vehicul de transport blindat Bushmaster donat de Australia forțelor armate din Ucraina. Acesta a fost lovit de forțele ruse în Trypillia, la granița dintre regiunile Donețk și Luhansk. Este primul caz confirmat de distrugere a unui astfel de vehicul.
#Ukraine: The first verified loss of a Ukrainian Bushmaster Protected Mobility Vehicle (with a EOS R400-Mk2 remote weapon station), donated by Australia. This one was recently destroyed by the Russian forces in Trypillia, #Donetsk and #Luhansk oblast border. pic.twitter.com/wZ0iccKfHT
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) May 28, 2022
UPDATE 11: Armata rusă a demarat o nouă campanie de recrutare a bărbaților care vor să participe la războiul din Ucraina. Mai multe astfel de centre, de recrutare a viitorilor soldați au fost deschise în mai multe orașe ale țării, anunță postul de televiziune Nexta. Rușii vor să acopere, astfel, cu noi recruți, pierderile pe care le-au înregistrat în luptele de pe teritoriul ucrainean.
UPDATE 10: Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că a recuperat „noi suveniruri” de pe nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, crucișătorul Moskva. Este vorba despre o baliză ușoară și un colac de salvare care au ofst predate Gărzii Maritime.
Залишки флагмана флоту рф дрейфували у відкритому моріhttps://t.co/KMgb6VpBym pic.twitter.com/DXuw2d4bXi
— Генеральний штаб ЗСУ (@GeneralStaffUA) May 28, 2022
UPDATE 9: O revenire la pozițiile din 24 februarie, dinainte de invazia rusească este cheie în vederea reluării negocierilor pentru pace în Ucraina. Afirmația îi aparține președintelui Volodimir Zelenski. El a afirmat că țara sa nu este pregătită să renunțe nici la Crimeea, nici la Donbas.
Pe de altă parte, a mai spus Zelenski, într-un interviu acordat unei televiziuni olandeze și citat de Bloomberg, Ucraina nu poate lupta „până la ultimul om. Însă a avertizat că pentru a relua controlul asupra teritoriilor ocupate de Rusia, țara sa va pierde „sute de mii de vieți”.
UPDATE 8: O navă rusească a încărcat metal din portul ucrainean Mariupol, urmând să-l transporte către Rusia, scrie, sâmbătă, agenția de presă TASS. Un purtător de cuvânt al portului a declarat că vasul va încărca 2.700 de tone de metal și-l va căra către orașul rusesc Rostov-pe-Don.
În replică, avocatul poporului din Ucraina, Liudmila Denisova, a spus că transportul înseamnă că Rusia fură.
Cel mai mare producător de oțel al Ucrainei, Metinvest, a spus vineri că este îngrijorat că Rusia ar putea folosi câteva nave abandonate în Mariupol pentru a „fura și a face contrabandă cu produse metalurgice” ce aparțin companiei. Aceasta a acuzat Rusia de piraterie.
UPDATE 7: Orașul Mikolaiv, din zona de sud – est a Ucrainei, a fost lovit sâmbătă de bombardamentele rusești. Informația a fost confirmată de șeful consiliului regional într-un comunicat de presă preluat de CNN. Mikolaiv este controlat de trupele din Ucraina, însă este situat la distanță destul de mică de liniile frontului. Orașul este poziționat la aproximativ 60 de kilometri de Herson, localitate ocupată de Rusia încă din primele zile ale invaziei.
„Orașul Mikolaiv, din sud-vestul Ucrainei, a fost lovit sâmbătă de bombardamentele rusești. (…) Rușii au lovit curtea unei zone rezidențiale, la 20 de metri de o grădiniță. Sunt răniți din cauza bombardamentelor”, se precizează în comunicat.
UPDATE 6: Ministrul ucrainean al apărării a anunțat că țara sa a început să primească rachete anti-navă Harpoon din Danemarca și obuziere autopropulsate din Statele Unite. „Apărarea de coastă a țării noastre nu numai că va fi întărită de rachetele Harpoon, dar acestea vor fi folosite de echipe ucrainene antrenate“, a scris Oleksiy Reznikov, pe pagina sa de Facebook.
Oficialul a precizat că rachetele Harpoon vor fi utilizate alături de rachetele ucrainene Neptun în apărarea coastei țării, inclusiv a portului sudic Odesa. Reznikov a declarat că livrările de rachete Harpoon au fost rezultatul cooperării între mai multe țări, precizând că livrările din Danemarca au avut loc „cu participarea prietenilor noștri britanici“, transmite Mediafax.
Potrivit sursei citate, Ucraina a primit și o serie de piese de artilerie grea, inclusiv obuziere autopropulsate M109 modificate, fabricate în SUA. Acestea vor permite armatei ucrainene să lovească ținte aflate la distanțe mari.
UPDATE 5 : Rusia și-a stabilit noi obictive un Ucraina. Moscova plănuiește o „victorie la scară largă în Ucraina până în toamnă şi ar putea încerca din nou cucerirea capitalei, Kiev, relatează The Guardian.
Potrivit sursei citate și oraşul ucrainean Sievierodonetsk pare să fie aproape complet înconjurat forţele ruse. „Ruşii atacă necruţător în cartierele rezidenţiale“, a scris guvernatorul regiunii Luhansk din estul Ucrainei, Serhiy Haidai, într-o postare Telegram vineri.
