Anunț de la Casa Albă. SUA nu sunt implicate în incidentul de la Natanz, Iran

Anunț de la Casa Albă. SUA nu sunt implicate în incidentul de la Natanz, Iran

Statele Unite ale Americii susțin că nu au absolut nicio implicare în problema semnalată de către Iran la uzina de îmbogățire a uraniului de la Natanz.

Casa Albă a declarat luni că Statele Unite ale Americii nu sunt implicate în incidentul de la Natanz. Iranul califică a fi un act de sabotaj ceea ce s-a întâmplat la uzina de îmbogăţire a uraniului din Natanz.

”Nu avem nimic de adăugat”, a spus Psaki

"SUA nu sunt implicate în niciun fel", a insistat Psaki într-o conferinţă de presă. "Nu avem nimic de adăugat la speculaţiile asupra cauzelor sau consecinţelor" acestui presupus atac, a afirmat ea, relatează Agerpres, citând presa internațională.

Ne puteți urmări și pe Google News

Teheranul a acuzat luni Israelul de sabotarea acestui centru nuclear. Iranul a promis să se răzbune şi să-şi intensifice activităţile atomice. În ultima perioadă, Iran a depus eforturi diplomatice pentru a repune pe un făgaş normal funcţionarea acordului internaţional asupra programului nuclear iranian.

Discuțiile indirecte SUA - Iran pe tema programului nuclear iranian nu vor fi afectate

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a afirmat că discuţiile indirecte pe acest subiect nu ar trebui să fie afectate de respectivul incident, mai precizează sursa citată.

"Ne concentrăm desigur asupra căii diplomatice. Nu am primit nicio informaţie care să releve că participarea la discuţiile preconizate pentru miercuri s-a schimbat", a mai spus Psaki.

De asemenea, Uniunea Europeană şi Rusia, implicate în aceste eforturi diplomatice, şi-au exprimat speranţa ca "incidentul" de la Natanz să nu le fi afectat demersurile.

La peste 24 de ore de la cele întâmplate, circumstanţele atacului, modul său de operare şi dimensiunea daunelor cauzate sunt încă neclare. Duminică, responsabili de la Teheran au declarat că s-a produs o "pană de curent" de origine suspectă la uzina de îmbogăţire a uraniului din Natanz.

Uzina este unul dintre principalele centre ale programului nuclear al Iranului, unde cu o zi înainte au fost lansate noi cascade de centrifuge interzise de acordul nuclear iranian din 2015.

Tensiunile din Orientul Apropiat și Mijlociu riscă să se intensifice din cauza rivalității dintre Iran și Israel.