Trei țări din Uniunea Europeană au cumpărat foarte mult gaz rusesc, tranzacții ce ajută mașina de război a lui Vladimir Putin în Ucraina. În acest clasament al prietenilor Rusiei, Ungaria este doar pe locul doi.
Franța, Ungaria și Spania, mari cumpărătoare de gaz rusesc
Principalii cumpărători de gaz rusesc în Uniunea Europeană în perioada ianuarie-august a acestui an au fost Franța, Ungaria și Spania - conform calculelor RIA Novosti bazate pe datele Eurostat. Aceste trei țări au cumpărat puțin mai mult de jumătate din totalul importurilor din Rusia, potrivit ria.ru.
În total, în acest an, Rusia a furnizat în UE gaze naturale în valoare de nouă miliarde de euro, gazele prin conducte devenind din nou principalul element de export.
Acesta s-a ridicat la 4,6 miliarde de euro, în timp ce gazul natural lichefiat (GNL) a reprezentat 4,4 miliarde de euro.
Franța i-a dat lui Putin cu aproape 2 miliarde de euro
Principalul cumpărător de „combustibil albastru” rusesc a fost Franța, care și-a majorat achizițiile cu 30%, până la 1,9 miliarde de euro, în primele opt luni ale acestui an.
Ungaria a coborât pe locul al doilea după ce și-a redus importurile cu aproape o treime, la 1,6 miliarde de euro.
Clasamentul este completat de Spania, care a urcat pe locul al treilea cu importuri de 1,4 miliarde de euro.
Alți cumpărători importanți sunt Italia (1,3 miliarde de euro), Grecia (919 milioane de euro), Slovacia (800 milioane de euro) și Belgia (709 milioane de euro).
Țările nordice au dat alte 2 miliarde pe gazul rusesc
Totodată, Lituania (+ 41%) și Finlanda (+ 36%) au înregistrat cele mai mari creșteri ale importurilor în perioada ianuarie-august, deși aceste țări au achiziționat cantități foarte mici, respectiv 1,8 milioane de dolari și 44,3 milioane de dolari.
La sfârșitul lunii octombrie, Vladimir Putin a declarat pentru postul de televiziune Rossia-1 faptul că Moscova nu va refuza aprovizionarea cu gaz a Europei și aceasta poate fi obținută pe mai multe rute.
Rusia a subliniat în mod repetat că Occidentul a făcut o greșeală gravă refuzând să cumpere hidrocarburi și acest lucru a dus la o nouă dependență: acum aceste țări cumpără petrol și gaze rusești la prețuri mai mari prin intermediari, potrivit Magyar Hirlap.
(Traducerea: Vizi Blanka, RADOR RADIO ROMÂNIA)