Evenimentul Zilei > International > Țara din UE care nu mai dă vize pe bani
Țara din UE care nu mai dă vize pe bani

Țara din UE care nu mai dă vize pe bani

Ciprul a anunţat că suspendă programul de acordare a cetăţeniei contra investiţii, ca urmare a informaţiilor privind abuzurile de acest mecanism care le oferea celor bogaţi acces la paşapoarte şi călătorii fără viză în Uniunea Europeană.

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului cipriot, Kyriakos Koushos, suspendarea programului în forma sa actuală va intra în vigoare de la 1 noiembrie.

Acest program era popular mai ales în rândul ucrainenilor și rușilor.

Investiţia minimă pentru a beneficia de el era de 2 milioane de euro, iar criticii mecanismului l-au denunţat ca fiind opac şi încurajând spălarea de bani.

Suspendarea anunţată marţi vine după ce postul TV Al Jazeera a difuzat un documentar în care jurnalişti ai săi, prezentându-se drept intermediari pentru un investitor chinez fictiv şi cu cazier, au filmat cu camera ascunsă un înalt oficial, un deputat şi un avocat ciprioţi care s-au oferit să le acorde asistenţă.

Potrivit legii, persoanele cu antecedente penale nu pot participa la programul de cetăţenie contra investiţii.

Cei filmaţi pe ascuns în documentar au reclamat că li s-a făcut o înscenare şi au susţinut că raportaseră cazul autorităţilor.

Unul dintre ei, însuşi preşedintele parlamentului, Demetris Syllouris, al doilea om din stat, a asigurat imediat după anunţul suspendării programului că renunţă la îndeplinirea atribuţiilor sale în această calitate, începând din 19 octombrie şi până la finalizarea anchetei.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: