Evenimentul Zilei > International > Anunțul care răscolește diaspora! Restricții dure pentru români
Anunțul care răscolește diaspora! Restricții dure pentru români

Anunțul care răscolește diaspora! Restricții dure pentru români

Zeci de mii de români care trăiesc sau călătoresc în Marea Britanie vor trebui să îndeplinească condiții severe, înainte să intre în Anglia, Țara Galilor și Scoția. Se anunță restricții dure în diaspora.

Anunț dur pentru diaspora. Condiții severe pentru zeci de mii  de români care locuiesc, care vor să muncească sau să călătorească în Marea Britanie.

Mai exact, în Anglia, Țara Galilor și Scoția, țările aflate în componența Regatului Unit, de la 1 ianuarie, românii au nevoie de vize pentru a intra.

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană conduce la introducerea, pentru români și nu numai, a unor serii de noi reguli pentru a intra pe teritoriul Regatului Unit, inclusiv obligativitatea obţinerii unei vize.

Autorităţile au venit cu precizări despre cum se pot obţine aceste vize.

Astfel, de la 1 ianuarie 2021, intră în vigoare noi reguli pentru românii care vor să intre pe teritoriul Marii Britanii.

Concret, Guvernul din Regatul Unit va introduce un nou sistem de imigrări bazat pe un anumit punctaj, transmite Antena 3.

Reprezentanţii Ambasadei Marii Britanii în România au detaliat acest nou sistem, care descrie modul în care cetăţenii români pot face cerere de viză şi ce trasee procedurale pot urma dacă doresc să se mute în Marea Britanie pentru a trăi acolo sau pentru a studia sau munci.

Ce pași trebuie să urmeze românii

Astfel, sistemul de imigrare pe bază de puncte al Marii Britanii este următorul:

  1. Începând cu data de 1 ianuarie 2021 Marea Britanie va introduce un sistem de imigrare pe bază de puncte, aplicabil cetăţenilor UE. Cetăţenii UE care doresc să vină în Marea Britanie înainte de 1 ianuarie 2021 vor continua să beneficieze de exercitarea drepturilor lor conform prevederilor aranjamentelor de tranziţie, care permit continuarea libertăţii de mişcare între Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Cetăţenii UE care sosesc înainte de expirarea perioadei de tranziţie la 31 decembrie 2020, precum şi membrii de familie, vor fi eligibili pentru Programul de Înregistrare a Cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme). Ei vor avea la dispoziţie perioada de până la 30 iunie 2021 pentru a depune o cerere în baza prevederilor acestei scheme.
  2. În cadrul noului sistem de imigrări, începând cu anul viitor vom trata cetăţenii UE ca cetăţeni ce nu necesită viză, ceea ce înseamnă că pot veni în Marea Britanie ca vizitatori pentru o perioadă de şase luni fără a fi nevoie să obţină o viză. Un vizitator poate intra în Marea Britanie de mai multe ori în această perioadă, dar nu poate ajunge să locuiască efectiv în Marea Britanie prin mecanismul vizitelor repetate sau continue. Vizitatorii se pot angaja într-o gamă largă de activităţi, cum ar fi efectuarea de vacanţe, participarea la şedinţe şi conferinţe sau participarea la cursuri scurte, dar nu pot munci și nici accesa fonduri publice.
  3. Cei care doresc să rămână pe perioade mai lungi de şase luni, cu scopul de a munci, a studia sau a locui în Marea Britanie, vor trebui să depună o cerere de viză. Cererea va putea fi depusă pe site-ul GOV.UK şi va trebui demonstrat că se îndeplinesc criteriile relevante şi punctajul necesar vizei pentru care se depune cererea. Cetăţenii UE care primesc viza vor primi și acces securizat la informaţiile privind statutul lor de imigrare prin intermediul unui serviciu online, pe care îl vor putea folosi pentru a-şi confirma drepturile şi pentru a accesa servicii diverse, în loc să folosească un document fizic privitor la statutul lor.
  1. Solicitanţii de viză care posedă un paşaport biometric vor putea completa cererea, inclusiv confirmarea identităţii, folosind o aplicaţie de smartphone. S-ar putea ca unii solicitanţi să trebuiască să se prezinte la un Centru pentru Cereri de Viză dacă nu posedă paşaport biometric, nu pot folosi aplicaţia sau cip-ul lor biometric nu poate fi citit.
  1. Solicitanţii de viză vor avea de plătit o taxă de cerere de viză. Lista taxelor se poate regăsi aici: https://www.gov.uk/government/publications/visa-regulations-revised-table/fees-5-october.
  1. În afară de oferta de vize pentru lucrătorii din domeniul Sănătăţii şi Îngrijirii şi în afară de cazul în care se aplică o anumită exceptare de la regimul vizelor, toţi solicitanţii care sosesc în Marea Britanie
CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.