Evenimentul Zilei > Social > Anunț de ultimă oră despre vaccinarea obligatorie. Ce s-a hotărât în spatele ușilor închise
Anunț de ultimă oră despre vaccinarea obligatorie. Ce s-a hotărât în spatele ușilor închise

Anunț de ultimă oră despre vaccinarea obligatorie. Ce s-a hotărât în spatele ușilor închise

În curând, vaccinarea copiilor ar putea deveni obligatorie.

Deputații Comisiei pentru sănătate au votat, luni, în unanimitate introducerea amendamentului în proiectul legii vaccinării. Urmează acum ca proiectul de lege să primească votul plenului Camerei Deputaţilor, care este decizională.

„Încă nu am terminat raportul, am terminat şedinţa comisiei în care am dezbătut Legea vaccinării. Dacă până acum mergeam pe acest concept unanim, al obligativităţii informării, de astăzi putem vorbi şi despre o obligativitate a vaccinării.

Dar nu vorbim despre un consimţământ prezumat, aşa cum el era trecut iniţial în proiectul de lege, acest punct a fost scos din lege, celelalte obligaţii rămânând incluse în lege, începând de la nivelul medicilor, la nivelul Ministerului Sănătăţii, Caselor de asigurări şi aşa mai departe.

Consimţământul prezumat ar fi însemnat că de la naştere oricine ar fi considerat că îşi dă consimţământul pentru a fi vaccinat. Nu, acest consimţământ trebuie obţinut”, a explicat preşedintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, Florin Buicu.

„Cea mai mare amendă este, din câte ştiu eu, de până la 10.000 de lei. Părinţii care nu vor să vaccineze un copil pot să aibă un motiv. Dacă există un motiv de nevaccinare, şi anume o contraindicaţie definitivă sau temporară, ei au posibilitatea, fără niciun fel de problemă, să refuze vaccinarea.

Există nişte mecanisme prin care odată la 3-4 luni li se va prezenta părinţilor care este situaţia, se va discuta cu ei, li se va spune despre toate beneficiile legate de vaccinare”, a mai spus Buicu, potrivit Agerpres.