Război în Ucraina. Ziua 76. Rusia lovește cu rachete orașul Odesa. SUA a reactivat un program din cel de-Al Doilea Război Mondial

Război în Ucraina. Ziua 76. Rusia lovește cu rachete orașul Odesa. SUA a reactivat un program din cel de-Al Doilea Război Mondial Sursa: Twitter

Război în Ucraina. Ziua 76. Ucraina a intrat în a 76-a zi de război și continuă să lupte și să se apere de atacurile rușilor. Forțele ruse au lovit cu mai multe rachete orașul Odesa, în timp ce ucrainenii bombardează Insula Șerpilor, aflată în vecinătatea țării noastre. Apărătorii de la uzina Azovstal au fost atacați după plecarea convoiului ONU.

Război în Ucraina. Ziua 76. Forțele ruse, susținute de tancuri și artilerie, au desfășurat „operațiuni de asalt” asupra uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol, unde ultimii apărători ai orașului din sud au rămas ascunși, a declarat Ministerul Apărării al Ucrainei. Petro Andriuschenko, un consilier al primarului Mariupolului, a declarat că forțele ruse au început „să ia cu asalt”  uzina Azovstal după ce un convoi ONU a părăsit regiunea Donețk.

Statele Unite au văzut „rapoarte” conform cărora unele trupe rusești din Ucraina nu se supun ordinelor, potrivit unui înalt oficial american al apărării. SUA credeau că trupele ruse și „ofițerii de grad mediu şi de la diferite niveluri” refuzau să avanseze în ofensiva din Donbas.

Biden a semnat un act care datează din cel de-al Doilea Război Mondial. Acum poate furniza arme Ucrainei

Pentagonul a spus că are indicii că ucrainenii prinși în invazia Rusiei sunt transportați cu forța în Rusia. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a spus că „nu poate vorbi despre câte tabere ar fi vorba”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Joe Biden a semnat Actul Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act din 2022 pentru a eficientiza furnizarea de arme americane și alte materiale către Ucraina sau țările din Europa de Est. Democrații din Congresul SUA au fost de acord să ofere un alt ajutor de 39,8 miliarde de dolari pentru Ucraina, au declarat luni două surse familiare cu propunerea pentru Reuters.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a efectuat luni o vizită surpriză în orașul-port ucrainean Odesa. Michel a fost obligat să întrerupă o întâlnire cu premierul ucrainean, Denys Shmyhal, și să se adăpostească atunci când rachetele au lovit orașul din sudul Ucrainei, potrivit unui oficial UE. Michel a deplâns că „silozurile pline” cu alimente pentru export au fost blocate în portul de la Marea Neagră.

La Odesa, rachetele rusești au lovit locuri turistice și au distrus cinci clădiri în timp ce au rănit două persoane, a declarat consiliul său municipal. Presa ucraineană a raportat că un centru comercial a luat foc. Mai exact, un mall și două hoteluri au fost lovite de rachetele rusești în sudul portului Odesa. Aviația rusă a lovit cu trei rachete hipersonice Kinzhal asupra unei zone industrial-comerciale, a transmis purtătorul de cuvânt al administrației locale Sergey Bratchuk.

Urmează aderarea la UE a Ucrainei

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se îndreaptă spre Ungaria pentru a se întâlni cu prim-ministrul Viktor Orbán pentru a discuta probleme legate de cel de-al șaselea pachet de sancțiuni UE propus, care ar include interzicerea importurilor de petrol rusesc în UE. Von der Leyen a declarat că luna viitoare Comisia intenționează să își dea avizul privind aderarea la UE a Ucrainei.

Ucraina a transmis cea de-a doua parte a unui chestionar oficial pentru a obține candidatura pentru aderarea la UE. „Astăzi am mai făcut un pas – un pas foarte important și nu doar formal – pe drumul nostru către Uniunea Europeană”, a anunțat  Zelenski în discursul său național luni seară.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că aderarea Ucrainei la UE va dura „câțiva ani, într-adevăr, probabil câteva decenii”. Adresându-se Parlamentului European de la Strasbourg, Macron a sugerat crearea unei „comunități europene paralele” pentru țările care aspiră să adere la bloc sau, într-o aparentă referire la Marea Britanie, țările care au părăsit uniunea. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a descris sugestia lui Macron ca fiind „foarte interesantă”.

Ambasadorul rus, umilit

Ambasadorul Rusiei în Polonia a fost atacat cu vopsea roșie de oameni care protestau împotriva războiului din Ucraina, când mergea să depună flori la cimitirul militar sovietic din Varșovia. Imagini video difuzate de agențiile de presă ruse l-au arătat pe Serghei Andreev cu vopsea pe haine și pe față, înconjurat de o mulțime, unii ținând steaguri ucrainene în timp ce scandau „fasciști” și „ucigași”.

Consiliul ONU pentru drepturile omului urmează să organizeze o sesiune specială joi pentru a aborda presupusele încălcări ale drepturilor omului din Rusia în timpul războiului său din Ucraina. Peste 50 de țări, printre care Marea Britanie, Germania, Turcia și SUA, au susținut o solicitare a Ucrainei și au cerut o reuniune extraordinară a organului suprem al ONU pentru drepturi.

Un câine care adulmecă mine, creditat cu detectarea a peste 200 de explozibili de la începutul războiului din Ucraina, a primit o medalie. Patron, un Jack Russell în vârstă de doi ani și jumătate, al cărui nume înseamnă „muniție” în ucraineană, a primit premiul dde la președintele Ucrainei,  Zelenski, la Kiev.