Liderul PNL a adăugat că există câteva direcţii clare de acţiune în acest sens, printre care creşterea capacităţii de diagnosticare şi soluţionarea penuriei de echipamente de protecţie.

Așadar, Guvernul Orban știe în ce direcție trebuie mers. „Obiectivul cel mai important este limitarea răspândirii infecţiei coronavirus”, spune Orban, care clarifică pașii de urmaT: „Pentru a limita răspândirea apelăm la diferite categorii de măsuri. Ştim foarte bine că există riscul ca distribuirea în comunitate să aibă o probabilitate mai mare. Până acum, aproape toate cazurile au fost cazuri cu persoane care au venit din străinătate, în special din Italia, existând foarte puţine cazuri de răspândire în comunitate”.

Ludovic Orban susține că toate aceste măsuri, plus celelalte restricţii deja impuse, „limitarea adunărilor publice până la 50 de persoane, închiderea anumitor categorii de activităţi publice”, vor trebui să fie analizate foarte bine de Ministerul de Interne, de Consiliul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, „pentru a duce la efecte imediate”.

Primul-ministru a făcut aceste afirmații în intervenţia sa din cadrul videoconferinţei cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu miniştrii responsabili în gestionarea epidemiei COVID-19.

Pe termen scurt, Guvernul își propune: „Creşterea capacităţii de diagnosticare – pentru acest lucru este necesară inventarierea tuturor aparatelor pe care le avem în ţară, achiziţionarea de noi aparate, creşterea numărului de specialişti care sunt implicaţi în punerea diagnosticului şi, evident, asigurarea consumabilelor pentru a putea face față unei capacităţi crescute de diagnosticare”.

În altă ordine de idei, informează Agerpres, șeful Executivului a precizat și soluţionarea penuriei de echipamente de protecţie drept un alt obiectiv.

În acest sens, Orban menționează că se acţionează pe mai multe direcţii: „Folosim toate canalele posibile pentru a putea obţine aceste echipamente de protecţie. Suntem obligaţi cele mai multe să le obţinem din afară pentru că în România nu a existat capacitate de producţie, pe de altă parte încercăm să identificăm producători români care să aibă capacitatea să producă în România de la biocide, dezinfectanţi, măşti, combinezoane şi toate celelalte categorii de materiale care sunt necesare”.

Ludovic Orban a avut de transmis un mesaj clar și pentru angajatori.  Premierul anunță firmele că vor fi implementate o serie de reguli care vor trebui aplicate la locul de muncă de către toţi patronii.

„Va trebui, prin ITM şi prin Ministerul Sănătăţii şi prin Ministerul de Interne, să stabilim câteva reguli clare. Sigur că, la ora actuală, nu putem asigura noi materialul de protecţie necesar, de protejare a angajaţilor, dar sunt o serie de măsuri care până la apariţia unor cantităţi suplimentare de echipamente de protecţie pe care să le putem da noi către angajatori se pot lua pentru a reduce riscul infectării”.