UPDATE 4: SUA nu excluse posibilitatea de a oferi armatei ucrainene lansatoare multiple de rachete. Confirmarea că un astfel de ajutor militar este luat în calcul la Washington a venit din partea purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Acesta a menţionat la o conferinţă de presă că Departamentul american al Apărării are cunoştinţă de faptul că armata ucraineană are nevoie de sisteme de artilerie cu rază lungă de acţiune.
John Kirby a spus că ucrainenii au cerut „în privat şi public“ sisteme de lansatoare multiple de rachete, adăugând că Pentagonul are o „comunicare constantă cu ei asupra nevoilor lor“ privind armamentul. O decizie asupra acestui tip de ajutor militar ar urma să fie luată săptămâna viitoare.
UPDATE 3: Rusia anunță că armata sa a cucerit localitatea Lîman considerată crucială pentru a captura întreaga provincie separatistă Donbas. Ofensiva rusă are astfel calea deschisă spre orașe mari din Ucraina precum Sloviansk şi Hramatorsk.
„În urma unor acţiuni comune ale unităţilor miliţiei «republicii populare» de la Doneţk şi forţelor ruse, oraşul Lîman a fost în întregime eliberat de naţionalişti ucraineni“, anunță Ministerul rus al Apărării, printr-un comunicat de presă.
Caprutarea orașului Lîman fusese anunțată anterios și de separatiștii pro-ruși din Donbas.
UPDATE 2: Președintele Zelenski anunță că Donbas va fi din nou al ucrainenilor.
"Trebuie să ne creştem capacitatea de apărare, să ne creştem rezistenţa, iar Donbasul va fi din nou ucrainean. Chiar dacă Rusia va aduce toată suferinţa şi ruina în Donbas, vom reconstrui fiecare oraş, fiecare comunitate. Nu există o alternativă real", a subliniat președintele.
Departamentul de stat al SUA a anunțat într-o conferință că rușii obțin în continuare câștiguri în Donbas.
UPDATE 1: Ucrainenii acuză că armata rusă a ucis peste 1500 de civili și militari ucraineni, începând din data de 24 februarie, în Severodoneţk, din regiunea estică Lugansk. Șeful administraţiei militare locale, Oleksandr Striuk, spune că mulți civili au fugit din Severodonţek și că din cei 130.000 de locuitori, au mai rămas doar în jur de 13.000. În apropiere de periferia orașului Severodonţek se duc lupte grele, existând temeri că ucrainenii ar putea ajunge să fie încercuiți de forțele armate ruse, dar și de milițiile separatiste din Lugansk.
Război în Ucraina. Ziua 94. Ucraina continuă să sufere regres în partea de est. Evaluările președintelui Volodimir Zelenski devin din ce în ce mai sumbre. El spune că Rusia transformă orașele în cenușă. La începutul săptămânii, șeful de stat spunea că între 50 și 100 de ucraineni își pierd viața în fiecare zi în Donbas.
Cu siguranță, Ucraina este depășită numeric și ca armament, bombardamentele de artilerie rusești neîncetate fiind folosite cu efect brutal pe o suprafață mult mai mică decât în prima fază a războiului. Un oficial ucrainean a estimat că, în unele zone din Donbas, forțele lor sunt depășite numeric cu șapte la unu.
Rusia are stocuri de muniție mai mari decât Ucraina
Premierul britanic Boris Johnson a recunoscut că Rusia face progrese lente, dar care se resimt, în regiune. El a cerut mai mult sprijin militar - inclusiv furnizarea de lansatoare de rachete cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina - pe care SUA îl iau acum în considerare și ele. A existat un decalaj între unele promisiuni occidentale de arme și timpul necesar pentru livrarea acestora și pentru instruirea forțelor ucrainene, ceea ce ar putea face diferența.
Dar Rusia are încă stocuri mult mai mari de muniție de artilerie, aspect care, potrivit unui oficial de rang înalt dintr-o țară NATO, este „criminal”.
Kievul așteaptă mai multe arme grele de la Washington
Între timp, în cadrul unei convorbiri telefonice cu secretarul de stat american Antony Blinken vineri, ministrul ucrainean de externe Dumitru Kuleba a declarat că cei doi au discutat despre sprijinul militar american pentru Kiev. Oficialul ucrainean spune că „armele grele” sunt în fruntea agendei Ucrainei și a scris că „mai multe vin spre noi”, în urma convorbirii.
Spoke with @SecBlinken. I value his personal efforts to ensure a sustained U.S. and global support for Ukraine. Heavy weapons on top of our agenda, and more are coming our way. Ukraine and the U.S. work hand in hand to deliver our food exports despite Russia’s reckless blockade.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) May 27, 2022
Comentariile sale vin în contextul în care CNN a relatat că administrația Biden se pregătește să ofere Ucrainei sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) - un sistem avansat de rachete cu rază lungă de acțiune.
Până acum, SUA au refuzat cererile de a furniza Ucrainei sistemele cu rază lungă de acțiune, temându-se, se pare, că acestea ar putea fi folosite pentru a ataca situri din interiorul Rusiei, extinzând astfel conflictul.
Ca răspuns la acest raport, un prezentator al televiziunii ruse de stat a declarat că Statele Unite ar depăși o linie roșie dacă ar trimite armele Ucrainei.
Russian state TV has just told viewers that Ukraine using these long-range rocket systems will amount to the US "crossing a red line"
(with subtitles) https://t.co/2j44NBEUqA pic.twitter.com/MA7tlHAODU
— Francis Scarr (@francis_scarr) May 27, 2022