Statele Unite, cerere imperativă pentru Rusia. Secretarul american al Apărării a vorbit cu Serghei Şoigu

Statele Unite, cerere imperativă pentru Rusia. Secretarul american al Apărării a vorbit cu Serghei Şoigu Lloyd Austin, în vârstă de 70 de ani, a fost diagnosticat cu cancer de prostată. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Statele Unite cer Rusiei să oprească luptele și să instituie un armistițiu imediat în Ucraina. Solicitarea a venit din partea secretarului american al Apărării Lloyd Austin care a avut o convorbire telefonică cu omologul său de la Moscova, Serghei Şoigu. Oficialul de la Washington a subliniat necesitatea menținerii liniilor de comunicare dintre Statele Unite și Rusia.

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin i-a cerut vineri, 13 mai, omologului său rus Serghei Şoigu un armistiţiu „imediat”. Cei doi au avut prima convorbire telefonică de la începutul acestui război în Ucraina, relatează AFP.

Conform purtătorului de cuvânt de la Pentagon, secretarul american al Apărării a vorbit cu omologul său rus despre situația din Ucraina. În acest context, oficialul de la Pentagon a cerut instituirea unui armistiţiu „imediat” şi a evidențiat importanţa menţinerii liniilor de comunicaţii între SUA şi Rusia.

„Pe 13 mai, secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, a vorbit cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, pentru prima dată după 18 februarie”, a informat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării de la Washington, potrivit informațiilor transmise de CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lloyd Austin „a îndemnat la instaurarea imediată a unui armistiţiu în Ucraina şi a evidenţiat importanţa menţinerii liniilor de comunicaţii” între SUA şi Rusia.

Sursa foto: Kremlin

Rusia susține că putea să distrugă Ucraina

În acest context, ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Chizhov, a afirmat că trupele Moscovei ar fi putut să „strivească” Ucraina dacă și-ar fi propus. El spune că planul de invazie se derulează cu o anumită viteză, având în vedere anumite aspecte ale războiului.

„Continuă cu o anumită viteză, având în vedere diferitele aspecte ale situației din Ucraina, inclusiv necesitatea de a proteja trupele, trupele ruse și aliații din Republicile Populare Donețk și Luhansk, precum și populația civilă. (…) Dacă armata rusă ar fi urmat modelul Statelor Unite și al altor țări occidentale, am fi trecut de mai multe ori peste Ucraina până acum. Dar nu a fost niciodată aceasta intenția. De fapt, ar trebui să repet că nu a fost intenția Rusiei să captureze teritorii în Ucraina”, a declarat Vladimir Chizhov.

Războiul din Ucraina. Rusia acuză, din nou, programul secret de arme biologice

Pe de altă parte, Rusia a reluat, în faţa Consiliului de Securitate al ONU, afirmaţiile potrivit cărora Statele Unite desfăşoară în Ucraina un program secret de arme biologice. Ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzia a afirmat că există „programe periculoase” americane în Ucraina, care sunt o „ameninţare pentru Rusia şi ţările din regiune”. El a mai spus că Rusia va recurge în viitor la articolele 5 şi 6 ale Convenţiei asupra armelor chimice din 1972 pentru a cere o anchetă internaţională.

În replică, ambasadorul american adjunct la ONU, Richard Mills, a calificat aceste acuzaţii drept „absurdităţi”. „Conversaţie aiuritoare”, „dezinformare şi teorii ale conspiraţiei cu privire la Ucraina”, „reuniuni absurd” sunt cuvintele pe care le-a folosit diplomatul american pentru a comenta acuzațiile Rusiei.