Rusia nu mai poate produce tancuri din cauza sancțiunilor Occidentului

Rusia nu mai poate produce tancuri din cauza sancțiunilor Occidentului

Occidentul a lovit Rusia cu o serie de sancțiuni economice, inclusiv o promisiune în acest weekend din partea națiunilor G-7 de a reduce dependența lor de petrolul țării. Dar un tip de sancțiune, așa-numita „controale la export”, a atras mai puțină atenție decât alte sancțiuni importante, cum ar fi confiscarea iahturilor oligarhilor.

Controalele exporturilor interzic companiilor să trimită produse cruciale, cum ar fi semiconductori, în Rusia. Dar un oficial de top al administrației Biden a declarat că anumite controale la export ar putea afecta armata lui Vladimir Putin în viitorul apropiat.

Interzicerea exporturilor

„Din cauza controalelor la export pe care le-am pus deja în aplicare, primii doi producători de tancuri din Rusia nu mai sunt în activitate”, a declarat luni secretarul adjunct al Trezoreriei Wally Adeyemo. „Rusia de astăzi are mult mai puține tancuri decât le aveau în această invazie și nu pot face mai multe din cauza acțiunii din Ucraina.”

Casa Albă spune cum controalele au lăsat cele două mari fabrici de tancuri din Rusia - Uralvagonzavod Corporation și Chelyabinsk Tractor Plant - inactive din cauza lipsei de componente străine. Iar observatorii au sesizat mai puține tancuri decât în ​​mod normal la parada militară anuală de luni din Piața Roșie din Moscova. Între timp, imaginile cu tancurile rusești doborâte de rachetele Javelin fabricate în SUA au devenit un strigăt de raliu pentru ucraineni și aliații lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Duminică, Casa Albă a anunțat controale suplimentare la export pentru articole precum produse din lemn, motoare industriale, buldozere și altele pentru a „limita și mai mult accesul Rusiei la articole și venituri care ar putea susține capacitățile sale militare”. UE s-a mutat în tandem cu noi asupra articolelor precum substanțele chimice.

Sancțiunile continuă, Rusia e la pământ

Un înalt oficial al administrației a declarat reporterilor în weekend că eforturile de control al exporturilor au început pentru produse specializate precum microcipurile și acum „ne extindem în produse industriale care au un efect similar asupra capacității lui Putin de a-și urmări ambițiile de război”.

Reglementările de administrare a exporturilor (EAR), așa cum sunt prevăzute în documentele guvernamentale SUA, se aplică nu doar articolelor produse în SUA, ci și susțin că „articolele produse în străinătate situate în afara Statelor Unite sunt supuse EAR atunci când sunt un „produs direct” al „Industriei precum tehnologia, software-ul sau producția din SUA.”

Mișcările privind controlul exporturilor vin ca parte a unei multitudini de noi acțiuni împotriva Rusiei anunțate duminică, inclusiv sancțiuni împotriva persoanelor și întreprinderilor rusești și o încercare a țărilor G7 de a opri importul de petrol rusesc. Departamentul de Comerț al SUA a mai spus că SUA vor suspenda temporar tarifele la oțelul ucrainean timp de un an, potrivit Yahoo News.