Răzbunarea Rusiei după ce Ucraina a câștigat Eurovisionul: „Iadul a venit pe pământ”. Mărturia unui oficial din Mariupol. VIDEO

Răzbunarea Rusiei după ce Ucraina a câștigat Eurovisionul: „Iadul a venit pe pământ”. Mărturia unui oficial din Mariupol. VIDEO Sursa foto: captură video

Rusia a răspuns cu bombe incendiare, cu fosfor, la victoria Ucrainei de la Eurovision. Atacul cu bombe interzise a fost lansat asupra combinatului siderurgic de la Azovstal unde se adăpostesc ultimii apărători ai Mariupolului. Bombele cu fosfor sunt interzise de convențiile internaționale, însă Rusia le-a folosit în războiul pe care îl duce în Ucraina.

Un clip postat de un oficial ucrainean pe un cont de Telegram prezintă un atac cu ceea ce el susține că a fost replica Rusiei la victoria Ucrainei de la Eurovision. Potrivit lui Petro Andriuşcenko, deputat în consiliul oraşului Mariupol, Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal. Aici se adăpostesc ultimii apărători ucraineni ai orașului Mariupol care rezistă, încă, în fața atacurilor rușilor, informează dpa.

Rusia a fost exclusă de la concursul Eurovision din cauza războiului declanşat asupra Ucrainei.

„Iadul a venit pe pământ. La Azovstal”, a scris Petro Andriuşcenko, deputat în consiliul oraşului Mariupol, pe canalul său de Telegram.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialul ucrainean a postat și o înregistrare video cu atacul, în care se poate vedea şi un foc de artilerie. Înregistrarea nu a putut fi verificată, însă din surse independente.

Bombele cu fosfor sunt interzise

Bombele cu fosfor sunt incendiare, care se aprind la contactul cu oxigenul şi provoacă pagube devastatoare. Utilizarea lor este interzisă de către legislaţia internaţională în zonele populate, așa cum este și Mariupol.

Petro Andriuşcenko a mai postat imagini cu inscripţii de pe bombele lansate cu ruși. Iar acestea arată că au fost lansate ca răspuns la mesajul transmis de artiștii ucraineni de la finalul recitalului pe care l-au susținut la Torino.

Sursa imaginilor este neclară, însă pe ceea ce se presupune că sunt bombe se poate citi în rusă „Kalush, cum ai cerut! Pentru Azovstal” şi în engleză „Ajută Mariupol - Ajută Azovstal acum” - datat 14 mai.

Azovstal este apărat de 1.000 de luptători ucraineni

Inscripțiile ar fi o referire la mesajul transmis de solistul Orchestrei Kalush, care a lansat un apel de pe scena de la Torino, după ce a câştigat concursul. Acesta a cerut ajutor pentru salvarea luptătorilor blocați la Azovstal.

Potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereşciuk, în interiorul combinatului Azovstal se mai află în jur de 1.000 de combatanţi. Dintre aceștia, doar jumătate mai sunt apți de luptă, ceilalți fiind răniți. Ucraina a propus eliberarea unor prizonieri de război ruşi în schimbul răniţilor de la Azovstal. Schimbul de prizonieri nu a fost acceptat, până la acest moment, însă.

Pe de altă parte, surse ruseşti vorbesc despre circa 2.500 de combatanţi ucraineni şi mercenari străini care ar lupta la Mariupol.