Succesul forțelor ucrainene în Donbas, recunoscut și de ruși: „Nici măcar o singură localitate mare nu a fost eliberată”

Succesul forțelor ucrainene în Donbas, recunoscut și de ruși: „Nici măcar o singură localitate mare nu a fost eliberată” Sursa: Dreamstime.com

Igor Girkhin a fost comandat al separatiștilor pro-ruși din regiunea Donbas, după anexarea peninsulei Crimeea în 2014. Acum, acesta spune că ofensiva desfășurată de Rusia în estul Ucrainei eșuează, dat fiind faptul că nicio localitate mare din zonă nu a fost „eliberată”.

Igor Girkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din regiunea Donbas, pus în funcție după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Moscova, este de părere că armata rusă nu și-a dus la îndeplinire obiectivele militare din estul Ucrainei.

Rusia eșuează în Ucraina, spune Igor Girkin

„Cu regret trebuie să spun că operațiunea amplu mediatizată de la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, de a înfrânge grupul de inamici din Donețk a eșuat.

În peste două săptămâni de ostilități înverșunate (care au costat ambele tabere pierderi uriașe) au fost atinse doar obiective la nivel tactic. Nici măcar o singură localitate mare nu a fost eliberată”, scrie acesta pe Telegram, reiterând și faptul că orașul Rubijne din Luhansk ar putea reprezenta o excepție de la regulă, dar că luptele pentru câștigarea orașului au început încă dinainte de declanșarea „operațiunii militare speciale”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Girkin acuză autoritățile de la Moscova

Fostul comandant rus crede că „Donbasul nu va fi eliberat până la începutul verii” și că este puțin probabil ca ucrainenii să fie împinși de forțele ruse înspre exteriorul regiunii Donețk. Mai mult, Girkin aduce critici la adresa ministerul Apărării de la Moscova.

„În momentul de față trupele noastre au fost atrase în bătălii ofensive epuizante, continuând să joace după regulile oferite de inamic”, transmite fostul comandant, care vede tentativa eșuată a soldaților ruși de traversare a râului Donețk, drept un exemplu de „nebunie extraordinară”.

Igor Girkin este de părere că „pierderile suferite în bătăliile ofensive zilnice nu pot fi compensate rapid cu înlocuiri instruite”. Mai mult, soldații ucraineni continuă să își pună în luptă rezervele strategice, „într-un ritm frenetic”.

„Trupele noastre nu vor provoca nici măcar o înfrângere limitată a inamicului pe un câmp de luptă și este necesar să ne pregătim pentru un război dificil de durată și pe scară largă”, conchide Girkin.

Atac la adresa lui Serghei Șoigu

Igor Girkin l-a acuzat, săptămâna trecută, pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, de „neglijență criminală”. Pe contul său de Telegram, acesta a postat o înregistrare video, în care spune că, deși nu are dovezi, suspectează acest lucru.

„Îl acuz direct pe Serghei Șoigu de, cel puțin, neglijență criminală. Nu am dovezi să îl acuz de trădare, dar o suspectez”, a afirmat fostul comandant al pro-rușilor din Donbas.

Igor Girkin a jucat un rol cheie în punerea la cale a anexării Crimeii, dar și a organizării „omuleților verzi” trimiși de Rusia în Ucraina, la acel moment fiind ofițer al FSB. Acesta a fost acuzat de crimă în Olanda, după rolul care i s-a atribuit în doborârea zborului MH17 al companiei Malaysian Airlines, petrecut în Ucraina în 2014, conform Hotnews.