Evenimentul Zilei > Social > ANUNȚ CATASTROFAL de la meteorologi! TEMPERATURI de 50 de grade Celsius în România: „Deja vedem primele semne”
ANUNȚ CATASTROFAL de la meteorologi! TEMPERATURI de 50 de grade Celsius în România: „Deja vedem primele semne”

ANUNȚ CATASTROFAL de la meteorologi! TEMPERATURI de 50 de grade Celsius în România: „Deja vedem primele semne”

Directorul Departamentului de Climatologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Roxana Bojariu, avertizează că temperaturile vor crește vertiginos în România, ajungând la valori apocaliptice, acest lucru urmând să se petreacă într-un viitor apropiat.

Roxana Bojariu a subliniat, într-o conferință de presă dedicată deschiderii celei de-a VI-a ediţii a Bucharest Science Festival (BSF 2018), că deși vom avea tot patru anotimpuri, experimentele numerice arată că în perioada 2021-2050 se pot înregistra temperaturi chiar de 50 de grade Celsius, în sudul țării.

„Trebuie totuşi să ştim că anotimpurile vor rămâne patru. Mersul lor, ritmul lor anual va rămâne, dar, evident, ele se vor modifica faţă de ceea ce ştiam că sunt verile, primăverile, toamnele şi iernile de acum mai multe decenii. Adică, există o tendinţă – care se vede deja în statisticile noastre – de declanşare mai timpurie a primăverii, temperaturile cresc mult mai rapid în a doua jumătate a iernii – bineînţeles, cu fluctuaţii. Aici vorbim de statistici. Nu în fiecare an se întâmplă aşa, dar, din ce în ce mai frecvent, primăvara devine mai timpurie, vara se lungeşte în septembrie şi avem, practic, o tendinţă de creştere a temperaturii, până acum în toate anotimpurile, mai puţin toamna, unde zgomotul e mare şi semnalul nu trece de zgomotul natural”, a declarat specialistul ANM, potrivit Agerpres.ro.

Bojariu precizează că „experimentele numerice arată că în următorii ani şi decenii şi toamna vom avea la nivelul României tendinţe de creştere a temperaturii”.

„Deja vedem primele semne, valurile de căldură vara sunt mai intense şi mai frecvente şi vă pot asigura că statisticile noastre cu date începând din 1961, atunci când aveam mai multe staţii, dar, de fapt, pentru mai puţine staţii avem date chiar din mijlocul secolului al XIX-lea. Or, aceste informaţii ne arată clar că numărul de zile cu valuri de căldură a crescut, mai ales în zona sudică, sud-estică şi extremul vest. Această modificare se va amplifica, din păcate, pe termen mediu şi lung. Ea există deja şi se va amplifica, cu atât mai mult cu cât semnalul încălzirii globale va fi mai puternic”, a mai declarat meteorologul.

Roxana Bojariu a atras atenția că în perioada 2021 – 2050, în sudul ţării ar putea fi înregistrate temperaturi chiar de 50 de grade Celsius.

„Vă pot spune că m-am uitat pe nişte experimente numerice şi unul dintre acestea, în condiţiile unui scenariu pesimist, pentru perioada 2021 – 2050, deci nu foarte departe, a simulat temperaturi care au ajuns – e adevărat, de puţine ori – chiar la 50 de grade Celsius în sudul ţării. Dar, atenţie, e vorba de o probabilitate mai mică de producere o maximă zilnică, care se regăseşte în datele simulate o dată sau de două ori. Dar, totuşi, faptul că modelul ne arată o astfel de cale trebuie să ne pună pe gânduri”, a mai precizat specialistul ANM.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: